Networking κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Πώς γίνεται;

Ξεκινώντας τις σπουδές σας είναι λογικό να σκέφτεστε για το μέλλον και για το πώς θα μπορέσετε να εφαρμόσετε όσα θα μάθετε στο Πανεπιστήμιο στην πράξη.

Η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί πρόκληση για όλους τους νέους, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό μέσω αγγελιών. Οι περισσότερες εταιρείες καλύπτουν τις θέσεις τους εσωτερικά ή μέσω των γνωριμιών των στελεχών τους. Γι’ αυτό και η δημιουργία διασυνδέσεων (networking) κατά τη διάρκεια των σπουδών σας είναι σημαντική, γιατί τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει ανοίξει μια πόρτα

και για εσάς.

Ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς τρομάζουν στην ιδέα του networking και αυτό γιατί το βλέπουν σαν αγγαρεία και όχι σαν διασκέδαση, ενώ ουσιαστικά πρόκειται απλώς για την κοινωνικοποίησή σας μέσα στην φοιτητική κοινότητα. Εμείς έχουμε 4 tips που θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε και να δείτε το networking όπως πραγματικά είναι: μια σημαντική επένδυση για το μέλλον σας αλλά και μια ευκαιρία να γίνετε πιο κοινωνικοί!

1.Ενασχόληση με τα κοινά

Δεν χρειάζεται να θέσετε υποψηφιότητα για να γίνετε εκπρόσωπος της Φοιτητικής Κοινότητας – αν και πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη εμπειρία – μπορείτε απλώς να επιλέξετε τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν και που έχουν σχέση με την καριέρα που σκέφτεστε να ακολουθήσετε, όπως για παράδειγμα η εθελοντική εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εσάς και ενισχύσετε το CV σας πριν καν ακόμα ξεκινήσετε να δουλεύετε.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους Φοιτητικούς Ομίλους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

2.Καλή οργάνωση

Πριν παρευρεθείτε σε κάποιο event ή σεμινάριο πραγματοποιήστε την έρευνά σας σχετικά με το θέμα τις συνάντησης και τους ανθρώπους που θα παρευρεθούν. Έτσι θα μπορέσετε να συμμετέχετε σε συζητήσεις ή ακόμα και να εκφράσετε απορίες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που γνωρίζετε κάποιον να συστήνεστε και να ανταλλάσσετε κάποια στοιχεία επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα το όνομα του προφίλ σας στο LinkedIn, το οποίο καλό είναι να ενημερώνετε τακτικά.

3.Δημιουργία κύκλου γνωριμιών

Μόλις χτίσετε το δικό σας network μπορείτε να βοηθήσετε και άλλους συμφοιτητές σας να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους συστήνοντάς τους. Άνθρωποι με κοινά χαρακτηρίστηκα οι οποίοι μπορεί μελλοντικά να συνεργαστούν ή να μοιραστούν κοινές εμπειρίες. Όπως θα κάνατε και στην προσωπική σας ζωή με τους φίλους σας. Μέσω αυτών των γνωριμιών χτίζετε όχι μόνο το μέλλον σας, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, και δυνατές φιλίες!

4.Follow up

Το να γνωρίσετε κάποιον δεν αρκεί για να τον κρατήσετε στον κύκλο των γνωριμιών σας, καθώς όλες οι σχέσεις χτίζονται σε βάθος χρόνου. Μια καλή τακτική είναι εφόσον γνωρίσετε κάποιον να τον προσθέσετε στους φίλους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να έχετε μια επαφή ή ακόμα και να του στείλετε ένα mail με κάτι που θεωρείτε ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που συνεργαστείτε με κάποιον σε κάποια από τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μη διστάσετε να του ζητήσετε να σας αφήσει ένα recommendation στο LinkedIn.

Κατανοούμε ότι σαν φοιτητής θα έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα και πολλές υποχρεώσεις όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι εκτός από το να εξελίξετε τις γνώσεις σας, εξίσου σημαντικό είναι να εκμεταλλευθείτε αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να εξελίξετε τις γνωριμίες σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάθετε περισσότερα για τη φοιτητική ζωή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εδώ.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Keywords
Τυχαία Θέματα