Με οδικό χάρτη μέχρι τον Ιούνιο

Ως ηγέτης αναγνωρισμένου κράτους προσπαθεί να συνεχίσει τις συνομιλίες ο Μουσταφά Ακιντζί
«Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα, ούτε να γίνουμε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας», το μήνυμα Αναστασιάδη

Με τα γνωστά του κόλπα ο κατοχικός ηγέτης φιλοδοξεί με κάθε βήμα εμπιστοσύνης, να πετυχαίνει και μία μικρή αναγνώριση του μορφώματός του.

Εκτός από τις υπόγειες κινήσεις με φόντο τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Παιδείας, όπως αναφέρει στη σελίδα 4 της «Σημερινής», ο συνάδελφος Χρίστος Χαραλάμπους, ο κατοχικός

ηγέτης με πονηράδες προσπαθεί να εφαρμοσθούν τα ΜΟΕ. Ο κ. Ακιντζί μιλά για… φοβία αναγνώρισης, κάνοντας μάθημα… υπεστήριξε, δε, ότι υπάρχει σοβαρή διαφορά αντιλήψεων μεταξύ των δύο πλευρών και ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

· Διασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος: «Σε μια μόνιμη σύνδεση», είπε «μπορούν να συμβάλουν και η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ), ενώ θα μειωθούν οι τιμές και στις δύο πλευρές. Γιατί περιμένουμε γι' αυτό δυο χρόνια;

Έγιναν δοκιμές και προσωρινές συνδέσεις, είδαμε ότι το σύστημα λειτουργεί. Κατά την ε/κ πλευρά χρειάζονταν άλλη μια τελευταία δοκιμή. Ας την κάνουμε. Μετά είπαν ότι χρειάζονταν πόρους (οικονομικούς). Είπαν ότι βρέθηκαν, αλλά ακόμα δεν έγινε η διασύνδεση».

· Στο ζήτημα των πυρκαγιών: «Η ε/κ πλευρά έθεσε τελευταίως στο τραπέζι ότι όταν η φωτιά είναι στην τ/κ πλευρά τα οχήματα τής Πυροσβεστικής θα περνούν με τα σήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για να περάσουν τα οχήματα της “πυροσβεστικής” να βοηθήσουν σε πυρκαγιά στον “νότο” θα πρέπει να καλύψουν όλα τα σήματα του ψευδοκράτους».

· Για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας: «Γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση; Όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν αρθεί. Το θέμα ήταν μια νομοθεσία στην ε/κ πλευρά. Θεωρώ ότι στο να γίνουν οι ρυθμίσεις γι' αυτό μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Αυτό είναι δική μου αξιολόγηση».

· Άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου: «Η τ/κ πλευρά έχει ασφαλτοστρώσει το μέρος του δρόμου που της αναλογεί και είναι σχεδόν έτοιμη για τη διάνοιξη. Αλλά, η ε/κ πλευρά στο Απλίκι δεν έβαλε ούτε τον πρώτο κασμά. Πώς θα ανοίξουμε τα οδοφράγματα;».

Εμμέσως επιδιαιτησία και χρονοδιάγραμμα
Για οδικό χάρτη που θα πρέπει να συμφωνηθεί στο δείπνο έκανε λόγο ο κ. Ακιντζί με χρονοδιάγραμμα «2+1» μηνών του Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, κάνοντας αναφορά στις προεδρικές εκλογές και στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο που θα είναι στην επικαιρότητα τους επόμενους μήνες. «Γι' αυτό χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο είναι προϋπόθεση να καθορίσουν τον οδικό χάρτη μπροστά μας. Σκεπτόμενοι ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν και μετά τις 7 Απριλίου θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει θετικά και για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη «πέσαμε στον λάκκο του ΕΛΑΜ, ήταν λάθος», αλλά και για τη στήριξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για να γίνει ένα βήμα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το κοινωνικό δείπνο της Κυριακής.

Στο «ταγκό για δύο» ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή με περισσότερα καθήκοντα στα ΗΕ. «Θα χρειαστεί με κάποιο τρόπο να αυξηθεί η διπλωματία εκ του σύνεγγυς. Γιατί αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος αξιοποίησης της διαδικασίας μπροστά μας». Για τον ίδιο, είπε, «έχει ολοκληρωθεί ο τρόπος συζήτησης των θεμάτων ένα - ένα και κατάληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Βεβαίως, συνέχισε, κάνοντας λόγο για εκ του σύνεγγυς διπλωματία δεν εννοεί ότι δεν θα βλέπει καθόλου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτό θα μπορεί να γίνεται, όταν χρειάζεται. Ωστόσο, χωρίς να εκλαμβάνεται ως επιδιαιτησία και χωρίς να κάνουν επίσημες προτάσεις, τα ΗΕ θα μπορούν να είναι βοηθητικά στις πλευρές με μια γεφυρωτική προσέγγιση, όπως εξήγησε ο κατοχικός ηγέτης.

Ωστόσο, απέρριψε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για συμφωνία τον Ιούλιο και δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι μια σπέκουλα, εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιστροφής στο τραπέζι», είπε.

Ο Έιντε πρωταγωνιστής
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, υπάρχουν 10-15 θέματα που αφορούν τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να συζητηθούν. Υπάρχουν, συνέχισε, δυσκολίες και η ε/κ πλευρά δεν μπορεί ακόμα να δώσει απαντήσεις στις πολύ λογικές, κατά την έκφρασή του, προτάσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αυτά, ανέφερε, πρέπει να ξεπεραστούν και έκανε λόγο για μεγέθυνση του θέματος της ίσης - όπως είπε - αντιμετώπισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, θέμα που προϋπήρχε και στην περίοδο Ταλάτ - Χριστόφια. «Στην πραγματικότητα η ΕΕ θέλει να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα. Επειδή ήδη υπάρχει η συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας πολλά από αυτά τα θέματα διαχειρίζονται. Συνεχίζονται δε και οι εργασίες διεύρυνσης αυτής της τελωνειακής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο και άλλα θέματα που αντιμετωπίζονται ως προβλήματα θα αντιμετωπιστούν».

Για το τί θα γίνει με τη Διάσκεψη για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένει πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και με την Τουρκία και την Ελλάδα για τα θέματα αυτά. Όταν έρθουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, βεβαίως, και θα συνεχισθεί η Διάσκεψη, η οποία δεν τέλειωσε, πρόσθεσε.

Αναμένει ευκαιρία για επανέναρξη στο δείπνο ο Πρόεδρος
«Αναμένω ότι στο κοινωνικό δείπνο της Κυριακής θα μας δοθεί η ευκαιρία, για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε από τη Μάλτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στο αμερικανικό κανάλι CNBC, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και ερωτηθείς, ανάμεσα σε άλλα, για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζουμε μετά το δημοψήφισμα να έχουμε μια νέα στάση από πλευράς Τουρκίας. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σκλήρυνση των θέσεών της και υποχώρηση από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Αναμένω ότι στο κοινωνικό δείπνο της Κυριακής θα μας δοθεί η ευκαιρία για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Πάντα είμαι έτοιμος για τον διάλογο για να συνεχίσουμε με τις διαπραγματεύσεις, για να βρούμε μια συνολική λύση που θα ικανοποιεί πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι τρίτων χωρών. Δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα ούτε να γίνουμε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας», κατέληξε.

Πιάνει δουλειά ο Νορβηγός Διπλωμάτης
Χωριστές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τους διαπραγματευτές των δύο ηγετών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενόψει του δείπνου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο δείπνο της Κυριακής που έχει καθοριστεί για τις 19.30, στο Λήδρα Πάλας, εκτός από τους δύο ηγέτες και τον κ. Έιντε, θα παρακαθήσουν οι δύο διαπραγματευτές και η Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στο μεταξύ, χθες ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές, κατά τις οποίες συζητεί και το Κυπριακό.

Εξάλλου, ο κ. Έιντε παρακάθησε σε δείπνο με τον ειδικό απεσταλμένο του βρετανικού ΥΠΕΞ Τζόναθαν Άλαν, ο οποίος ολοκληρώνει την εδώ επίσκεψή του με συναντήσεις με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κ. Μαυρογιάννη.

Κύρια επιδίωξη του διεθνούς παράγοντα, στο δείπνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι πράγματι επιθυμούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Θέλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι δύο ηγέτες», είπαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, αναφορικά με την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα