Διχάστηκαν οι εκπαιδευτικοί

Συγκλίσεις με ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ, διαφωνία με ΠΟΕΔ

Πυρετός διαβουλεύσεων με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων αναφορικά με το νέο σύστημα διορισμών

«ΠΡΩΤΟ μέλημα τα παιδιά μας, δήλωσε ο Υπουργό Παιδείας»

Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, με τις οργανώσεις εκπαιδευτικών ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, με σκοπό την ενημέρωση των

εκπαιδευτικών αναφορικά με τις προτάσεις του Υπουργείου για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

Παρά τις υφιστάμενες διαφωνίες με την ΠΟΕΔ, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα συζήτησης με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ. Την ίδια στιγμή, έκτακτοι, συμβασιούχοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν έξω από το προαύλιο του Υπουργείου Παιδείας συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του νέου συστήματος το οποίο -όπως ισχυρίζονται- θα οδηγήσει εκατοντάδες μη μόνιμους εκπαιδευτικούς στην ανεργία.

Οι καταλληλότεροι και οι πιο ικανοί

Σε δηλώσεις του, πριν από τη συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής σημείωσε: «Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας και είμαστε έτοιμοι ν' ακούσουμε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών μας και να προχωρήσουμε με συναινετικές λύσεις. Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό να διασφαλίσει ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα υπηρετούν οι καταλληλότεροι και οι πιο ικανοί εκπαιδευτικοί».

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των εκπαιδευτικών αποτελούσε το έτος κατάθεσης του πτυχίου τους και γι' αυτό τον σκοπό, το Υπουργείο, είπε, επιθυμεί να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση προωθώντας ως κριτήρια επιλογής την εμπειρία, τα προσόντα, αλλά και τις γνώσεις που κουβαλά ο κάθε εκπαιδευτικός.

Προθέσεις Υπουργείου

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα των μη μόνιμων εκπαιδευτικών, ο κ. Καδής σημείωσε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα αναγνωρίζεται τόσο από το Υπουργείο όσο και από την Πολιτεία και έχουν γίνει μεγάλες υπερβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, υπενθύμισε την αρχική πρόταση του Υπουργείου για διασφάλιση όλων των μη μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που ωστόσο δεν είναι εφικτό, αφού σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι παράνομο.

«Αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν να δώσει ένα προβάδισμα και να διασφαλίσει όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει για ένα χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό, με βάση και τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, δεν θα ήταν νόμιμο, με αποτέλεσμα η πρότασή μας να καταρρεύσει». «Άρα», εξήγησε, «υιοθετούμε αυτή την εναλλακτική προσέγγιση, τον μόνιμο δηλαδή διορισμό ενός πολύ μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία, και την καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος από το 2018».

Νέα Ωρολόγια Προγράμματα

Όσον αφορά τυχόν διαφωνίες σχετικά με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, ο κ. Καδής δήλωσε, πριν από τις συναντήσεις, πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εις βάθος συζήτηση επί του θέματος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο Υπουργός επεσήμανε, παράλληλα, πως παρά τις όποιες διαφωνίες που πιθανόν να προκύψουν μέσα από τον διάλογο, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα ρεαλιστικά και συναινετικά, ούτως ώστε να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Αχρείαστες οι διαμαρτυρίες»

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των έκτακτων και αδιόριστων εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο, ο κ. Καδής χαρακτήρισε τη συγκέντρωση τουλάχιστον αδικαιολόγητη. «Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τις παραχωρήσεις που κάνει το Υπουργείο και με τη μεγάλη προσπάθεια να ικανοποιηθεί όσο μπορεί περισσότερος κόσμος θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητο.

Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι τα παιδιά μας και πώς διασφαλίζουμε ότι σ' αυτά θα κάνουν μάθημα οι καλύτεροι. Αυτή είναι η έννοια του Υπουργείου και με αυτό το κριτήριο θα πορευτούμε απ' εδώ και πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα εκπαιδευτικών

Με κυρίαρχο σύνθημα «Καδή δώσε λύσεις και όχι απολύσεις», περίπου 200 μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί μαζεύτηκαν την ίδια ώρα έξω ακριβώς από το Υπουργείο, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ενάντια στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Κρατώντας πανό, με συνθήματα όπως «ΥΠΠ Αφερέγγυος Εργοδότης», «Φτάνει πια η Κοροϊδία», «Απρονοησία και Σκοπιμότητες ΥΠΠ», οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους.

Σε σχετικό ψήφισμά τους που κατέθεσαν στον Υπουργό, οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που, όπως τονίζουν, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, αγνοώντας την πολύχρονη προσφορά τους στην παιδεία του τόπου.

Μερικά από τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών ήταν τα εξής: «Γιατί γίνονται τόσο επίμονες προσπάθειες ν' αλλάξει το σχέδιο, έτσι ώστε να ευνοούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα;», «Το προτεινόμενο σχέδιο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά;», «Αφού υπάρχει η πολιτική βούληση και η ευρύτερη αποδοχή από τα κοινοβουλευτικά κόμματα πως οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρέπει να κατοχυρωθούν και να εξαιρεθούν από τη διαδικασία, γιατί δεν βρίσκει η Κυβέρνηση έναν τρόπο να το πράξει;» «Μπορεί μια εξέταση να εντοπίσει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό;»

«Βρισκόμαστε μετέωροι»

Ο Πρόεδρος των Συμβασιούχων Εκτάκτων και Αντικαταστατών Μέσης Εκπαίδευσης, Γιάννης Τριταίος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε μετέωροι, με μια πιθανή απόλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών μελών μας, με αβέβαιο το μέλλον. Πουλούν φρούδες ελπίδες στη νεολαία που δεν υπάρχει δυνατότητα να διοριστεί, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ περιορισμένες για νέους διορισμούς. Ζητούμε από το Υπουργείο να μονιμοποιήσει και να απορροφήσει όλους τους έκτακτους».

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε ως μη ειλικρινή την πρόθεση του Υπουργού περί μονιμοποίησης αρκετών εκπαιδευτικών, αφού, όπως εξήγησε, η απόφαση για μείωση των διδακτικών περιόδων από 37 σε 35, θα οδηγήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς εκτός κλάδου. Τέλος, έκανε λόγο για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που επηρεάζονται. «Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην εκπαίδευση περίπου 600-700 μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όμως ο αριθμός όλων όσων έχουν κατά καιρούς κληθεί και έχουν απασχοληθεί 1-2-3 χρόνια υπερβαίνει τους 1.200».

Αισιόδοξος ο Υπουργός

Ικανοποιημένος έμεινε σε γενικές γραμμές ο Υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνάντησης ιδιαίτερα με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, με τις οποίες, όπως δήλωσε στη «Σημερινή», φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις, γεγονός που καθιστά αισιόδοξο το σενάριο επίτευξης συμφωνίας μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά την ΠΟΕΔ, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινή διαπραγματευτική βάση, αφού η οργάνωση των Δασκάλων ξεκαθάρισε στον Υπουργό ότι προσέρχεται στον διάλογο με βάση την απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που απαιτεί μονιμοποίηση όλων των μη μόνιμων συμβασιούχων ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας. Κάτι που όπως είπε ο Υπουργός δεν είναι νόμιμο. Πάντως, η ΠΟΕΔ φαίνεται πως σκοπεύει να τροποποιήσει τη δέσμευση αυτήν, στο επερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκαλέσει, όπου θα παραπέμψει το ζήτημα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη ούτως ώστε να λάβει νέα εξουσιοδότηση.

Ερωτηθείς από τη «Σ» κατά πόσον είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο άμεσο μέλλον, ο κ. Καδής δήλωσε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τις δύο από τις τρεις οργανώσεις. Μακάρι να έρθει η ΠΟΕΔ κοντά, αλλά αν δεν έρθει και εμμείνει στις θέσεις της, εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή προς έγκριση». Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι οι θέσεις που θα προσφέρουν στη συνέχεια θα ισχύουν μόνο για τις οργανώσεις με τις οποίες έχει επέλθει συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα