Προγραμματίζεται νέα τριμερής

Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο θα βρεθούν ξανά σύντομα γύρω από το ίδιο τραπέζι

Πρόσκληση-πρόκληση και προς άλλες δυνάμεις της περιοχής να συμμετάσχουν μελλοντικά σε παρόμοιες συναντήσεις, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα

Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ τόνισε ότι εάν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Οκτωβρίου, δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο ο διάλογος

Ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να πιστεύει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επιθετικής ενέργειας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, εάν συμβεί κάτι που θα εκτροχιάσει πάλι τις διαπραγματεύσεις, αυτό μπορεί και να είναι το τέλος τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι διαβεβαιώσεις είχε και την προηγούμενη φορά η κυπριακή κυβέρνηση, τόσο από την Τουρκία, όσο και από τον διεθνή παράγοντα. Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τις συνομιλίες τους χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι έχουν δημιουργηθεί πια οι συνθήκες για επανέναρξη των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι αυτή η προοπτική ανοίγεται έπειτα από την απόσυρση του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καλό νέο», καθώς και τη μη ανανέωση από την Άγκυρα της NAVTEX στον διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν θα είναι δυνατόν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για «λύση το συντομότερο δυνατόν», με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 αλλά και προγενεστέρων Συμφωνιών Κορυφής. Θέλουμε, είπε, «μια λύση διαρκούς ειρήνης, που να τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί».

Σε ερώτηση εάν η Λευκωσία έχει λάβει, ή εάν θα ζητήσει, κάποιες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν «και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από την Άγκυρα», ή ακόμα εάν οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες δυνάμεις τον έχουν διαβεβαιώσει για κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε πως διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί και στο παρελθόν «από πολλές πλευρές», αλλά το θέμα είναι το «πόσες ενέργειες πρέπει να καταβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε, όσοι ενδιαφερόμαστε για λύση, ώστε να υπάρξει μια σταθερότητα, μια ανατροπή των συνθηκών, και να συνεχιστεί ένας ουσιαστικός διάλογος».

Όμως, συμπλήρωσε, εάν παρά τις διαβεβαιώσεις, «και χωρίς να θέλω να είμαι αρνητικός, εάν επαναληφθούν φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου, δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο ο διάλογος».
Ερωτηθείς εάν νέα ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια από μεριάς Τουρκίας ή και παρουσίαση καινούργιων δεδομένων στο τραπέζι, θα σημάνει οριστική πια διακοπή των συνομιλιών εκ μέρους του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θέλει να αποφύγει «τους αρνητικούς συνειρμούς» και τόνισε πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συμφωνήσουν πως είναι προς το κοινό συμφέρον η επίλυση του Κυπριακού, «το συντομότερο δυνατόν». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ, αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και απάντησε «όχι ακόμα».

Κάποτε να συμμετάσχει και η Τουρκία…

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι θα συγκληθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είπαν, η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου στη Λευκωσία, και ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι απευθύνει «πρόσκληση-πρόκληση» και προς άλλες δυνάμεις της περιοχής να συμμετάσχουν μελλοντικά σε παρόμοιες συναντήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «κάποτε να συμμετάσχει και η Τουρκία» σε μια τέτοια διάσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής με Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο δεν γίνεται για να αποκλειστεί καμία άλλη χώρα της περιοχής. Ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τις άριστες, όπως είπε, σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ, παρά το γεγονός, επισήμανε, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας το Παλαιστινιακό.

Απόλυτη ταυτότητα

Με ιδιαίτερη επίσης έμφαση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου στις διαπραγματευτικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα με τους εταίρους, και είπε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και το πώς μπορεί η Ευρώπη, «φεύγοντας από τη μονολιθική της στάση, της επιμονής στην πολιτική λιτότητας», να βοηθήσει μια χώρα της Ευρωζώνης, την Ελλάδα, να βγει από την οικονομική κρίση. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων της η Κύπρος θα βοηθήσει και θα συμβάλει όσο μπορεί στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία τώρα βρίσκεται. «Θα δώσουμε το στίγμα της απόλυτης ταυτότητας με την Ελλάδα, στον αγώνα που δίνει», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Εξομάλυνση μέσω Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρέθεσε γεύμα στον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία περνά από το Κυπριακό. «Επιθυμώ να ακούσω τις απόψεις σας για την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών. Θέλω να σας τονίσω ότι είναι βασικό να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και στην Κύπρο, αυτό που τόνισα και στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο:

Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν περνάει μόνο από τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από την πρόοδο του Κυπριακού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Αυτή δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, στις οποίες εσείς έχετε τον πρώτο λόγο και εμείς στηρίζουμε τις θέσεις σας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «υπενθυμίζουμε και προς την τουρκική πλευρά ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να συνεχισθούν μόνον εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα, προκλήσεις οι οποίες θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επίσης, ότι οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν παρά να έχουν ως περιεχόμενο την εξεύρεση μιας λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν μπορεί παρά να προκύψει ένα κράτος, το οποίο είναι συμβατό όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».

Ευρωπαϊκό ζήτημα

«Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ενδιαφέρουν πρωτίστως την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώκει πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Δίχως την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής δεν μπορεί να υπάρξει εμβάθυνση, ακόμα και της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας τόνισε ότι «η επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστό ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όταν ξέρουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει και ενδιαφέρον και εγρήγορση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνω: Είμαστε δίπλα σας, θέλω να το αισθάνεστε αυτό και είναι απόλυτα ειλικρινές. Κάτι το οποίο, άλλωστε, αποδεικνύεται και θα αποδεικνύεται στην πράξη».

Ο Άιντα ανησυχεί τον Α. Σαμαρά

ΣΤΟ μεταξύ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η Αθήνα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «να συνεχίζεται και ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, που είναι αναγκαίος για να λυθεί το πρόβλημα, όπως ορίζεται από τις ανάγκες της Ιστορίας και των αγώνων που έχουμε δώσει μαζί».

Σε ερώτηση εάν κάτι τον ανησυχεί ή τον προβληματίζει μπροστά στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσαν οι τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Άιντα. Ελπίζω να κινηθούν όλοι οι παράγοντες σταθεροποιητικά, και προς τη σωστή κατεύθυνση, και με τους όρους που και εμείς και η Κύπρος θέλαμε πολύ».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να συμπλεύσουν και στον ενεργειακό δρόμο, των υδρογονανθράκων, και ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει «κάποιο πρόβλημα με το Ισραήλ», όπως συμπέρανε μερίδα του ελληνικού Τύπου από τις δηλώσεις νωρίτερα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα ούτε με το Ισραήλ ούτε με την Αίγυπτο».

Χρήστος Μιχαηλίδης/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα