Αιματοβαμμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά των Κοπτών Χριστιανών
Πέραν των 47 προσκυνητών έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 140 άτομα, αρκετά από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ τσακώνονται πάνω από τους τάφους εκατοντάδων αμάχων στη Συρία (βλέπε σελ. 4-5), οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS ή ΙΚ) έδειξαν χθες για άλλη μια φορά τα δόντια

τους, θυμίζοντας στις δύο υπερδυνάμεις πως ακόμη είναι εδώ.

Χθες, ανήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι τζιχαντιστές έβαλαν στο στόχαστρό τους τούς χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου -αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού- την ώρα που βρίσκονταν στον τόπο λατρείας τους.

Με δύο επιθέσεις του σε εκκλησίες, αρχικά στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα και ακολούθως σε ναό της Αλεξάνδρειας, σκότωσαν πέραν των 47 ανθρώπων, ενώ τραυμάτισαν πέραν των 140, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση κι εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Το χρονικό
Η πρώτη επίθεση διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, λίγο πριν από τις δέκα το πρωί, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 29, τουλάχιστον, άνθρωποι, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Η κοπτική εκκλησία που έγινε στόχος βρίσκεται στην πόλη Τάντα, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός Άχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βόμβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε (βομβιστής αυτοκτονίας όπως ο δεύτερος)».

«Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα (χθες), Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο», σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

Το δεύτερο κτύπημα
Μερικές ώρες αργότερα, οι εξτρεμιστές κτύπησαν και μία κεντρική εκκλησία στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια. Το γεγονός της δεύτερης έκρηξης στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο κανάλι «ON TV» ο γραμματέας του κόπτη Πατριάρχη.

Η δεύτερη έκρηξη, που έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, σημειώθηκε κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια. Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Από αυτήν την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά
Νωρίς χθες το απόγευμα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο. Αυτό, τουλάχιστον, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ). Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κόπτες της Αιγύπτου μπαίνουν στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, αφού παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποίησαν και στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση, μέχρι χθες, εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Η διαφορά
Η διαφορά, ωστόσο, των χθεσινών επιθέσεων με αυτές τους παρελθόντος, έγκειται στο γεγονός πως οι επιθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια μίας από τις μεγαλύτερες εορτές των Κοπτών και η οποία ήταν αργία για ολόκληρη τη χώρα, ασχέτως του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αιγυπτίων είναι μουσουλμάνοι.

Επίσης, οι επιθέσεις έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία Ρωσία και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πολυδοκιμαζόμενη Συρία, και μερικές μέρες αφότου το παρακλάδι του ΙΚ στην Αίγυπτο απαίτησε όπως μέλη της εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των χριστιανών.

Άλλος ένας παράγοντας, που κάνει τις χθεσινές επιθέσεις να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες, είναι και το γεγονός πως αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο.

Αποτροπιασμός Πατριάρχη Θεοδώρου
Οι επιθέσεις, πάντως, προκάλεσαν τον αποτροπιασμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως «είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών, που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Προσευχή από Πάπα Φραγκίσκο
Στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώραν στην Αίγυπτο και στην Στοκχόλμη αναφέρθηκε χθες κι ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στο Βατικανό. «Σας ζητώ να προσευχηθούμε υπέρ των θυμάτων της επίθεσης που, δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στο Κάιρο, σε μια κοπτική εκκλησία.

Στον ιδιαίτερα αγαπητό αδελφό μου, πάπα Θεόδωρο τον Β', στην Κοπτική Εκκλησία και σε όλη τη χώρα της Αιγύπτου, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων και των τραυματιών και είμαι στο πλευρό των συγγενών όπως και σ' εκείνο όλης της κοπτικής κοινότητας».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, πρόσθεσε: «Ο κύριος ας κάνει να μετανοήσουν τις καρδιές όσων σπέρνουν θάνατο, τρόμο και βία, αλλά και τις καρδιές εκείνων που παράγουν και διακινούν όπλα». Θέλησε, δε, να παραδώσει τις ψυχές των θυμάτων της αιματηρής αυτής επίθεσης, στον Εσταυρωμένο.

Ανάπτυξη στρατευμάτων από Σίσι
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Σε αυτή συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης, ο Σίσι ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο πρόεδρος Σίσι ζήτησε την άμεση ανάπτυξη μονάδων προστασίας του στρατού για να βοηθήσουν την Αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια των ζωτικής σημασίας υποδομών σε όλες τις επαρχίες της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας. Σημειώνεται πως τις επιθέσεις κατέκρινε και το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σομαλία
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 είναι οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, έξω από στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και οι επιβαίνοντες σε μικρό λεωφορείο, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο. Η ακραία οργάνωση αλ Σαμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, που είχε στόχο Σομαλούς στρατιωτικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα