Επιστρέφουν €20 εκ.

Αισίως έληξε για το κράτος η δικαστική μάχη για το Lefco

Θεωρείται μεγάλη επιτυχία η απόφαση της διαιτησίας στο Λονδίνο, σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποχρεώνει τη Selex SI να απομακρύνει τον εξοπλισμό του συστήματος από τις εγκαταστάσεις στην Κοκκινοτριμιθιά

Μεγάλη επιτυχία για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται η απόφαση της διαιτησίας στο Λονδίνο, αναφορικά με το πολύκροτο

συμβόλαιο για το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας Lefco. Η ιταλική Selex SI είχε προσφύγει δικαστικά, μετά τη διακοπή του συμβολαίου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, την υπόθεση κέρδισε η Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσα από την απόφαση της διαιτησίας, η Δημοκρατία δικαιούται τις εγγυήσεις της ιταλικής εταιρείας ύψους 20 εκατ. ευρώ, που ήταν δεσμευμένες σε τράπεζες, έναντι των ισόποσων πληρωμών που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Cyta προς τη Selex, για την εκτέλεση του έργου.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...

Το κόστος του σκανδάλου -το οποίο χρονολογείται από το 2004- ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ για την Κυπριακή Δημοκρατία, εκ των οποίων τα 5.5 εκατ. ευρώ αφορούν στην πληρωμή των δικηγόρων οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση της κυπριακής πλευράς στο Λονδίνο. Τα υπόλοιπα αφορούν κόστος προσωπικού, εργατοώρες κτλ που διέθεσε η Cyta και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για εκπαίδευση και συνδρομή τους στους ελέγχους λειτουργίας του συστήματος.

Επιπρόσθετα, η απόφαση της βρετανικής διαιτησίας υποχρεώνει τη Selex SI να απομακρύνει τον εξοπλισμό του συστήματος Lefco από τις εγκαταστάσεις στην Κοκκινοτριμιθιά. Σύμφωνα με αγγλική νομοθεσία και τις πρόνοιες για θέματα εμπιστευτικότητας και αποφάσεις δικαστηρίων, δημόσια τοποθέτηση ή δήλωση επί της απόφασης απαγορεύεται ρητώς. Ωστόσο, πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι επικρατεί ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση καθώς υπήρξε επιμονή μέχρι τέλους, γεγονός που επέφερε δικαίωση.

Να αναζητηθούν οι ευθύνες

Σημαντική ήταν, πάντως, η δήλωση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση δικαιώνει απόλυτα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Τέσσερεις Υπουργοί, οι Μαρκουλλή, Φλουρέντζου, αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος, Δημητριάδης και ο Γενικός Διευθυντής Αλέκος Μιχαηλίδης δικαιώνονται που επέμεναν ότι το κράτος πρέπει να απαιτεί σεβασμό των συμβάσεων που υπογράφει, είπε χαρακτηριστικά. Η απόφαση, πρόσθεσε, ανοίγει τον δρόμο για αγορά νέου, σύγχρονου, συστήματος που θα καλύψει τις ανάγκες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας των επόμενων χρόνων. Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδη είπε ότι οι «ευθύνες για την αμαρτωλή σύμβαση και τον τρόπο διαχείρισής της θα πρέπει να αναζητηθούν από την ερευνώσα λειτουργό που διόρισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα