Νέα συμφωνία μετά το Πρωτόκολλο

Αναθεώρηση της κυπριακής αντίληψης για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας εισηγήθηκε ο ΥΠΕΞ
Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν υπάρχει λογική να διεκδικεί και να θέλει άλλη εμπορική σχέση, και η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθάρισε πως δεν θα συγκατανεύσει σε άλλη συμφωνία

Την πιθανή αναθεώρηση της θέσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ελέγξει την Τουρκία διά της ενταξιακής της πορείας εισηγήθηκε χθες, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης,

καθώς, όπως φαίνεται, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν νοιάζεται ελάχιστα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είπε ότι η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, αν η κατοχική χώρα δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εμπορεύεται προϊόντα με την ΕΕ και αντιστρόφως, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, περιλαμβανομένων της διακίνησης κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των οδικών μεταφορών, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς εντός της ΕΕ σε τουρκικές εταιρείες.

Δεν θα συναινέσουμε
Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη συζήτηση, προκειμένου να διασφαλίσει τα άλλα συμφέροντα της Κύπρου, στην περίπτωση που η Τουρκία εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, υπό τη γενική επιφύλαξη ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν υπάρχει λογική να διεκδικεί και να θέλει άλλη εμπορική σχέση.

Όπως εξήγησε, δεδομένων των ιδιαίτερων λόγων που έχουμε, λόγω της συνέχισης της κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή άλλης συμφωνίας, αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Άγκυρας και πλήρες άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της.

Τόνισε, ακόμη, πως έγιναν συντονισμένες προσπάθειες, ώστε η υιοθέτηση της όποιας νέας συμφωνίας να ληφθεί με δύο αποφάσεις Συμβουλίου, εκ των οποίων η μία με ομοφωνία, και η Λευκωσία θα επιμένει στη νομική βάση για ομοφωνία. Ανέφερε, ακόμη, πως μεταξύ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να περιληφθεί ρήτρα για αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης ή μη σωστής εφαρμογής της και πρώτη αξιολόγηση στους δώδεκα μήνες.

Επιφυλάξεις από πολλούς
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε υπέρμετρα φιλόδοξο τον στόχο της μαλτέζικης Προεδρίας για ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών εντολών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης εντός του εξαμήνου της, προσθέτοντας ότι εκφράστηκαν μεγάλες επιφυλάξεις από πολλά κράτη-μέλη, κατά πόσον θα μπορέσει να συνεχιστεί άλλο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που κάνουν λόγο για εναλλακτικές λύσεις.

Σημείωσε, ωστόσο, πως φαίνεται πως τα κράτη δεν θα διακόψουν την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, εάν δεν εφαρμόσει τη θανατική ποινή.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με αντικείμενο το Κυπριακό και την περιφερειακή κατάσταση. Ο κ. Έιντε έγραψε στο Twitter πως είναι πάντα καλό να προβαίνει σε έναν απολογισμό της κατάστασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό και του περιφερειακού πλαισίου με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Απομακρύνεται από την προοπτική
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμοδίου για τις σχέσεις με την Άγκυρα, πως η Τουρκία, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει γυρίσει την πλάτη της στην ένταξή της στην ΕΕ, τουλάχιστον προς το παρόν. «Είναι σαφές σε όλους, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική. Το επίκεντρο της σχέσης μας πρέπει να είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια επανεκκίνηση κάποιας μορφής συνεργασίας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος από τον Ιανουάριο πέρυσι, δεν έχει οποιεσδήποτε συναντήσεις για την οικονομία με την Τουρκία, κάτι που είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χαν δήλωσε ότι θα παρουσιάσει έκθεση μέχρι τις αρχές τους επόμενου χρόνου στις κυβερνήσεις της ΕΕ, για να διασαφηνιστεί η κατάσταση της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ.

Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές φυλακίσεις και η συρρίκνωση των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν κάνει προς το παρόν σχεδόν αδύνατη την τήρηση από πλευράς Τουρκίας των κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι κανόνες της ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμοι και δεν θα διαχωριστεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη συζήτηση.

«Δεν υπάρχει μορφή τουρκικής δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Οι Τούρκοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα για να ζουν με ελευθερία, όπως έχουν οι Ευρωπαίοι», κατέληξε.

«Κατάλαβαν πως έκαναν λάθος»
Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος Τουρκίας - ΕΕ, δήλωσε, στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η ημερομηνία της συνόδου θα αποφασιστεί στο περιθώριο των επαφών του ΝΑΤΟ, όπου θα βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ. Η ΕΕ, δήλωσε, πρέπει να μάθει πώς θα συμπεριφέρεται στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως κατάλαβαν το λάθος τους.

Σε ερώτηση, εάν είναι σωστό να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η σύνοδος αυτή δεν πρέπει να έχει σχέση με τις εκλογές στη Γερμανία. Ανέφερε ακόμη πως εάν θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία, πρέπει η ΕΕ να μάθει πώς να συμπεριφέρεται στην Τουρκία. «Κατάλαβαν πως έκαναν λάθος. Μάλιστα κάποιοι Υπουργοί Εξωτερικών στη Μάλτα με ρώτησαν: το λάθος είναι δικό μας, τι να κάνουμε για να το διορθώσουμε;».

Keywords
Τυχαία Θέματα