Πολιτικό μήνυμα βλέπει ο Χάρης στις αποφάσεις του Ανωτάτου

ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ: Δεν αλλάζει οτιδήποτε με την απόφαση του Δικαστηρίου για τις αποκρατικοποιήσεις
Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι για τη Cyta στόχος είναι η μερική αποστρατικοποίηση του Οργανισμού, η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο κράτος και η ανάθεση της διαχείρισης σε στρατηγικό επενδυτή

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τις αποκρατικοποιήσεις και τα δικαστήρια, τους οποίους ψήφισε η προηγουμένη Βουλή,

στέλνει ξεκάθαρο πολιτικό και συνταγματικό μήνυμα», τόνισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνες γνωματεύσεις που εξέδωσε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίας της πλήρους Ολομέλειας του Σώματος, απεφάνθη ότι τόσο ο «Περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016» όσο και ο «Περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016» καταστρατηγούν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και, άρα, κρίνονται ως αντισυνταγματικοί.

Οι εν λόγω νόμοι είχαν αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Βουλή είχε αποφασίσει να ανασταλεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη Cyta και την ΑΗΚ μέχρι το τέλος του 2017.

«Διασφαλίζει τις προοπτικές της οικονομίας»
Στις δηλώσεις του για την απόφαση του Ανωτάτου, ο Υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να εξεταστεί μία πρόταση που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις προοπτικές για την οικονομία και το ευρύτερο συμφέρον.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αποκρατικοποίηση του Κρατικού Λαχείου και του Χρηματιστηρίου, στη μίσθωση κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και στο σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας.

Για τη Cyta, o κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι η μερική αποστρατικοποίηση του Οργανισμού, η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο κράτος και η ανάθεση της διαχείρισης σε στρατηγικό επενδυτή.

«Δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία»
Από πλευράς συντεχνιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΑΤΗΚ), πάντως, τονίζεται ότι δεν αλλάζουν πολλά πράγματα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η νομοθεσία την οποία ψήφισε η Βουλή, είπε στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης, προνοούσε για αναστολή της συζήτησης για αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2017. Ούτως ή άλλως, η συζήτηση θα επανήρχιζε φέτος, άρα, δεν διαφοροποιείται η κατάσταση.

Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι η επαναφορά του διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο η ΑΤΗΚ είναι Οργανισμός υπό αποκρατικοποίηση. Το διάταγμα αυτό είχε αποσυρθεί μετά την έγκριση των νομοθεσιών από τη Βουλή, τώρα όμως είναι δυνατόν να επανέλθει».

«Αφού δουλεύει σε νέο νομοσχέδιο ο Υπουργός…»
Ο Γ. Γ. της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ σημείωσε, επίσης, το γεγονός πως ο Υπουργός Οικονομικών εξακολουθούσε να εργάζεται σε νέο νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, παρά την ύπαρξη της νομοθεσίας.

«Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης επεξεργαζόταν νέο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα συζητούσε και με τις συντεχνίες για τη μετατροπή της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με ιδιοκτήτη το κράτος και τη μετέπειτα πώληση μειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικό επενδυτή.

Το νέο νομοσχέδιο συζήτησε μαζί μας πολύ πρόσφατα σε συνάντηση που είχαμε μαζί του και στην οποία του τονίσαμε κατηγορηματικά ότι, μια τέτοια προοπτική, ανοίγει την Κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Τονίσαμε, επίσης, ότι ένας στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα βάλει χρήματα σε έναν Οργανισμό, ασφαλώς και δεν θα περιορισθεί να κατέχει μειοψηφικό πακέτο. Θα ζητήσει, στην πορεία, περισσότερα».

Όπως ανέφερε εξάλλου ο κ. Τρυφωνίδης, οι συντεχνίες υπογράμμισαν στον Υπουργό Οικονομικών ότι με την ετοιμασία και την κατάθεση στη Βουλή του νέου νομοσχεδίου στην ουσία δεσμεύεται η επόμενη Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, όταν και αν ψηφισθεί το νέο νομοσχέδιο, θα κληθεί να το εφαρμόσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018.

Τρεις γνωματεύσεις
Τέλος, είπε πως οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ έχουν εξασφαλίσει τρεις γνωματεύσεις εγκρίτων νομικών, οι οποίες συμφωνούν ότι είναι αντισυνταγματική η μετατροπή της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται να συμφωνήσουν τα τρία τέταρτα των βουλευτών.

Στη συνάντηση με τις συντεχνίες της ΑΤΗΚ, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει προτάσεις για βελτίωση των εργασιακών ζητημάτων οι οποίες θα ληφθούν υπ' όψιν κατά την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα