Βίκος-ΕΨΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… διαζυγίου

Προδιαγεγραμμένη πορεία ήταν η αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, γνωστής από το brand Βίκος, από την ΕΨΑ.

Η συμφωνία εξαγοράς του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών που διατηρούσε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων συμφερόντων της οικογένειας Σεπετά, από την Αγριά Εμπορική ΑΕ, που ελέγχει το fund SMERemediumCAP, με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη, ήρθε σε λιγότερο από έναν χρόνο από την επένδυση του fund

στην ΕΨΑ.

Μια επένδυση, που έπιασε εξ’ απήνης  την οικογένεια Σεπετά, καθώς οι μέτοχοι του 25% έμαθαν από δημοσιεύματα την είσοδο του μεγαλομέτοχου στην εταιρεία στην οποία είχαν επενδύσει πριν έντεκα χρόνια πριν.

Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων πήρε άμεσα την απόφαση να παραμείνει επενδυτικά στην ΕΨΑ και συμμετείχε στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, περιμένοντας να ενημερωθεί για τα σχέδια του νέου επενδυτή για το δυναμικό comeback της ΕΨΑ στην αγορά των αναψυκτικών αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές, με την κυκλοφορία νέων καινοτόμων προϊόντων,  όπως είχε προαναγγελθεί με την ανακοίνωση της επένδυσης τον περασμένο Ιούνιο.

Παθητική επένδυση

Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος, ουδέποτε έγινε ενημέρωση για το business plan ή όποια άλλη συζήτηση για το στρατηγικό πλάνο με αποτέλεσμα η οικογένεια Σεπετά να αποφασίσει να αποεπενδύσει και να μη συμμετέχει στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- ύψους 5,1 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε στη Γ.Σ. της ΕΨΑ στις 26 Μαρτίου- ενισχύοντας έτσι κεφαλαιακά μια εταιρεία, ανταγωνιστική προς την ίδια.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια παθητική επένδυση σχεδόν εν τη γενέσει της προ δεκαετίας.

Οι σχέσεις των δύο μετόχων, των οικογενειών Τσαούτου και Σεπετά ήταν από τυπικές έως παγωμένες χωρίς κανέναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, marketing director της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιάλωσεων κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης τον Νοέμβριο του 2022, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση περί ενδεχόμενης εισόδου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΨΑ.

«Η συμμετοχή μας στην ΕΨΑ είναι μια παθητική επένδυση. Εγινε πριν την είσοδό μας στην κατηγορία των αναψυκτικών και έκτοτε δεν έχουμε καμία όχληση ούτε είτε για περαιτέρω ανάπτυξη, επέκταση ή ενδεχόμενο εξαγοράς» είχε πει.

Ανεβάζει μερίδια στα αναψυκτικά

Όταν η Βίκος εξαγόρασε το 25% της ΕΨΑ από τη γνωστή εταιρεία απορρυπαντικών ΕΥΡΗΚΑ στο πλάνο ήταν η συνεργασία κάτι που δεν προχώρησε ποτέ με την κάθε μια εταιρεία να προχωρά αυτόνομα.

Και σήμερα η Ηπειρωτική Βιομηχανία, κάνοντας μόνη της το 2014, την είσοδο στην αγορά των αναψυκτικών έναν κλάδο που κυριαρχούν οι πολυεθνικές, έχει καταφέρει να αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη και τον τρίτο παίκτη σε μια δύσκολη αγορά.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία με βάση τα στοιχεία της Nielsen του πρώτου διμήνου για τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβανομένης και της Lidl, οι πωλήσεις των αναψυκτικών Βίκος είναι στην πρώτη θέση μετά τα μερίδια που έχουν οι πολυεθνικές με ποσοστό 6,8% και με όχημα τη Βίκος Cola.

Κυρίαρχος στην αγορά είναι η Coca Cola 3Ε με ποσοστό 54,1%, ακολουθεί η PepsiCo με ποσοστό 7,3%. Στην επόμενη θέση μετά τη Βίκος είναι η Λουξ Μαρλαφέκας με ποσοστό 6,3%, η Green Cola με ποσοστό 4,7%, η Tuborg με 2,2% και η ΕΨΑ με 1,9%.

Το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατ. ευρώ

Στην πορεία της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην αγορά των αναψυκτικών αλλά και στο επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της εταιρείας Πέτρος Σεπετάς σε δήλωσή του με την ανακοίνωση της αποχώρησης από την ΕΨΑ.

«Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκ ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για ανάπτυξη ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην αγορά.

Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία αναψυκτικών στη χώρα. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά πιστοί στις αξίες και τη στρατηγική μας» τόνισε.

Φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της ΕΨΑ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης δήλωσε:

«Είναι βαθιά η εκτίμηση μας για τον Πέτρο Σεπετά και την οικογένεια του καθώς και για την επιτυχή επιχειρηματική του πορεία που δημιουργεί σταθερά οικονομική και κοινωνική αξία.

Αποφασίσαμε μετά από φιλικές και γόνιμες συζητήσεις ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακολουθήσουν ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία, με την αγορά από την SMERC του ποσοστού μετοχικής συμμετοχής της εταιρείας Ηπειρωτικών Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ, έτσι ώστε και οι δυο εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια και στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς αμοιβαίες δεσμεύσεις και περιορισμούς, σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Θα στηρίξουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά».

Διαβάστε επίσης:

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη πέρασε η συμμετοχή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

Σεπετάς (Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων): Αποεπενδύουμε από την ΕΨΑ και εστιάζουμε σε αναπτυξιακό πρόγραμμα €100 εκατ.

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Επενδύσεις €100 εκατ. στην επόμενη πενταετία

Keywords
Τυχαία Θέματα