Οι Οικολόγοι για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Μέρα για τα Ζώα, το Κίνημα Οικολόγων τόνισε πως πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος περί σκύλων και να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο και για τα άλλα κατοικίδια ζώα, που να μην επιτρέπει την εγκατάλειψή τους.

Σε δηλώσεις του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος, Άδωνης Γιάγκου, επισήμανε ότι τα καταφύγια ζώων πρέπει να λειτουργούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας ζώων που έχουν

χαθεί, εγκαταλειφτεί ή που τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν. Πρόσθεσε πως το Κίνημα, ως σταθερός υποστηρικτής των αγώνων που δίνουν οι εθελοντές και οι φιλόζωοι, πέτυχε σειρά δράσεων που αφορούν την επιβίωση των καταφυγίων των ζώων. Κάποιες από τις δράσεις είναι οι εξής:

- Οικονομική υποστήριξη των καταφυγίων σκύλων. Πραγματοποιήθηκαν σειρά από συναυλίες στην Λευκωσία και στη Λεμεσό με την ευγενική εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών
- Με παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων η πλειοψηφία των Δήμων της Λευκωσίας αποφάσισαν να αναλάβουν τη διαχείριση του καταφυγίου ζώων της Παγκύπριας Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΠΕΠΖ), που δυστυχώς έκλεισε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το καταφύγιο σκύλων επαναλειτούργησε πριν από λίγους μήνες.
- Παρέμβαση και στήριξη φιλόζωων για τη διαχείριση του καταφυγίου σκύλων στο Δάλι.
- Συνεχείς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για έγκριση σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των καταφυγίων σκύλων.
- Προωθείται η επαναφορά συγκεκριμένων κονδυλίων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στον προϋπολογισμό για το 2015, που αφορούν τις χορηγίες προς τα καταφύγια των ζώων και το πρόγραμμα χορηγίας για στειρώσεις γάτων.

Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων
«Ως Κίνημα Οικολόγων ζητούμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάγκου:
«Την αυστηρή τιμωρία των ενόχων κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων. Προς τούτο πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2012 μετά από εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων για δημιουργία αστυνομίας ζώων. Καλούμε την Πολιτεία να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος με την εγκατάλειψη των σκύλων και την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων.
-Ζητούμε εφαρμογή πολιτικής για τη στείρωση των γάτων, ώστε να ελεγχθεί ο αριθμός τους και να γίνουν βιώσιμα τα προγράμματα προστασίας τους.
Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή άγριων ζώων και η λειτουργία χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο, των λεγόμενων «ζωολογικών κήπων».
-Ζητούμε τη χρηματοδότηση των φιλοζωικών οργανώσεων και των καταφυγίων σκύλων.
Να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι νόμοι και κανονισμοί που αφορούν την ευημερία των παραγωγικών ζώων.
-Να οργανωθούν οι χώροι ελεύθερου περιπάτου ζώων και οι παραλίες ζώων.
-Να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τις υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων σκύλων σε ό,τι αφορά την οχληρία και την καθαριότητα σε δημόσιους χώρους.
-Να δημιουργηθεί φορέας με την ενεργητική συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων, που να καθορίζει και να ελέγχει την πολιτική για τα ζώα.
»Η μεγαλοσύνη της κυπριακής κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Η ηθική της εξέλιξη κρίνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για να αλλάξει προς το καλύτερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα