Οργή και συμπλοκές έξω από τη Βουλή

Ένταση, επεισόδια και ρίψη αβγών από αγανακτισμένους

Την ώρα που εντός του Κοινοβουλίου γίνονταν διαβουλεύσεις σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, έξω από τη Βουλή εκτυλίσσονταν επεισόδια από διαμαρτυρομένους

ΚΑΛΟΥΣΑΝ τους Βουλευτές να καταψηφίσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Παρατράγουδα, προπηλακισμοί κατά Βουλευτών, επεισόδια, συμπλοκές, ρίψη αντικειμένων και αβγών από οργανωμένα σύνολα, προκάλεσαν πανικό και ένταση έξω από το κτίριο της Βουλής, την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε μια ύστατη προσπάθεια για αποτροπή της ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης -ενισχυμένης με μέλη της ΜΜΑΔ, του Αντιοχλαγωγικού Ουλαμού Λεμεσού και αστυνομικών άλλων επαρχιών- ο Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων, η Ένωση Δανειοληπτών Ευνομία, το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, μέλη του ΣΥΚΑΛΑ, αλλά και ανεξάρτητα σύνολα διατράνωσαν για ακόμη μια φορά τις αξιώσεις τους.

Φώναξαν συνθήματα, με τα οποία καλούσαν τους Βουλευτές να μην ψηφίσουν τα υπό συζήτηση νομοσχέδια, όπως: «Όχι στο νομοσχέδιο του ξεπουλήματος της πατρίδας μας», «Εκποίηση ίσον τουρκοποίηση» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κατά τη διαμαρτυρία τους κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν, κυρίως, επικριτικά σχόλια κατά των Προέδρων του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Πιο χαρακτηριστικό απ' αυτά ήταν το πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν «Φούλη - Νικόλα εδώσετε τα όλα».

Όταν οξύνθηκαν τα πνεύματα

Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής και η ατμόσφαιρα, όσο περνούσε η ώρα, μύριζε μπαρούτι. Μάλιστα, η κατάσταση άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχου, όταν οι διακόσιοι και πλέον διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να μετακινήσουν τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας, γεγονός που δημιούργησε επεισόδια και συμπλοκή με τους Αστυνομικούς.

Διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στη συνέχεια ότι δέχθηκαν κτυπήματα από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να συνεχιστεί για αρκετή ώρα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με κάποιους από τους διαμαρτυρομένους να πετάνε αντικείμενα και αβγά προς την πλευρά των αστυνομικών και κατά του κτιρίου της Βουλής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ρίψης αντικειμένων οι διαμαρτυρόμενοι έριξαν και το φέρετρο, το οποίο είχαν μεταφέρει μαζί τους.

Νέο ραντεβού για σήμερα

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν αρκετά, οι διαμαρτυρόμενοι έκοψαν για λίγο την κυκλοφορία στην οδό Μουσείου και, κρατώντας πανό, έστειλαν το μήνυμα ότι κανένα σπίτι δεν πρέπει να καταλήξει σε χέρια τραπεζίτη, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις εκποιήσεις. Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι, οι πολίτες καταφέρθηκαν εναντίον βουλευτών, ενώ μετέφεραν μαζί τους φέρετρο στο οποίο από την μια πλευρά υπήρχε η επιγραφή «τετέλεσται» και από την άλλη «θα ψηφίσεις ναι;». Ο όχλος τελικά διέλυσε μετά την ψήφιση της δίωρης αναστολής, δίνοντας ραντεβού με την επανέναρξη της Ολομέλειας της Βουλής και σήμερα αναμένεται πως ο αριθμός των διαμαρτυρομένων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με πέρσι.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Σημειώνεται, πάντως, πως το κτίριο της Βουλής όσο και η περιοχή γύρω από αυτό είχαν καταστεί από πολύ νωρίς το πρωί απόρθητο φρούριο, με την Αστυνομία να λαμβάνει προληπτικά μέτρα από το βράδυ της Πέμπτης. Μάλιστα, με την εμφάνιση διαδηλωτών έξω από το Κοινοβούλιο οι Αστυνομικοί άρχισαν το κτίσιμο διπλού οδοφράγματος από την αρχή της οδού Νέχρου, ούτως ώστε να κανένας διαδηλωτής να μην πλησιάσει το κτίριο της Βουλής.

Επίσης, μπροστά από το οδόφραγμα παρατάχθηκαν ενισχυμένες δυνάμεις ασφαλείας, ενώ στον χώρο στάθμευσης του παλαιού νοσοκομείου τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα και ο χώρος φρουρείτο συνεχώς από αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα ίδια μέτρα ασφαλείας θα ισχύσουν και σήμερα και αναμένεται πως αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή πολύ πιο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Βουλευτές θα προσέλθουν στο Κοινοβούλιο χωρίς να πέσουν «θύματα» του μένους των διαμαρτυρομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα