Κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Κατά 145% αυξήθηκε ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Έβρου
Η Ε.Ε. και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο υπό την εποπτεία της Frontex

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης, που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, γράφει γερμανική εφημερίδα,

την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα, και αναμένεται να εγκριθεί αύριο κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αναλαμβάνει ευθύνες η Τουρκία
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ, συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται το AFP. Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί, που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αναμένεται συμφωνία
Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γερμανικές πηγές. Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία σήμερα με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανοιχτή πληγή ο Έβρος
Την ίδια ώρα, κατά 145% αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία (ΕΛΑΣ), στην προσπάθειά τους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015, σε σύγκριση με το ανάλογο διάστημα του 2014.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, μόνο στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν από την αστυνομία και από το λιμενικό 1.766 άτομα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 ο αριθμός αυτός έφτανε μόλις στα 720 άτομα (αύξηση 145,28%). Μεγαλύτερη αύξηση στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών αναφέρει η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας. Πηγές της αστυνομίας επισήμαναν στο ΚΥΠΕ ότι έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών στα σύνορα, με συνεχείς περιπολίες και αυστηρούς ελέγχους, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση στους λαθρομετανάστες και κυρίως σε όσους τους προωθούν ότι, λόγω των ανοικτών προσφυγικών μετώπων στα νησιά του Αιγαίου, πιθανόν να υπήρχε χαλάρωση στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.

Επιθέσεις εναντίων PKK
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και στο βόρειο Ιράκ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας. Από τις επιδρομές καταστράφηκαν καταφύγια, στρατόπεδα και σπηλιές στη Χακάρι, στα σύνορα με τη Συρία, στη βορειοανατολική επαρχία Καρς και στο βόρειο Ιράκ. Οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του PKK ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν κατέρρευσε η εκεχειρία που ίσχυε για δυόμισι χρόνια και έχουν κλιμακωθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου. Περισσότερα από 120 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδες μαχητές έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα