Πρεμιέρα με απειλές για ένταση

Ο Ακιντζί προκαλεί πριν καν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες
«Αν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο χωρίς να λυθεί το Κυπριακό», δηλώνει, «θα προκληθεί ένταση»

Με απειλές από τον Μουσταφά Ακιντζί για πρόκληση έντασης στην Κύπρο, αν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο χωρίς να βρεθεί λύση, καθώς και συζητήσεις για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, επανεκκινούν αύριο Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις από πλευράς Ακιντζί,

τα Η.Ε. θα υποβάλλουν γεφυρωτικές προτάσεις μέσω του ειδικού απεσταλμένου τους Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του «Σίγμα» ότι η κατάθεση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ιδεών, οι οποίες θα διευκολύνουν τις συνομιλίες, δεν είναι κάτι καινούριο και σε καμία περίπτωση η διαδικασία αυτή δεν συνιστά επιδιαιτησία.

«Δεν είναι κάτι καινούριο»
«Στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται, μπορούν να εκφραστούν κάποιες ιδέες, οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση -και αυτό γίνεται διαχρονικά, δεν είναι κάτι καινούργιο- δεν δίνουν την όποια δεσμευτική προσέγγιση στις συγκεκριμένες θέσεις ή έχουν τον οποιοδήποτε ρόλο επιδιαιτησίας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε εκ νέου ότι το τι θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες και κυρίως τι θα συμφωνηθεί, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δύο ηγετών, ξεκαθαρίζοντας -παράλληλα- τη στάση που θα τηρήσει η Λευκωσία σε αντίθετη περίπτωση.

«Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος ότι ένας τέτοιος ρόλος δεν διεκδικείται από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσω και τη δική μας θέση. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εγείρει ένα τέτοιο θέμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο Εκπρόσωπος.

Εκτός συζήτησης
Όπως εξάλλου μετέδωσε το «Σίγμα», η Ουάσιγκτον φέρεται να συμπλέει με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όσον αφορά την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το «Σίγμα», ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, φέρεται, μάλιστα, να έθεσε στην Ε.Ε. θέμα «ισοδύναμης μεταχείρισης» των Ελλήνων και Τούρκων Πολιτών στην Κύπρο, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών προκύπτουν από την ιδιότητά τους ως Eυρωπαίων πολιτών.

Τις πληροφορίες απέρριψε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι τέτοιο θέμα είναι εκτός συζήτησης.

«Το θέμα αυτό είναι εκτός συζήτησης, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί. Είναι ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε. και την Τουρκία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να απασχολήσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακιντζί: Διαμεσολαβητική διπλωματία
Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί, προδιαγράφοντας τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρθηκε σε γεφυρωτικές απόψεις των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται μονομερή βήματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και θέληση για λύση και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν σημαντικό καθήκον στη νέα διαδικασία. «Θα πρέπει», όπως είπε, «να προβαίνουν σε διαμεσολαβητική διπλωματία ανάμεσα στις δύο πλευρές και στις εγγυήτριες δυνάμεις».

Θέλουν γεφυρωτικές προτάσεις
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει διαιτησία και γραπτές επίσημες προτάσεις. Θέλουμε γεφυρωτικές απόψεις και προτάσεις», ανέφερε ο Ακιντζί και πρόσθεσε:

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και θα κάνει βήματα προς τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας. Είναι σημαντικό η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει με τη φιλοσοφία της ομοσπονδίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμπεριφερθεί με λογική και ρεαλισμό. Η λογική των μηδενικών στρατευμάτων και μηδενικών εγγυήσεων δεν είναι ρεαλιστική ούτε λογική».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «το μέλλον δεν μπορεί να κτιστεί με προσεγγίσεις του παρελθόντος, όπως η ένωση, η διχοτόμηση και η προσάρτηση, ούτε και με αντιλήψεις περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας», προσθέτοντας πως στην ομοσπονδία υπάρχει πολιτική ισότητα.

Προχώρησε μάλιστα και σε απειλές, λέγοντας ότι εάν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρξει λύση, θα προκληθεί ένταση.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, είπε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή «διόρθωσαν το λάθος».

ΔΗΣΥ: Τοξική ρητορική
Τοποθετήσεις για την επανεκκίνηση των συνομιλιών έγιναν χθες από όλα τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, διά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του, Νίκου Τορναρίτη, σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου είναι οι συνομιλίες.

«Αυτός», σημείωσε, «είναι ο εθνικός μας στόχος, αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουμε με επάρκεια, δύναμη ψυχής αλλά και με πατριωτικό ρεαλισμό». Ο Ν. Τορναρίτης έκανε λόγο για τοξική ρητορική κάποιων, η οποία διχάζει τον λαό.

«Κάποιοι», είπε, «το τελευταίο διάστημα με την τοξική ρητορική τους δίχασαν τον λαό μας. Εύχομαι και ελπίζω να μη συνεχίσουν, γιατί, δυστυχώς, άθελά τους διαπράττουν μεγάλη ζημιά, υποβαθμίζοντας καθημερινά την Κυπριακή Δημοκρατία, που, τάχατες, θέλουν να υπερασπιστούν», κατέληξε.

ΑΚΕΛ: Ουσία κι όχι ροκάνισμα χρόνου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δικές του δηλώσεις, τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική διαπραγμάτευση στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη λύση και πρόσθεσε ότι αν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση τι αναμένει από την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί πολύ πριν από τη Γενεύη.

«Οι δύο πλευρές», είπε, «επαναλάμβαναν τις ίδιες θέσεις, δίχως να δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Αναμένουμε λοιπόν να γίνει μια ελεύθερη και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και να επιδιωχθεί η εξεύρεση τρόπου που θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις ουσιαστικές.

Εμείς υποβάλαμε μια πρόταση προς τους δύο ηγέτες. Ελπίζω και εύχομαι να την λάβουν υπόψη τους και μελετώντας την μαζί με ενδεχομένως άλλες σκέψεις που έχουν οι ίδιοι ή απόψεις που πήραν από άλλα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν πώς προχωρούμε. Η δική μας η άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, επιτέλους, στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού και όχι να αναλώνουμε χρόνο στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν η όποια εξέλιξη θα αναμένεται μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

«Το δημοψήφισμα, ενώ είναι ένας σημαντικός σταθμός, δεν είναι εκείνο που θα καθορίσει τι θα γίνει στο Κυπριακό, εάν δεν αποφασίσει ο Ερντογάν ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης για να εξυπηρετήσει και τα δικά του συμφέροντα, με την έννοια ότι με λυμένο το Κυπριακό, και με λυμένες τις διαφορές που θα πετύχει με την Ελλάδα, θα μπορούσε να συζητά για μια οικονομική συνεργασία, όπως την θέλει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με άλυτο το Κυπριακό, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», συμπλήρωσε.

ΔΗΚΟ: Νέα στρατηγική
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξάλλου, δήλωσε χθες ότι «το ευχαριστώ της Τουρκίας για την ψήφιση του “νόμου Ακιντζί”, ήταν η δέσμευση της ΑΟΖ μας και οι ασκήσεις με ανοικτά πυρά έξω από την Πάφο».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «όλοι, επιτέλους, να καταλάβουν ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις και τις γενναιόδωρες προσφορές, με τον εξευτελισμό και την εθνική ταπείνωση του λαού μας, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι την αποθράσυνση και την ενθάρρυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας».
«Είναι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο που σήμερα, παρά ποτέ, απαιτείται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό», κατέληξε.

ΕΔΕΚ: Αλλαγή στρατηγικής
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως είναι καιρός για αλλαγή τακτικής.
«Οι άνευ όρων υποχωρήσεις, η αποφυγή διεκδίκησης ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων και ουσιαστικά η πλήρης παράδοση στις επιλογές της κατοχικής Τουρκίας και του εκπροσώπου της στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν πρόκειται ποτέ να διασφαλίσουν δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αλλά σίγουρα θα οδηγήσουν σε διάλυση τη Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε.

Μίλησε, τέλος, για αδυναμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να διασφαλίσει τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων.
Οικολόγοι: Χαμηλές προσδοκίες

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ανέμενε, πως, όταν θα ξανάρχιζαν οι συνομιλίες, «θα είχε τεθεί εκείνο το πλαίσιο που θα μας έκανε να αισιοδοξούμε».

«Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη προκλητική στάση του Ακιντζί και της Τουρκίας, το "δώρο" ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με την απόφαση της Βουλής και η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών με τις τέσσερεις ελευθερίες πρώτο θέμα, κρατάνε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Όπως φαίνεται η Τουρκία συνεχίζει να δουλεύει στο παρασκήνιο, ώστε να πετύχει τον στόχο της την ίδια ώρα που όχι μόνο δεν δείχνει ίχνος υποχωρητικότητας, αλλά απειλεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των ενεργειακών της κινήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα