«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Συνεχίζει να «πυροβολεί» τον Κώστα Κληρίδη ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ολοκλήρωσε χθες την κατάθεσή του στην Αστυνομία, η οποία άρχισε να την εξετάζει, προτού ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα τη Δευτέρα. «Δεν παρεμβαίνουμε σε δικαστικές διαδικασίες», δηλώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος

ΜΗΝΥΜΑ αγώνα έστειλε ο Ρ. Ερωτοκρίτου στην κυπριακή κοινωνία

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ολοκλήρωσε γύρω στις 17:30 χθες την κατάθεσή του, η οποία υπερβαίνει τις 25 σελίδες, στους ανακριτές του ΤΑΕ

Αρχηγείου στη Λευκωσία, αναφορικά με τις καταγγελίες του εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, καθώς και άλλων δημόσιων προσώπων. Στην κατάθεσή του, που άρχισε από προχθές το πρωί, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ισχυρίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διέπραξε το αδίκημα του δεκασμού σε σχέση με την υπόθεση της εταιρείας Providencia. Κατήγγειλε πως ο κ. Κληρίδης ανέστειλε ποινικές διώξεις με ένα τηλεφώνημα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του κ. Ερωτοκρίτου, χαρακτηρίζοντάς τους προπέτασμα καπνού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επικείμενη δίωξή του για δεκασμό και
δωροληψία, βάσει του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου παρέδωσε και χθες διάφορα έγγραφα που, κατά τον ίδιο, τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του.

Κάποια από τα έγγραφα φέρεται να αφορούν τους χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα στις υποθέσεις του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του πρώην Εκτελεστικού Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου. Αφότου ολοκληρώθηκε η κατάθεση, οι ανακριτές άρχισαν την αξιολόγησή της. Αναμένεται από Δευτέρας να ενημερωθεί σχετικά ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, προκειμένου να δώσει οδηγίες σε σχέση με τον περαιτέρω χειρισμό των καταγγελιών του υφισταμένου του στη Νομική Υπηρεσία, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Βολές εναντίον Κληρίδη

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις έρευνες για την οικονομία. «Μαζί με την κοινωνία θα αντιμετωπίσουμε όσους προσπαθούν να σταματήσουν τις έρευνες για την καταστροφή της οικονομίας που οδήγησε τον λαό στη φτώχια», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως εξαπέλυσε νέα πυρά εναντίον του Κώστα Κληρίδη. «Με την ευκαιρία θέλω να πω τα εξής: Ότι κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και κανένας δεν μπορεί, όσο ψηλά και αν στέκεται, να είναι πάνω από τον νόμο, ακόμα και αν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».

«Έχω την πεποίθηση», πρόσθεσε, «ότι η Αστυνομία θα κάνει πλήρως και αντικειμενικά την εργασία της. Θα προχωρήσει η ανάκριση, καθόσον αφορά τα ζητήματα που έχουν εγερθεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, η πραγματικότητα και το δίκαιο».

«Ακόμα θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία: Η προσπάθεια όλων εκείνων -που είναι γνωστοί ως συγκεκριμένος κύκλος -που θέλουν να σταματήσουν οι έρευνες για την (καταστροφή) της οικονομίας που οδήγησε αυτό τον λαό στη φτώχια, την ανέχεια και την εξαθλίωση και να σωθούν οι υπαίτιοι, που έχουν καταστρέψει έναν ολόκληρο λαό, θα αποτύχει. Τους διαβεβαιώνω, χίλια τα εκατό, γιατί θα είμαι παρών και μαζί με την κοινωνία, για να τους αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

«Δεν παρεμβαίνουμε σε δικαστικές διαδικασίες»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει πως ουδέποτε παρεμβαίνει σε δικαστικές διαδικασίες, όταν αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ένα καθαρά νομικό θέμα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα του πορίσματος του ποινικού ανακριτή, μετατράπηκε σε πολιτικό, με συνέπεια να βάλλεται η δικαιοσύνη. Προσπαθήσαμε να χαμηλώσουμε τους τόνους με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Δυστυχώς, η θέση αυτή δεν έγινε κατανοητή», υπογραμμίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, για να προσθέσει: «Αντίθετα, καλούμαστε συνεχώς να λάβουμε θέση. Ίσως η δημοσιότητα θα ικανοποιήσει κάποιους, ίσως θέλουν ακόμα έναν πρωταγωνιστή στις ατέρμονες συζητήσεις τους. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε δει το πόρισμα του ποινικού ανακριτή».

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καλεί τους πάντες να σεβαστούν τους θεσμούς αλλά κυρίως τη δικαιοσύνη, την οποία, αναφέρει, όλοι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούμε. «Οι συνεχείς αντεγκλήσεις για ένα θέμα, το οποίο θα κριθεί από τη δικαιοσύνη, δεν εξυπηρετούν κανένα. Οι προσωπικές απόψεις που εκφράζονται καθημερινά από διάφορους σε τίποτε δεν εξυπηρετούν, αλλά αντίθετα βοηθούν στην αποστασιοποίηση της κοινωνίας από τη δικαιοσύνη.

Ήδη έχουμε πάρει τον δρόμο προς την καταστροφή, εκεί δυστυχώς σπρώχνεται και η δικαιοσύνη. Αντιλαμβανόμαστε ότι δικαίως εδόθη τεράστια δημοσιότητα στο θέμα, λόγω των εμπλεκόμενων προσώπων και των δηλώσεων που ακολούθησαν. Πιστεύουμε όμως ότι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία της δικαιοσύνης είναι υπεράνω οποιωνδήποτε προσωπικών απόψεων ή άλλου ενδιαφέροντος, γι’ αυτό επιβάλλεται να μην παρέμβουμε στις δικαστικές εξελίξεις».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος τονίζει πως σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η δικαιοσύνη «επιλέξαμε να μείνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι διότι έχουμε να αποκρύψουμε οτιδήποτε, αλλά, αντίθετα, διότι μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι εξυπηρετούμε τη δικαιοσύνη. Είναι γι’ αυτό που καλούμε τους πάντες να χαμηλώσουν τους τόνους και να σεβαστούν τους θεσμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα