Παραμένει το μυστήριο για την 4χρονη

Υπό οκταήμερη κράτηση 49χρονη Ολλανδή για την υπόθεση απαγωγής της Μαρί-Ελένης
Η ύποπτη έφερε ένσταση στην κράτησή της για οκτώ ημέρες, λέγοντας ότι ζει μόνη της στην Κύπρο μαζί με τον 20χρονο γιο της, ο οποίος εργάζεται 12 ώρες την ημέρα και πως δεν θα ήθελε να τον αφήσει μόνο του

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι εξελίξεις γύρω από την απαγωγή της 4χρονης Μαρί-Ελένης, την ώρα που η μικρή ακόμα δεν έχει εντοπιστεί. Η Αστυνομία εξασφάλισε προχθές μαρτυρία και πέρασε χειροπέδες σε 49χρονη από την Ολλανδία, η

οποία διαμένει στην Κύπρο και χθες το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου εγκρίθηκε η οκταήμερη κράτησή της σε σχέση με την απαγωγή της 4χρονης Μαρί-Ελένης στη Λευκωσία, αδίκημα που διαπράχθηκε στις 27 Απριλίου έξω από νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούσε η μικρή, στην οδό Δασουπόλεως.

Κατονομάστηκε από τον οδηγό ταξί
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον αστυνομικό ανακριτή Δημήτρη Χρίστου, η ύποπτη κατονομάστηκε από τον οδηγό ταξί, ο οποίος ήδη κρατείται από την Αστυνομία, ότι κατόπιν τηλεφωνήματός της στις 26/4/2017, του πρότεινε να διενεργήσει κούρσα στη Λευκωσία για το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, αφού διανυκτέρευσε στο σπίτι της ύποπτης, το πρωί της 27/4/2017, με την τηλεφωνική καθοδήγηση άγνωστου άνδρα, μετέβη στην περιοχή που βρίσκεται το κτήριο της Cyta στην Ακρόπολη, Λευκωσίας, όπου παρέλαβε έναν άντρα αλλοδαπής καταγωγής, ηλικίας περίπου 50 ετών, μαζί με ένα κοριτσάκι 4-5 ετών, και τους μετέφερε σε κτηνοτροφική περιοχή στο Τσέρι.

Εκεί, αφού αποβιβάστηκαν από το ταξί του, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο συγκεκριμένου τύπου με φιμέ τζάμια, του οποίου ο οδηγός τούς ανέμενε και τους παρέλαβε. Για τη συγκεκριμένη διαδρομή έλαβε από τον αλλοδαπό επιβαίνοντα το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Διενεργήθηκε έρευνα στην οικία της
Όπως αναφέρθηκε, εναντίον της ύποπτης εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και έρευνας της οικίας της την 1/5/2017. Στις 23:05 προχθές το βράδυ η ύποπτη συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος και αφού της εξηγήθηκαν οι λόγοι της σύλληψής της, της επιστήθηκε η προσοχή στον Νόμο και αυτή απάντησε στην αγγλική γλώσσα «it is strange to me» (είναι παράξενο για μένα). Διενεργήθηκε έρευνα στην οικία της δυνάμει δικαστικού εντάλματος, κατά την οποία εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν τεκμήρια για να σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις.

Παραδέχεται ότι γνωρίζει τον οδηγό ταξί
Ο αστυνομικός ανακριτής Δημήτρης Χρίστου είπε στο Δικαστήριο ότι χθες η ύποπτη ανακρίθηκε προφορικά, αρνούμενη οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Παραδέχεται ότι γνωρίζει τον οδηγό ταξί και ότι στις 26/4/2017 αυτός διανυκτέρευσε στην οικία της και έδωσε διάφορους ισχυρισμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναμένεται να ληφθούν ακόμη περί τις 10 καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της ύποπτης, καθώς και από την ίδια. Επίσης θα ανακριθούν γραπτώς εκ νέου τα τρία πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση για τα ίδια αδικήματα και θα γίνουν εξετάσεις, για να εξακριβωθεί η σχέση της ύποπτης με τα άλλα τρία πρόσωπα.

Ο αστυνομικός ανακριτής είπε στο Δικαστήριο ότι υπάρχει μαρτυρία, ότι ο οδηγός ταξί το βράδυ της 26/4/2017, όταν διανυκτέρευσε στη Λευκωσία, μετέβη μαζί με την ύποπτη σε συγκεκριμένο εστιατόριο. Εκεί η ύποπτη, χρησιμοποιώντας το ένα εκ των δύο κινητών του, αναζητούσε διευθύνσεις χρησιμοποιώντας το GPS που βρίσκεται εγκατεστημένο σε αυτό και παράλληλα μιλούσε μέσω του συγκεκριμένου τηλεφώνου, με άγνωστο ή άγνωστα πρόσωπα στα Αγγλικά.

Έλεγχος στα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης
Ζητώντας την οκταήμερη κράτηση της ύποπτης, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι θα επαναξιολογηθούν όλα τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τόσο από τη σκηνή της αρπαγής και παρακείμενων οδών, όσο και για το εστιατόριο που η ύποπτη μετέβη με τον οδηγό ταξί για φαγητό.

Επίσης, θα γίνουν εξετάσεις για να εξακριβωθεί η σχέση της ύποπτης και με τον πατέρα της ανήλικης, ενώ θα διενεργηθούν εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο η ύποπτη μετέβη στις κατεχόμενες περιοχές κατά την περίοδο που ο πατέρας αφίχθη στις κατεχόμενες περιοχές και κατά την ημερομηνία απαγωγής της ανήλικης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι χθες εξέτασαν το ταξί όσο και το όχημα το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά την παραλαβή της ανήλικης και του πατέρα της στην περιοχή Τσερίου, όταν αποβιβάστηκαν από το ταξί.

Έφερε ένσταση στην κράτησή της
Η ύποπτη έφερε ένσταση στην κράτησή της για οκτώ ημέρες, λέγοντας ότι ζει μόνη της στην Κύπρο μαζί με τον 20χρονο γιο της, ο οποίος εργάζεται 12 ώρες την ημέρα και πως δεν θα ήθελε να τον αφήσει μόνο του.

Εγκρίνοντας το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση οκτώ ημερών, το Δικαστήριο ανέφερε ότι στην υπόθεση διερευνώνται σοβαρά αδικήματα, όπως της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, αρπαγής ανήλικου προσώπου, απαγωγής νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των δεκαέξι χρονών και επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

Τονίστηκε, ακόμη, από το Δικαστήριο ότι τυχόν απόλυση της ύποπτης θα δυσχεράνει το ανακριτικό έργο, καθότι μπορεί να επηρεαστούν μάρτυρες, να καταστραφούν τεκμήρια, να διαφύγει στο εξωτερικό ή στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Πώς έγινε η απαγωγή
Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως λέχθηκαν στο Δικαστήριο, η υπόθεση διαδραματίστηκε στις 27/4/2017, όταν η μητέρα της ανήλικης την πήρε στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο όπου φοιτά, στην οδό Δασουπόλεως στη Λευκωσία. Μόλις η μητέρα κατέβηκε από το αυτοκίνητό της μαζί με τη μικρή και πριν ακόμη εισέλθει εντός του νηπιαγωγείου, δύο πρόσωπα, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα, καπέλο μαύρου χρώματος και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν εναντίον της μητέρας και διά της βίας της άρπαξαν τη μικρή.

Ακολούθως οι δράστες εισήλθαν σε αυτοκίνητο μάρκας range rover, χρώματος μαύρου, το οποίο δεν έφερε πινακίδες στο πίσω μέρος, ενώ στο μπροστινό είχε άσπρη κενή και λευκή πινακίδα, και κατευθύνθηκαν προς άγνωστη μέχρι στιγμής κατεύθυνση.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε η καταγγελία άρχισαν οι εξετάσεις από την Αστυνομία, τόσο στην περιοχή του συμβάντος, όσο και σε ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω οδοφραγμάτων, λιμανιών και αερολιμένων. Τα στοιχεία της ανήλικης τοποθετήθηκαν στον κατάλογο στοπ λιστ, ενώ δόθηκε σχετική φωτογραφία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τι είπαν τα νορβηγικά ΜΜΕ
Την ίδια ημέρα λήφθηκε πληροφορία από τον δικηγόρο της μητέρας, ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από Νορβηγούς δημοσιογράφους μεγάλων ειδησεογραφικών καναλιών στη Νορβηγία, οι οποίοι του ανέφεραν ότι ο δικηγόρος του πατέρα της ανήλικης, ο οποίος διαμένει στη Νορβηγία, επιβεβαίωσε στη δημοσιότητα ότι η ανήλικη είναι μαζί του σε άγνωστο μέρος.

Επιπρόσθετα, εξασφαλίστηκε πληροφορία από τον Δικοινοτικό Σύνδεσμο Αστυνομίας, ότι ο πατέρας της ανήλικης αφίχθηκε στις 18/4/2017 στις κατεχόμενες περιοχές και από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου (Ergan), διαφάνηκε ότι κατά την αποχώρησή του από το αεροδρόμιο επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο μάρκας range rover, σκούρου χρώματος.

Ένταλμα σύλληψης για τον πατέρα
Εναντίον του πατέρα στις 27/4/2017 εκδόθηκαν εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές εντάλματα σύλληψης, ενώ τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο στοπ λιστ.

Οι γονείς της ανήλικης παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 2012 με πολιτικό γάμο, ο οποίος τελέστηκε στη Νορβηγία και από τον γάμο τους απέκτησαν τη Μαρί-Ελένη, η οποία γεννήθηκε στη Νορβηγία. Το ζευγάρι, μετά από δική τους επιλογή, δεν διέμεναν μόνιμα μαζί, ενώ το παιδί διέμενε μόνιμα στην Κύπρο με την μητέρα του.

Στις 9/11/2015 το Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας, κατόπιν αίτησης της μητέρας, εξέδωσε προσωρινό διάταγμα, το οποίο παραχωρούσε την κηδεμονία της ανήλικης στη μητέρα της Ελένη Ιωάννου, διάταγμα το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα