«Διχάζει» η έξοδος από το Μνημόνιο

Αναπτυξιακή προοπτική έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών
Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης τόσο για το μνημόνιο, όσο και για την ειρωνική στάση απέναντι στην Ελλάδα

«Οδηγούμε (την Κύπρο) σε έξοδο και από το μνημόνιο», ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στην ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ, με θέμα «Η αλλαγή είναι

αναπόφευκτη και συνεχής». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κύπρος έχει ξανακερδίσει τη διεθνή της αξιοπιστία, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν «προβλήματα και προκλήσεις», και μάλιστα σοβαρά, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή είναι και η απάντησή μας προς όσους μας καλούσαν νωρίτερα φέτος να βγάλουμε τις γραβάτες και να σχίσουμε τα μνημόνια», κάνοντας σαφή αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα. «Τις γραβάτες ευχαρίστως και όταν πρέπει τις βγάζουμε», ανέφερε ο Υπουργός, «αλλά σε ανεύθυνες πολιτικές δεν πρόκειται ποτέ να συρθούμε», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η ξεκάθαρη κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη και είναι και η κατεύθυνση και απαίτηση της παράταξής μας, όπως κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί από τον Πρόεδρό της».

Αναπτυξιακή προοπτική
Ο κ. Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «για την καθοριστική συνεργασία και στήριξή του», υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, καθώς πρόκειται, όπως είπε, για την «πολιτική ευθύνης που υπηρετούμε και γι' αυτό δεν εφησυχάζουμε, αλλά με την ίδια ένταση συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, για ανανέωση δομών και θεσμών, διαδικασιών και νοοτροπίας, ρυθμών και αντιλήψεων».

Ο Υπουργός επανέλαβε τη θέση και στάση της Κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, κινούμενη πάντα προς αυτή την κατεύθυνση «με αυτοπεποίθηση και με βεβαιότητα ότι η δύσκολη προσπάθεια που έχουμε αναλάβει φέρνει αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων του τόπου μας, αλλά και η στάση ευθύνης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων φέρνουν αποτελέσματα». Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε «μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, υποβαθμισμένη, σε αδιέξοδο, μια οικονομία υπό κατάρρευση» και πρόσθεσε ότι «έχουμε όλοι μαζί δημιουργήσει την αναπτυξιακή προοπτική».

Θέματα διαφθοράς
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς, καθώς, όπως είπε, «δόθηκαν και δίνονται αφορμές που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά», δηλώνοντας ότι η γενικευμένη απαξίωση δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στα προβλήματα, επιτιθέμενος σε ΜΜΕ, τα οποία, όπως δήλωσε, την «εκτρέφουν» και η οποία «τυγχάνει εκμετάλλευσης από τις πιο οπορτουνιστικές και πολιτικά ακραίες καταστάσεις που μπορεί κάποιος να φανταστεί».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη της επικράτησης του ορθολογισμού, του πραγματισμού και της νηφαλιότητας «έναντι των κελευσμάτων του λαϊκισμού ή των εμμονών του δογματισμού», ενώ δεν δίστασε να συνδέσει τα παραπάνω με τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και αυτά που σχετίζονται με την οργάνωση της κοινωνίας.

Αντίδραση ΑΚΕΛ
Άμεση ήταν η αντίδραση από το ΑΚΕΛ, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του ΔΗΣΥ. «Η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού, με ειρωνικό και αλαζονικό τρόπο, επιχείρησαν για μιαν ακόμη φορά να απαξιώσουν την ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και κυρίως τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ενώ αναφέρεται στο ότι το «νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο των Βρυξελλών επέβαλε τελικά στον ελληνικό λαό ένα τρίτο, αντιλαϊκό μνημόνιο συλλογικής τιμωρίας των Ελλήνων πολιτών».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ κάνει λόγο για «δικαίωση της δικής τους φιλοσοφίας υποταγής και υποδούλωσης, την “επιτυχία” των εκβιαστικών, νεοαποικιακών πρακτικών της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του ελληνικού λαού». Όσον αφορά το Μνημόνιο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όπως ισχυρίζονται (σ.σ. στην Κυβέρνηση) όλα εξελίσσονται θαυμάσια για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα νοικοκυριά, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις μικρές επιχειρήσεις, τότε λογικά έπρεπε να λυπούνται που αυτό υποτίθεται τελειώνει», ενώ η Κυβέρνηση κατηγορείται για εξαγγελία συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής και μετά το πέρας του προγράμματος, καθώς, όπως αναφέρεται, «οι κυβερνώντες αισθάνονται ασφάλεια ότι θα μπορούν να παραμείνουν αρεστοί στην Τρόικα και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Απάντηση Οικολόγων
Αντιδρώντας στα όσα ειπώθηκαν διά στόματος Χάρη Γεωργιάδη, το Κίνημα Οικολόγων κάνει λόγο για ειρωνική και απαξιωτική αντιμετώπιση του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Ελλάδας, από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση.

«Με ειρωνείες για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αλλά και με απαξίωση για την Ελλάδα εν γένει, προσπάθησαν να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς στην Κύπρο, γιατί, ως καλά παιδιά και υπακούοντας πιστά στα αφεντικά της Τρόικας, θα ολοκληρώσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα το μνημόνιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σφοδρή επίθεση δε εξαπολύεται για το θέμα της ανεργίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν τολμούν «να μιλήσουν για την ανεργία που την ανέβασαν σε επίπεδο ευρωπαϊκής πρωτιάς, για τη μετανάστευση, για τη φτώχια, που αγγίζει τον μισό πληθυσμό, για την ύφεση , για τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή αγοράζονται από ξένους, το υπέρογκο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια όπου έχουμε την παγκόσμια πρωτιά».

Όσον αφορά το Μνημόνιο, το Κίνημα αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος «να χαιρόμαστε, αφού κατά τις δηλώσεις των ιδίων κυβερνώντων, το μνημόνιο είναι το πολιτικό τους μανιφέστο», ενώ τίθεται για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση η έξοδος από το πρόγραμμα. «Οι ίδιοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις πολιτικές του μνημονίου και μετά την ολοκλήρωσή του. Άρα, γιατί τόση χαρά που θα βγούμε (και ουσιαστικά δεν θα βγούμε) από το μνημόνιο;», λέει η ανακοίνωση, κλείνοντας με αναφορά σε «κυβερνητική ασυδοσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα