Πυρά κατά Κληρίδη για την οικονομία

Διαμαρτυρία πολιτών έξω από τη Νομική Υπηρεσία

Σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επικείμενη δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου θεωρεί ο Κώστας Κληρίδης τις επικρίσεις εναντίον του, σε σχέση με τις καθυστερήσεις στις έρευνες για την οικονομία

Κ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: «Υπάρχει κάποια καθυστέρηση… απαιτείται αυτοσυγκράτηση»

Ως σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκλαμβάνει τις επικρίσεις προς το πρόσωπό του, σε σχέση με τις καθυστερήσεις στις έρευνες για την οικονομία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και καλεί τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε

ειρηνική διαδήλωση από μερικές δεκάδες πολίτες έξω από τη Νομική Υπηρεσία, στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ζητούμε δικαιοσύνη», «Οι ένοχοι να επιστρέψουν τα λεφτά», «Ο λαός περιμένει εξηγήσεις για τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου» και «Να ερευνηθούν όλες οι κατηγορίες εδώ και τώρα».

Η Αστυνομία απέκλεισε τον χώρο έξω από την είσοδο της Νομικής Υπηρεσίας, μέχρι τη μία περίπου, που έληξε η διαμαρτυρία. Σε δηλώσεις έξω από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «σ' αυτή τη χώρα υπάρχει νόμος, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν συντεταγμένα όργανα του κράτους και οι νόμιμες διαδικασίες θα ακολουθηθούν».

«Υπάρχει καθυστέρηση, αλλά...»

Αναφερόμενος στις καταγγελίες εναντίον του για διαπλοκή, από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι «άρχισε μια διαδικασία με μια ποινική ανάκριση και φαίνεται να έχει επεκταθεί, δυστυχώς, σε κάποια άλλα θέματα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τη διαδικασία εκείνη. Όπως και να είναι τα πράγματα, για όλα τα θέματα υπάρχουν διαδικασίες».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δέχθηκε «μια αντιπροσωπία των διαδηλωτών, οι οποίοι -νομίζω- άκουσαν με προσοχή τα όσα είχαμε να τους πούμε, τόσο εγώ και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και οι ανακριτές, οι οποίοι είναι οι επικεφαλής των ομάδων που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας. Πιστεύω ότι οι εκπρόσωποι έχουν αντιληφθεί ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά από πλευράς ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας, η οποία πρόσφατα έχει αρχίσει να αποδίδει κάποια αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

«Σίγουρα», αναγνώρισε, «υπάρχει κάποια καθυστέρηση, με την έννοια της μεγάλης παρέλευσης χρόνου, αλλά όταν το δει κάποιος από την πλευρά των δύσκολων υποθέσεων που εμπλέκονται, του πολύπτυχου θέματος και της μεθοδικής εργασίας από πλευράς της Αστυνομίας, εν αναμονή και νέων υποθέσεων, θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση. Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό θα πρέπει να έχει γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, τους οποίους έχω δεχτεί και τους οποίους άκουσα με πάρα πολλή προσοχή», επεσήμανε.

Σαφής προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη θέση ότι οι συνεχείς αναφορές τις τελευταίες μέρες περί καθυστερήσεων στις έρευνες για την οικονομία είναι «μια σαφής προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μια ενορχηστρωμένη απόπειρα, η οποία γίνεται από πλευράς κάποιων, έτσι ώστε να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα». Συνέχισε λέγοντας πως «η γραμμή πλέον είναι να πλήττεται ο Γενικός Εισαγγελέας, με θέματα όπως είναι αυτό της οικονομίας, από το οποίο να αποστασιοποιούνται κάποιοι άλλοι, που, ενδεχόμενα, να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη». Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τους κάλεσε «απλώς να έχετε εμπιστοσύνη πως ό,τι είναι δυνατόν θα γίνει και να κωφεύετε στις οποιεσδήποτε προσπάθειες, οι οποίες αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό». Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος θα φέρει εις πέρας το έργο του, είπε πως «ό,τι μπορώ θα κάνω».

Θα εξεταστεί και η κατάθεση Ρίκκου

Παράλληλα, κληθείς να πει αν είναι έτοιμο το κατηγορητήριο εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, απάντησε αρνητικά, αφού, όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί και το περιεχόμενο της κατάθεσης που δίνει στο ΤΑΕ Αρχηγείου. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισμός, δεν ξέρω αν αφορούν την ίδια υπόθεση ή όχι», ανέφερε. Σε ερώτηση αν έχει οριστεί κάποια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε «όχι». Σε επιπρόσθετη ερώτηση, αν προτίθεται να ζητήσει μια τέτοια συνάντηση ή αν αναμένει τη διευθέτηση μιας συνάντησης, ανέφερε ότι «εγώ σίγουρα δεν θα πάω. Δεν αναμένω τίποτα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που πιστεύω είναι σωστός».

Μικτές οι αντιδράσεις πολιτών

Μικτές ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ομάδων, τους οποίους δέχθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του. Ο Εκπρόσωπος της ομάδας «Κύπρος Ώρα Μηδέν», Χρίστος Αρμεύτης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη «ακούσαμε τις απόψεις του. Προτιμούμε να μην κάνουμε καμία δήλωση. Περιμένουμε». Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι, είπε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία».

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να απαιτεί την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε «με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν τώρα, ναι». Στο υπόμνημά της η ομάδα απαιτεί την παραίτηση του κ. Κληρίδη. Αντίθετα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δανειοληπτών «Ευνομία», Πανίκος Λαπέρτας. «Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε ακούσει, αν συνεχίσει η εργασία που έχει αρχίσει, θα έχει αποτελέσματα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα