Φουντώνει η διαμάχη για το επίδομα

Η Κυβέρνηση απάντησε στις επικρίσεις κοινωνικών εταίρων και αντιπολίτευσης
Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ χαρακτήρισε ως «κοροϊδία» τις αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου για τους συνταξιούχους, ενώ η Κυβέρνηση απάντησε ότι η ΕΚΥΣΥ παραπλανά

Έντονη διαφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, κοινωνικών εταίρων και αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόθεση των πρώτων να δώσουν πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ (Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων) χαρακτήρισε ως «κοροϊδία» τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τους

συνταξιούχους. Όπως κατήγγειλε ο κ. Σκαρπάρης, η συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρουν το πασχαλινό επίδομα.

Απαντώντας στις επικρίσεις η Κυβέρνηση διά μέσου του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ο κ. Σκαρπάρης παραπλανά, ενώ την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τρόικα τον Νοέμβριο του 2012.

Επικρίσεις Σκαρπάρη
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Άστρα» ο κ. Σπαρπάρης, ανέφερε ότι πολλοί δικαιούχοι θα εκπλαγούν, όταν συνειδητοποιήσουν πως στα εισοδηματικά κριτήρια λαμβάνονται υπ' όψιν τόκοι, καθώς και η χορηγία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ενώ το όριο φτώχιας για ένα άτομο καθορίστηκε στα 790 ευρώ, η Κυβέρνηση έθεσε τα 750 ευρώ ως οροφή για δύο άτομα. Ο κ. Σπαρπάρης μίλησε για επαναλαμβανόμενη κοροϊδία, προσθέτοντας ότι το πασχαλινό επίδομα θα πάρουν 13.300 άτομα και όχι 15.000, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

«Παραπλανά»
Σε γραπτή απάντησή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «ο κ. Σκαρπάρης έχει επιλεκτική μνήμη και παραπλανά, και αυτό γιατί βολεύεται να ξεχνά ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση του Πασχαλινού Επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τρόικα, τον Νοέμβριο 2012 και καθορίστηκαν με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο στο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης, που συμφωνήθηκε από την τότε Κυβέρνηση Χριστόφια με τους δανειστές».

Στα γεγονότα, αναφέρει το Υπουργείο, «δεν μπορεί να υπάρχει διαστρέβλωση με τη χρήση αοριστολογιών και ηχηρών συνθημάτων, ιδιαίτερα, δε, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι ο κ. Σκαρπάρης, ως Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ, δεν εκπροσωπεί το σύνολο των συνταξιούχων παρά μόνο εκφράζει τη θέση των συνταξιούχων της ΠΕΟ» και προσθέτει πως άλλες οργανώσεις συνταξιούχων, όπως η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών, που εκπροσωπεί μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, έχουν διαφωνήσει δημοσίως με τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Σκαρπάρης.

Δεν μειώθηκε καμία σύνταξη
Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα πραγματικά δεδομένα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κ. Σκαρπάρη, αφού όχι μόνο δεν έχει μειωθεί καμία σύνταξη και κανένα επίδομα στους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά τουναντίον το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερομηνίας 13/5/2016, παραχώρησε αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, από €150 μηνιαίως σε €170 μηνιαίως, για κάθε συνταξιούχο, επιπλέον της σύνταξης.

Αναφέρει, επίσης, πως με απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης, από το 2016 τερματίστηκε με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η πρακτική των προηγούμενων χρόνων, που ήθελε να λαμβάνεται υπ' όψιν ως εισόδημα το Πασχαλινό Επίδομα, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που δικαιούνταν τη μία χρονιά το επίδομα, να μην το δικαιούνται την επόμενη.

«Δεν μειώθηκε ούτε ένα σεντ»
Σημειώνει, ακόμα, ότι παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που παρέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, δεν μειώθηκε ούτε κατά ένα σεντ καμία σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διασφαλίζοντας το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Η παρούσα Κυβέρνηση, προστίθεται, με σχετική Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ανέτρεψε απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια για μείωση του ορίου φτώχιας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, βάσει της καθοριστικής αυτής απόφασης, συνεχίζει να παρέχεται επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων σε όλους όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από €10.324 (αναπροσαρμοζόμενο βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού), τη στιγμή που βάσει της φόρμουλας της προηγούμενης Κυβέρνησης, το όριο αυτό θα ήταν για το 2016 στα €8.276.

Απορίας άξιον
«Είναι απορίας άξιον πού βρίσκονταν ο κ. Σκαρπάρης και η ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ, όταν συνέβαιναν αυτά επί προηγούμενης διακυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Βάσει των ανωτέρω πολιτικών που εφάρμοσε η παρούσα Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις πρόνοιες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που αφορούν και στους συνταξιούχους, το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων όχι μόνο δεν πλήγηκε, όπως ισχυρίζεται νυχθημερόν ο κ. Σκαρπάρης, αλλά διατηρήθηκε παρά την οικονομική κρίση», σημειώνεται.

Αναφέρεται, δε, ότι βάσει των πρόσφατων στοιχείων που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία στις 28/1/2017, ενώ το 2012 το ποσοστό των συνταξιούχων που διαβιούσε κάτω από το όριο της φτώχιας ήταν 33,4%, το ποσοστό αυτό για το 2015 είναι 20,8%. «Όλα τα ανωτέρω είναι δημοσιευμένα στοιχεία, τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν από τον οποιονδήποτε, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ που παραμένουν επανειλημμένως μετέωρα και στη σφαίρα της φαντασίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

«Επικοινωνιακά τεχνάσματα»
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του, Στέφανου Στεφάνου, ανέφερε ότι «όπως συνηθίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσπαθεί να παραπληροφορήσει την κοινωνία ότι φροντίζει δήθεν για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους ανακοινώνει ότι θα παραχωρήσει πασχαλινό επίδομα.

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έχει διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τα κριτήρια, έτσι ώστε λιγότεροι από τους μισούς χαμηλοσυνταξιούχους να μπορούν να πάρουν πασχαλινό επίδομα. Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανάλγητη έναντι των απόμαχων της δουλειάς και σκληρή έναντι των χαμηλοσυνταξιούχων», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

Χαιρετίζουν οι Πρεσβύτεροι
Η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει και φέτος μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών της δυνατοτήτων και των μνημονιακών της υποχρεώσεων το πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης αναδεικνύει την ευαισθησία της για τους χαμηλοσυνταξιούχους και εμπίπτει μέσα στη γενικότερη κοινωνική πολιτική της για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», αναφέρει η Οργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα