Τον «γόρδιο δεσμό» του προσφυγικού θέλει να λύσει η ΕΕ

Την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, την ώρα που παγκόσμιο συγκλονισμό προκαλεί ο εντοπισμός άλλων δύο νεκρών παιδιών, ενός βρέφους και ενός τριών ετών, στη θαλάσσια περιοχή της Κω.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ευρώπη από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, τονίζει

για μία "άνευ προηγουμένου από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη".

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στη Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια....

Αν κάθε κράτος διαχειρισθεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων, προειδοποιεί. Ο Φαμπρίς Λεγκερί εκφράζει την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο διπλασιασμό του δυναμικού της Frontex στην Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί λιγότερα από εκατό άτομα. Αν είχαμε, τονίζει, χίλιους ή δύο χιλιάδες ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές, αυτό θα είχε θεαματικά αποτελέσματα στην κρίση σε αυτά τα σύνορα.

Για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Φαμπρίς Λεγκερί προειδοπιοιεί ότι ένα τέτοιο σώμα "δεν μπορεί να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα και ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα".

Τη στιγμή που η Ευρώπη επικεντρώνεται στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και την αξιολόγηση της ανάγκης τους για παροχή ασύλου, ο Φαμπρίς Λεγκερί δηλώνει ότι "κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται", κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.

Επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Επαφές στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Τουρκία έχει δυο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφος της και η ΕΕ έχει υποσχεθεί την παροχή βοήθειας.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες θα τεθεί και το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα, με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε πως θα δοθεί στην Τουρκία μέχρι τον επόμενο χρόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Θα συζητηθεί, επίσης, και το θέμα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την ΕΕ, δηλαδή με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Τουρκία ζητά την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης βίζας, ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ, η χώρα δεν πληροί ακόμα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Κράτη της ΕΕ, εξάλλου, επιθυμούν να στείλουν πίσω στην Τουρκία μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα παραμονής. Διαφιλονικούμενο παραμένει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το αν η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΕ, με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, στις οποίες μπορούν να επαναπροωθηθούν μετανάστες.

Το θέμα θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

Σουλτς: Πολύ σημαντική επίσκεψη

Για «πολύ σημαντική επίσκεψη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς Το θέμα, είπε, που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η πολιτική στο θέμα των προσφύγων, αλλά και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία.

Πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων, που έρχονται στην Ευρώπη, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Στο μεταξύ γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε χθες την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τουρκία συμφώνησαν επί σχεδίου για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, μέσω της περιφρούρησης των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα και της εγκατάστασης νέων καταυλισμών.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες, δήλωσε ότι το δημοσίευμα υπερβαίνει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα