Όλα της παιδείας δύσκολα

Την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Παιδείας συζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Σχολικές εφορείες, απαλλαγές καθηγητών και συμβάσεις αορίστου χρόνου μονοπώλησαν τη συζήτηση

Πικρία για το γεγονός ότι μια δουλειά δύο χρόνων που αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων μέσης εκπαίδευσης, για την οποία δούλεψαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, όλες οι

υπηρεσίες του Υπουργείου, παραμερίστηκε εντελώς, μόνο για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε τα θέματα που θίγονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι «ήταν μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Πρόσθεσε ότι «είναι ατυχές που όλη αυτή η δουλειά δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε, διότι προέκυψε στο προσκήνιο ένα άλλο θέμα, που είναι μια γραμμή από τις 175 σελίδες των κανονισμών».

Νομότυπη συνεργασία
Σε σχέση με Εισαγγελέα που αφυπηρέτησε από τη Νομική Υπηρεσία και ανέλαβε υποθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι είχε αφυπηρετήσει πριν αναλάβει ο ίδιος Υπουργός και δεν υποστήριξε το Υπουργείο σε οποιανδήποτε διαδικασία αφορά το νέο σύστημα διορισμών, προσθέτοντας ότι δεν ανέλαβε σωρεία υποθέσεων, αλλά δύο υποθέσεις για τις οποίες το Υπουργείο διαθέτει διαφορετική εκτίμηση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Θεωρούμε ότι είναι πλήρως νομότυπη η συνεργασία μας και μπορούμε να τεκμηριώσουμε γιατί επιλέχθηκε η συνεργασία με το συγκεκριμένο άτομο για κάποια μικρής εμβέλειας εργασία», ανέφερε, και σημείωσε ότι υπήρξε μια διαπραγμάτευση για την επιλογή της και η συνεργασία έγινε στη χαμηλότερη τιμή που προβλέπει η νομοθεσία για την αμοιβή των δικηγόρων, διευκρίνισε.

Εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου
Αναφορικά με εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή εκπαιδευτικός με τέτοιο καθεστώς, προσθέτοντας ότι υπήρχε μία προσφυγή στο εργατικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε πρωτόδικα και η νομική υπηρεσία έκρινε ότι θα πρέπει να κάνει έφεση. Ανέφερε ότι σε πλήρη συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο θα χειριστεί αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι αρχική πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν όσοι εκπαιδευτικοί έχουν συμπληρώσει το 30μηνο να διασφαλιστούν.

Θεσμοθέτηση απαλλαγών
Σε σχέση με τη θεσμοθέτηση των απαλλαγών, ο κ. Καδής είπε ότι με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή οποιοσδήποτε άλλος κρίνει το Υπουργείο να αποφασίζει πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα δίνονται απαλλαγές», προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλες οι περιπτώσεις που το Υπουργείο θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνονται απαλλαγές για να θεσμοθετηθούν σε αυτό το επίπεδο.

Σχολικές εφορείες
Αναφερόμενος στο θέμα των σχολικών εφορειών, ο κ. Καδής επισήμανε ότι μια καινοτομία που εισήχθη μετά τη συνεισφορά του Γενικού Ελεγκτή είναι ότι εντάχθηκαν κονδύλια για εξωτερικό έλεγχο των εφορειών, γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν προλαβαίνει να ελέγχει σχολικές εφορείες 800 σχολείων.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ο Υπουργός έχει δίκαιο, αφού «ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι τα θέματα των σχολικών εφορειών, όπως σε μεγάλο βαθμό τα κοινοτικά συμβούλια», προσθέτοντας ότι «ήταν απειροελάχιστος ο έλεγχος» που γινόταν στις σχολικές εφορείες. Ανέφερε ότι άρχισε από το 2015 να ανατίθεται σταδιακά ο έλεγχος των σχολικών εφορειών μέσω διαγωνισμού και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες σχολικές εφορείες δεν έχουν ελεγχθεί από τη σύστασή τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε σχολικές εφορείες που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός μικρών οντοτήτων (170 σχολικές εφορείες, 350 κοινότητες) που τυγχάνουν ελέγχου και οι οποίες δημιουργούν αχρείαστη γραφειοκρατία και έξοδα και είναι καιρός η Πολιτεία να δει το θέμα.

Διδακτικός χρόνος
Αναφέρθηκε, επίσης, στον διδακτικό χρόνο των καθηγητών και δασκάλων που είναι περίπου 30 ώρες την εβδομάδα και κάποιες ώρες δεν είναι στην τάξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, ζητώντας να μάθει πώς δικαιολογείται αυτό. Ανέφερε ότι με βάση ευρωπαϊκή μελέτη, παγκοσμίως ο διδακτικός χρόνος ανέρχεται στις 700 ώρες ετησίως και στην Κύπρο 450-500 ετησίως στην τάξη, εξαιρουμένων οποιωνδήποτε απαλλαγών.

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να γίνει αντικειμενική ανεξάρτητη μελέτη που να δείξει τις βέλτιστες πρακτικές γι' αυτό το θέμα, ενώ σε σχέση με τη μισθοδοσία, είπε ότι συγκρινόμενη με το μέσο επίπεδο της κάθε χώρας, η Κύπρος ήταν μια από τις υψηλότερες ή η υψηλότερη, περίπου 2,5 τον μέσο μισθό της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Εκκρεμούν θέματα
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετές συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και αυτό είναι πολύ θετικό και σημαντικό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και αρκετά θέματα τα οποία εκκρεμούν, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση των απαλλαγών από τις διδακτικές περιόδους».

Είπε ακόμη ότι έχουν συζητηθεί αρκετοί προβληματισμοί, όπως για τις καθυστερήσεις υλοποίησης έργων σε σχέση με τους εργολάβους, τις ενέργειες για άμεση εξέταση των φοιτητικών χορηγιών χωρίς καθυστερήσεις, το κόστος ανά μαθητή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη διαδικασία απαλλοτριώσεως ιδιωτικής γης για ανέγερση σχολικών κτηρίων και ενδεχόμενες διοικητικές ευθύνες για συγκεκριμένα έργα τα οποία εκκρεμούν.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας βαδίζει στην ίδια πεπατημένη, προσθέτοντας ότι αρχικά ήταν το βόλεμα της δασκάλας στις Βρυξέλλες, όπως καταγράφηκε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ για διερεύνηση, και αποδείχθηκε τότε για πρώτη φορά να γίνεται ρουσφέτι, τώρα έχουμε άλλο βόλεμα. «Είναι η μυστηριώδης ανάθεση νομικών υποθέσεων σε τέως εισαγγελέα της Δημοκρατίας που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται ότι δεν την ξέρει καθόλου, αλλά στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο του στον Γενικό Ελεγκτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη και ικανότερη να αναλάβει υποθέσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Διορισμοί εκπαιδευτικών
Ανέφερε επίσης ότι «με τη διαχείριση που κάνει ο Υπουργός στην προσπάθειά του να περάσει άρον άρον τους κανονισμούς για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών θα βρεθεί το Δημόσιο υπόλογο σε εκατομμύρια αποζημιώσεις», προσθέτοντας ότι ο εκπαιδευτικός που προσέφυγε στα δικαστήρια και ο οποίος ήταν αορίστου χρόνου κέρδισε την υπόθεση και θα ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλοι στον ίδιο δρόμο και ο Υπουργός προχωρεί ακάθεκτος, χωρίς να αναλογίζεται πως από τις λανθασμένες αποφάσεις του υπάρχει ζήτημα να πληγεί κάθετα το δημόσιο συμφέρον.

«Ξεχωρίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε και από τον Υπουργό αλλά και από τον Γενικό Ελεγκτή το μεγάλο κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών και της διαχείρισης δημοσίου χρήματος και περιουσίας από τις Σχολικές Εφορείες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Είναι ένα θέμα, είπε, «το οποίο εγείρω κάθε χρόνο, έχω εγγράψει και θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου και συζητήθηκε πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πιο συστηματικός έλεγχος, ο οποίος σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή έχει αναδείξει ήδη σοβαρά προβλήματα, κενά ή και σκάνδαλα σε ορισμένες περιπτώσεις Σχολικών Εφορειών».

«Έχω την ισχυρή άποψη ότι, αφού οι σχολικές εφορείες, που είναι ένα όργανο το οποίο είτε εκλέγεται είτε διορίζεται, αναλόγως της περίπτωσης, διαχειρίζονται εκατομμύρια δημοσίου χρήματος ή δημόσιας περιουσίας, ο έλεγχός τους από την ελεγκτική υπηρεσία πρέπει να είναι συστηματικός και συνεχής», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα