Πολλά τα κοινά σημεία ιστορίας και πολιτισμού

Ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου-Γεωργίας και με επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη
Κυπριακή δημοσιογραφική αποστολή επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα πολλές πόλεις της χώρας και είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Giorgi Kvirikashvil και τον Υπουργό Εξωτερικών Mikheil Janelidze

Πολυμελής δημοσιογραφική αποστολή επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Γεωργία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και σημαντικές τουριστικές προοπτικές. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Γεωργιανής πρεσβείας στην Κύπρο

και οι δημοσιογράφοι, που πήραν μέρος στην αποστολή, είχαν την ευκαιρία, εκτός από τις περιηγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα σε πολλές πόλεις της χώρας, να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Giorgi Kvirikashvili έγινε στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, στην πόλη Kutaisi, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ριόνι. Είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας, είναι η έδρα του Εθνικού Κοινοβουλίου, και παλιότερα ήταν πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Giorgi Kvirikashvili έγινε στις 3 Απριλίου 2017, στα εγκαίνια του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Kutaisi. Από τον νέο σταθμό οι επισκέπτες θα μπορούν να μεταβαίνουν από το αεροδρόμιο σε διάφορες περιοχές της Γεωργίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ημέρα εγκαινιάσθηκε και το νέο ξενοδοχείο της πόλης, Best Western.

«Ευκαιρία να ενώσουμε τις δύο χώρες»
Η συνάντηση της κυπριακής αποστολής με τον Πρωθυπουργό Kvirikashvili στα εγκαίνια τόσο του σιδηροδρομικού σταθμού όσο και του νέου ξενοδοχείου αποτελούσε έκπληξη, την οποία επιφύλαξε στους Κύπριους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο και ο Εθνικός Τουριστικός Οργανισμός της χώρας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας αναφέρθηκε στα οφέλη από τη λειτουργία του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, διευκρινίζοντας πως αυτός θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

«Η λειτουργία του», είπε, «θα είναι πολύ θετική εξέλιξη, αφού θα συνδέει όλες τις πόλεις της Γεωργίας. Η διακίνηση των επιβατών από τη μια πόλη στην άλλη θα είναι πιο εύκολη και αυτό θα βοηθήσει σίγουρα και τον τουρισμό της χώρας μας. Τα τρένα θα είναι πολύ μοντέρνα και άνετα. Χαίρομαι που επιτέλους θα έχουμε τρένα στη Γεωργία για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση όλων».

Για τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας, ο κ. Kvirikashvili δήλωσε στους Κύπριους δημοσιογράφους τα εξής:
«Με την Κύπρο έχουμε πολλές σημαντικές ιστορικές στιγμές, οι οποίες μας ενώνουν σαν κράτη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα κοινά σημεία για να προβάλουμε τον τουρισμό και στις δύο χώρες».

Τέλος, ευχαρίστησε τους Κύπριους δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον τους για την χώρα και για την παρουσία τους στα εγκαίνια, τόσο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού όσο και του νέου ξενοδοχείου στο Kutaisi.

Αναμένουν την επίσκεψη Ν. Αναστασιάδη
Επιπλέον, η αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων στη Γεωργία είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mikheil Janelidze, ο οποίος μίλησε για τον τουρισμό αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Κύπρου. Ο κ. Janelidze ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας αναμένει εντός των επόμενων μηνών την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Mikheil Janelidze εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη των Κυπρίων δημοσιογράφων στη Γεωργία και είπε πως αποτελεί ευκαιρία για σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Κύπρος και Γεωργία», τόνισε, «έχουν σχέσεις, οι οποίες πάνε αιώνες πίσω. Και οι δύο έχουμε πολλά κοινά στην κουλτούρα και στη θρησκεία μας».

Απόφαση για μη θεώρηση διαβατηρίων
Η 28η Μαρτίου, ημέρα της άφιξης της κυπριακής αποστολής στη Γεωργία, ήταν και η πρώτη ημέρα της ελευθερίας μετακίνησης από και προς ευρωπαϊκές χώρες χωρίς βίζα για 90 ημέρες. Σχολιάζοντας τη σημαντική αυτή απόφαση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας είπε:

«Η ελευθερία μετακίνησης χωρίς βίζα είναι σημαντικό βήμα για μας και αυτός ήταν ο στόχος μας από τον καιρό που είχαμε ανεξαρτητοποιηθεί σαν χώρα. Συνεχώς καταβάλλαμε προσπάθειες για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά η θέληση ήταν πάντα εκεί. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα το 2014 υπογράψαμε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Ε. και ήταν και αυτό ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όλα ξεκίνησαν το 2009, με τη βοήθεια και τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

»Στην περίπτωση της Γεωργίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορεί να μας πήρε οχτώ χρόνια από το 2009, αλλά εργαστήκαμε σκληρά και αυτό έφερε το σημερινό αποτέλεσμα».

Οι σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ε.Ε.
Ο κ. Janelidze μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ε.Ε. και είπε ότι αυτές έγινε πιο δυνατές λόγω της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

«Η συνεργασία μας με την Ε.Ε.», ανέφερε, «έχει αναπτυχθεί και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός συνεργάτης μας εδώ και δύο χρόνια. Από το 18%, οι εξαγωγές μας φθάνουν σήμερα το 30%. Αυτό μας βοηθά να εξάγουμε και νέα προϊόντα όπως μέλι και ψάρι. Επιπρόσθετα η απόφαση για μη θεώρηση διαβατηρίων δίνει την ευκαιρία για νέες συνεργασίες».

Αύξηση κατά 80% του τουρισμού
Ερωτηθείς για τον τουρισμό της Γεωργίας ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε αύξηση 80%».

Αυτό, όπως εξήγησε, «οφείλεται στις απευθείας πτήσεις με άλλες χώρες. Επίσης, εντατικοποιήσαμε και αυξήσαμε τον τρόπο και την προώθηση της χώρας μας. Τώρα με την Κύπρο ξεκινήσαμε μια ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία με απευθείας πτήσεις από Λάρνακα προς Κουταΐσι. Σήμερα στη Γεωργία λειτουργούν τρεις αερολιμένες, γεγονός που βοηθά στην αύξηση του τουρισμού αλλά και στις εξαγωγές νερού».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «τα επόμενά μας σχέδια είναι να κτίσουμε ή να μεγαλώσουμε τα λιμάνια μας για περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές».

Keywords
Τυχαία Θέματα