Ποιοι πήραν, πόσα από το κράτος

Στη δημοσιότητα κατάλογος με φυσικά και νομικά πρόσωπα που πήραν 1,3 δις, το 2016
Πόσα πήραν τα κόμματα, πόσα δόθηκαν για φάρμακα και εμβόλια, για μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό, για κατασκευή έργων και συντήρηση δρόμων και κτηρίων

Κατάλογο με τα ονόματα 204 φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία πήραν ποσά πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ στη διάρκεια του 2016, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για σκοπούς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών.

«Η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του κράτους επιτρέπει στον πολίτη να καθιστά της κρατικές Υπηρεσίες περισσότερο υπόλογες», δήλωσε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου.

Στα 1.272 εκατομμύρια
Όπως φαίνεται από τον κατάλογο, συνολικά το κράτος διέθεσε το 2016 1.272,7 εκατομμύρια ως κρατικές χορηγίες σε διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς (ΘΟΚ, ΡΙΚ, ΚΟΤ, ΚΟΑ κ.α.) σε Δήμους, για απαλλοτριώσεις, κατασκευή δρόμων, αποχετευτικά, έξοδα εμπειρογνωμόνων και μαρτύρων ή δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία μελετών.

Όπως φαίνεται από τον κατάλογο, αρκετά εκατομμύρια δόθηκαν για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων, καθώς και για τη μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό για σκοπούς ιατρικής περίθαλψης. Δόθηκαν επίσης και για την περίθαλψη ασθενών στην Κύπρο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα κόμματα
Ο κατάλογος περιέχει και τις κρατικές χορηγίες που δόθηκαν στα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ πήρε 2,3 εκατομμύρια το 2016, το ΑΚΕΛ επίσης 2,3 εκατομμύρια, ενώ το ΔΗΚΟ πήρε 1,1 εκ.

Τηλεφωνήματα και εκταρικές επιδοτήσεις
Στην ΑΤΗΚ η Κυβέρνηση πλήρωσε 18,5 εκατομμύρια για τηλεφωνικά τέλη, ενώ στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης δόθηκαν 17,1 εκατομμύρια για τα μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών πληρώθηκαν 55,8 εκ. για εκταρικές επιδοτήσεις, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα δόθηκαν 50,2 εκ. ως συνεισφορά στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Στην Αρχή Ηλεκτρισμού καταβλήθηκαν 50 εκατομμύρια για κατανάλωση ρεύματος, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δόθηκαν 73,6 εκ. ως κρατική χορηγία. Για τον ίδιο λόγο δόθηκαν 64,3 εκατομμύρια στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
Αρκετά λεφτά (5 σχεδόν εκατομμύρια) πληρώθηκαν σε ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών. Δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν επίσης σε ιδιωτικές εταιρείες για κατασκευαστικά έργα, βελτιώσεις κτηρίων και οδών, συντήρηση δρόμων καθώς και για αγορά οχημάτων.

Οι Δήμοι
Σε σχέση με τους Δήμους, τη μερίδα του λέοντος πήρε σε κρατική χορηγία ο Δήμος της Πάφου. Ενισχύθηκε με 18,1 εκατομμύρια. Ο Δήμος Λευκωσίας πήρε κρατική χορηγία ύψους 16,7 εκ., ο Δήμος Λεμεσού πήρε 12,9 εκατομμύρια, ο Δήμος Στροβόλου 7,4 εκ., ο Δήμος Λάρνακας 7 εκ., ο Δήμος Λατσιών 3 εκ., ο Δήμος Λακατάμιας επίσης 3 εκ., ενώ οι υπόλοιποι πήραν λιγότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ.

Νερό, καύσιμα κι εμπειρογνώμονες
Να σημειωθεί ότι για την αγορά νερού το κράτος κατέβαλε το 2016 20 εκατομμύρια σε δύο εταιρείες. Για ενοικίαση πτητικών και θαλάσσιων μέσων καταβλήθηκαν δύο σχεδόν εκατομμύρια (1,9) ενώ γύρω στα 5 εκατομμύρια πληρώθηκαν για την προστασία της παραλίας και την κατασκευή κυματοθραυστών.

Αρκετά εκατομμύρια, πάνω από 10, καταβλήθηκαν ως έξοδα εμπειρογνωμόνων και μαρτύρων ή δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία μελετών.
Για την αγορά καυσίμων το κράτος πλήρωσε πέρυσι 10,2 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικές πληρωμές
Σημειώνεται ότι τα ποσά που παρουσιάζονται αφορούν συνολικές πληρωμές που έλαβε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατά το έτος 2016 (πριν από την αφαίρεση τυχόν ποσών που πιθανόν να συμψηφίστηκαν με οφειλές προς το κράτος), ενώ από τον κατάλογο εξαιρούνται:

-Πληρωμές για δαπάνες άμυνας,
-Πληρωμές για αποπληρωμή δανείων και,
-Πληρωμές για εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους (πληρωμές τόκων), και πληρωμές για τις οποίες το κράτος ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας.

Η κατάσταση με τους λήπτες κυβερνητικών πληρωμών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας (www.treasury.gov.cy / Δημοσιοποίηση Στοιχείων / Δημοσιοποίηση Οικονομικών Συναλλαγών / 2016).

Keywords
Τυχαία Θέματα