Βρυχάται η ρωσική αρκούδα

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις της ενάντια στους τζιχαντιστές η Μόσχα
Η ρωσική επέμβαση στη Συρία και η αντικατάσταση του Άσαντ με φιλορωσικό καθεστώς ανατρέπουν τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας προς όφελος της Κύπρου

Συρία, Ρωσία, Ιράν και Ιράκ είναι ενωμένες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και είναι πολύ πιθανόν να νικήσουν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι το κόστος της αποτυχίας θα είναι καταστροφικό για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται

να δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στην ιρανική τηλεόραση, τα τέσσερα έθνη θα επιτύχουν «απτά αποτελέσματα», σε αντίθεση με τον διεθνή συνασπισμό υπό την αμερικανική ηγεσία, του οποίου η μακρά εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ έχει ακολουθηθεί από μια αύξηση της βίας.

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο κ. Άσαντ στη συνέντευξη, η Προεδρία της Συρίας σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter δήλωσε ότι «η Συρία και οι σύμμαχοί της πρέπει να πετύχουν, διαφορετικά θα είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής». Ο Πρόεδρος της Συρίας παρουσιάζεται επίσης να δήλωσε ότι οποιοδήποτε θέμα που αφορά το πολιτικό σύστημα της Συρίας και τους αξιωματούχους της είναι καθαρά εσωτερικό θέμα της Συρίας.

Η ρωσική παρέμβαση
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 20 επιδρομές στη Συρία, με αποτέλεσμα να πλήξουν δέκα στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Όπως μετέδωσε η ρωσική στρατιωτική σελίδα «http://stat.mil.ru» του Υπουργείο Άμυνας της χώρας, ανάμεσα στους στόχους που έχουν πληγεί συμπεριλαμβάνεται ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών και ένα εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται ζώνες που χρησιμοποιούνται για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. «Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων μας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, καταφέραμε να διαλύσουμε το σύστημα ελέγχου τους, τις γραμμές εφοδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης, και προκαλέσαμε επίσης σημαντικές ζημιές στην υποδομή που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία πράξεων τρομοκρατίας», ανέφερε το Υπουργείο.

Η ένταση θα αυξηθεί
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ρώσος συνταγματάρχης Αντρέι Καρταλόποφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εντείνει στις επιθέσεις της, αφού, όπως είπε, Αμερικανικοί ειδικοί τούς ενημέρωσαν ότι στην περιοχή όπου διεξάγονται επιθέσεις δεν υπήρχε κανείς εκτός από τρομοκράτες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πρότειναν στους μαχητές να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις περιοχές που ήταν στοχευμένες ως κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και στρατόπεδα συγκέντρωσης της ISIS. «Ο πανικός και η λιποταξία έχουν ξεκινήσει, μεταξύ των οποίων περίπου 600 μισθοφόροι που έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Έτσι, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά η έντασή τους θα αυξηθεί», είπε ο Καρταλόποφ.

Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι
Επιπλέον, πληροφορίες που αναμετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ επικαλούμενο τον συνταγματάρχη Ιγκόρ Κλίμοφ, εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνουν ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί στη Συρία κατευθυνόμενους από λέιζερ πυραύλους αέρος-εδάφους KH-29L, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, τα αεροσκάφη τύπου Su-34 και Su-24 κάνουν χρήση υψηλής ακρίβειας πυραύλων.

Αντίθετος ο Κάμερον
Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, είπε ότι τα περισσότερα από τα ρωσικά χτυπήματα φάνηκαν να στοχεύουν περιοχές που δεν υπάγονται στον έλεγχο της ISIS. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υποστηρίζουν τον χασάπη Άσαντ, κάτι το οποίο είναι ένα τρομερό λάθος γι 'αυτούς και για τον κόσμο. Οι επιθέσεις της Ρωσίας πρόκειται να κάνουν την περιοχή πιο ασταθή, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση και αύξηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Προβλήματα για Τουρκία
Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τις συρράξεις στη γειτονική χώρα για την Κύπρο, ο Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Χρήστος Ιακώβου, μιλώντας στη «Σημερινή» δήλωσε πως, αν και είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα για την έκβαση του πολέμου, ωστόσο η επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ, ή ακόμα η προοπτική αντικατάστασής του με ένα καθεστώς που θα είναι φιλικά διακείμενο προς τη Ρωσία, αποτελεί ακύρωση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει δράση μετά τις προγραμματισμένες εκλογές, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι απρόβλεπτη, αλλά η όλη κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται, είναι αρνητική για την ίδια. Όσον αφορά το Ισραήλ, το οποίο ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία με τη Ρωσία για συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, αφού η παρουσία του ρωσικού παράγοντα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους Ισραηλινούς, καθώς η ασφάλεια του εβραϊκού κράτους είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναστατωμένος ο Ερντογάν
Την αντίθεση αλλά και την ανησυχία της Τουρκίας για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος με χθεσινές του δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως τα ρωσικά βήματα στη Συρία δεν είναι αποδεκτά για την Άγκυρα. Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας πριν από την αναχώρησή του για τη Γαλλία, ο Ερντογάν είπε: «Δυστυχώς, η Ρωσία διαπράττει ένα σοβαρό λάθος και είχα την εντύπωση ότι αυτό το βήμα θα είναι ένα σημάδι που θα την οδηγήσει [τη Ρωσία] στην απομόνωση στην περιοχή».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός διερωτήθηκε επίσης τι ακριβώς επιδιώκει να πετύχει η Ρωσία στην περιοχή, σημειώνοντας πως υπάρχει από τη μια ο Άσαντ, που εκτελεί κρατική τρομοκρατία, και, δυστυχώς, είπε, από την άλλην η Ρωσία και το Ιράν, που τον στηρίζουν. «Οι χώρες που συνεργάζονται με το καθεστώς Άσαντ θα είναι υπόλογες στην Ιστορία», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Al Jazeera to Σαββατοκύριακο ανέφερε: «Η Ρωσία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, αλλά εγώ έχω 911 χιλιόμετρα σύνορα. Είμαι αναστατωμένος με ό,τι συμβαίνει τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα