Δοκιμάζουμε το νέο Opel Astra Electric

To Opel Astra προβάρει τον πράσινο μανδύα του, αποκτώντας για πρώτη φορά στη μακρά πορεία του στην ελληνική αγορά μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Τη δοκιμάζουμε, προσθέτοντας το τελευταίο λιθαράκι στην πλουσιότερη από ποτέ γκάμα του.

Τα όσα έχει πετύχει το Opel Astra, από την ημέρα που οι Γερμανοί τού χάρισαν το βάπτισμα του πυρός και την ευκαιρία

να αποδείξει ότι δικαίως κλήθηκε να κάνει… πρωταθλητισμό στη σημαντικότερη και απαιτητικότερη, την περίοδο εκείνη, κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς είναι στους περισσότερους γνωστά.

Αυτό που ίσως να μην είναι γνωστό, έχει να κάνει με την κληρονομιά που «κουβαλά» η σημερινή γενιά του μικρομεσαίου Opel, αναδεικνύοντας την ως την πλέον ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη.

Το πέρασμα της Opel στον όμιλο Stellantis σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και για το δημοφιλέστερο -μέχρι πρότινος- μοντέλο της, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το Astra να επιστρέψει και μάλιστα δριμύτερο στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αγοράς.

Με ελεύθερη πρόσβαση στο οπλοστάσιο ενός ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών με το μέγεθος και την ευρωπαϊκή... στόχευση του Stellantis Group, η πέμπτη κατά σειρά γενιά του Opel Astra κατέκτησε ευθύς εξ αρχής τον τίτλο της ικανότερης αλλά και αυτής με την πληρέστερη γκάμα εκδόσεων.

Μια γκάμα που συμπληρώνεται σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια απότην πρώτη εμφάνιση της έκτης κατά σειρά γενιάς του Opel Astra στους δρόμους της γηραιάςηπείρου με εκείνη την έκδοση που σφραγίζει το εισιτήριο της παραμονής τουγερμανικού hatchbackστην κορυφαία «λίγκα» της Ευρώπης.

Πρόκειται για την έκδοση που συνοδεύεται από τον… επιθετικό προορισμό «Electric», μην αφήνοντας το περιθώριο λάθους ή παρερμηνειών.

Στη ηλεκτρική εποχή

Το πέρασμα του Opel Astra στην εποχή του ηλεκτρισμού δεν κρύβει εκπλήξεις. Οι ουσιαστικές διαφορές, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το παρουσιαστικό του γερμανικού μοντέλου, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρούν τη… κοσμογονική αλλαγή που επήλθε κάτω από τις μυώδεις επιφάνειες του αποκλειστικά πεντάθυρου αμαξώματος.

Ένα διακριτικό λογότυπο στο δεξί άκρο της πέμπτης πόρτας -εκείνης του χώρου αποσκευών- και ο βελτιστοποιημένος αεροδυναμικά σχεδιασμός των τροχών με διάμετρο 18 ιντσών συνιστούν τα μοναδικά στοιχεία που μπορούν να πιστοποιήσουν την ηλεκτροκίνητη φύση του Opel Astra.

Η ξεκάθαρη επιλογή της Opel να αποφύγει τους σχεδιαστικούς πειραματισμούς σε μια προσπάθεια της να τονώσει την... ηλεκτρική αυτοπεποίθηση του Astra έχει δύο αναγνώσεις. Εκείνη που θέλει την Opel να προσεγγίζει ίσως πιο συντηρητικά απ’ ότι όφειλε τη αναπόφευκτη μετάβαση του γερμανικού hatchback σε μια νέα, ηλεκτρική εποχή, αλλά και αυτή που βλέπει πίσω από την απόλυτη ταύτιση των σχεδιαστικών επιλογών, ανάμεσα στο θερμικό παρελθόν και το ηλεκτρικό μέλλον, το ισχυρό κίνητρο και το συγκριτικό πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός ενιαίου και αδιαίρετου σχεδιαστικού προφίλ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα του Astra Electric δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο, καθώς ακόμα και εκείνοι που θα ήθελαν τους Γερμανούς να οδηγήσουν την ηλεκτροκίνητη εκδοχή το μικρομεσαίου best seller σε ένα νέο σχεδιαστικό μονοπάτι, θα αναγνωρίσουν την ικανότητά του να ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των νεόκοπων μοντέλων της ευρωπαϊκής αγοράς.

Την ίδια συνταγή με τις μέχρι σήμερα γνωστές εκδόσεις της πολυδιάστατης γκάμας του ακολουθεί το Opel Astra και στην ηλεκτρική εκδοχή του. Με αφετηρία τα 45.800 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η όποια κρατική επιδότηση) δεν υπάρχει χώρος για εξοπλιστικές ελλείψεις, ανεξαρτήτων επιλογών, λοιπόν, το cockpit του Astra Electric απαρτίζεται από δύο ψηφιακά πάνελ 10 ιντσών, περιβάλλοντας τον οδηγό με πλήθος λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμων πληροφοριών.

Ορισμένες από αυτές αφορούν αποκλειστικά στο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, υπενθυμίζοντας ότι ετούτο το Astra δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Κατά τ’άλλα ακόμα και οι φυσικοί διακόπτες έχουν διατηρήσει τη θέση και μορφή τους, την ίδια στιγμή που η άκρως ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό τον αυστηρό σχεδιαστικό μοτίβο που ακολουθούν από άκρη σε άκρη οι επιφάνειες του ταμπλό δίνουν το έναυσμα ώστε να αποσύρεις, πριν ακόμα διατυπώσεις οποιαδήποτε ένσταση για τις επιλογές που έχουν πραγματοποιηθεί στον θάλαμο επιβατών από τη γερμανική φίρμα.

Η τελευταία άλλωστε έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτους τους διαθέσιμους χώρους για τους επιβάτες, με το διαμέρισμα αποσκευών να έχει χάσει ωστόσο 70 λίτρα σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις του αυτοκινήτου και να εκκινεί πλέον από τα 352.

Γνώριμη συνταγή

Μια σύντομη ανάγνωση των τεχνικών προδιαγραφών του Astra Electric είναι αρκετή ώστε να επιβεβαιώσει πώς η Opel έχει επενδύσει στο νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του ομίλου Stellantis, συνοψίζοντας τις προσδοκίες της στους 156 ίππους και τα 270 Nm ροπής του ενός και μοναδικού ηλεκτροκινητήρα.

Σαφώς πιο κρίσιμο για τον ηλεκτρικό βίο του μικρομεσαίου Opel είναι το μέγεθος της ενεργειακής χωρητικότητας των μπαταριών ιόντων λιθίου, μιας και οι 54 kWh αποτελούν μια οριακή τιμή για μια πρόταση με το μέγεθος και την αποστολή του Astra.

Στην πορεία βέβαια αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι οι 156 ίπποι επαρκούν ώστε το ηλεκτρικό Opel Astra να διεκπεραιώσει την αποστολή και πως η αυτονομία του, σε πραγματικές συνθήκες, δεν απέχει τουλάχιστον σημαντικά από του νούμερο το οποίο ανακοινώνει ο κατασκευαστής.

Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιώντας τα «εργαλεία» που προσφέρει το «ηλεκτρικό» οπλοστάσιο του αυτοκινήτου -αυτά δεν είναι πολλά και περιορίζονται στη θέση «B» του συστήματος μετάδοσης και στην επιλογή «Eco» ανάμεσα στα προγράμματα οδήγησης- διατηρείς σημαντικές πιθανότητες να δεις τη μέση τιμή της κατανάλωσης ενέργειας να υποχωρεί, εντός των τειχών, ακόμα και κάτω από τις 15 kWh/100 χλμ.

Σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες κίνησης, η αναπόφευκτη αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων θα σε οδηγήσει συχνότερα σε ένα σημείο φόρτισης, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο τα 300 χιλιόμετρα αυτονομίας θα πρέπει να θεωρείται ένας απολύτως ρεαλιστικός αριθμός.

Η μετριοπαθής προσέγγιση της Opel, ως προς τις προδιαγραφές του ηλεκτρικού Astra, έχει διατηρήσει το βάρος σε χαμηλά -τηρουμένων των αναλογιών- επίπεδα και τον κώδικα συμπεριφοράς του αυτοκινήτου πολύ κοντά στα δεδομένα των θερμικών εκδόσεων.

Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα δεν είναι τέτοια που νααπαιτεί ειδική διαχείριση ώστε να βγει κανείς από το φάσμα της υπερβολής, τοσύστημα διεύθυνσης δεν απογοητεύει με την πληροφορία που μεταφέρει στα χέριασου και το πεντάλ του φρένου σού δίνει αν μη τι άλλο το περιθώριο να ρυθμίσεις τηνένταση της πέδησης και να προβλέψεις με ακρίβεια το σημείο ακινητοποίησης.

Σύντομα ξεχνάς ότι οδηγείς την ηλεκτρική εκδοχή ενός τυπικού κατά τ’ άλλα μικρομεσαίου hatchback, αν και η εκκωφαντική απουσία θορύβου ή κραδασμού θα βρίσκεται πάντα εκεί για να σου υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους μια θερμική υλοποίηση δεν μπορεί από το να θεωρείται στις ημέρες μας παρωχημένη.

Στο ταμείο

Όπως στις περισσότερες ηλεκτροκίνητες προτάσεις της ελληνικήςαγοράς, έτσι και στην περίπτωση του Opel Astra Electric, η τιμή είναι εκείνη που καθιστά δύσκολη έωςαπαγορευτική την όποια σκέψη για την απόκτηση ενός οχήματος μηδενικών ρύπων.

Είναι σχεδόν βέβαιο, λοιπόν, ότι τα 45.800 ευρώ του μικρομεσαίου hatchback της Opel με την ηλεκτρική καρδιά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους περισσότερους, αν και συνυπολογίζοντας την κρατική επιδότηση, η τιμή του Astra Electric αυτομάτως προσγειώνεται σε σαφώς ελκυστικότερα, για τους θιασώτες της ηλεκτροκίνησης, επίπεδα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Opel Astra Electric

Κινητήρας: Ηλεκτρικός, 156 PS, 270 Nm.
Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης, στους μπροστινούς τροχούς
Επιδόσεις: 9,2 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 170 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 15,5-15,8/100 χλμ., 123 γρ./χλμ.
Αυτονομία: 418-398
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.374/1.860/1.441 χλστ., 2.675 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.736 κιλά
Χώρος αποσκευών: 352 λίτρα
Τιμή -Τέλη κυκλοφορίας: 45.800 ευρώ (χωρίς κρατική επιδότηση)

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα