Αυτοκινητοβιομηχανία αντιμέτωπη με την καταστροφή -Πρέπει να επιστρέψει 250 εκατ. ευρώ

Στο χείλος της καταστροφής έχει βρεθεί μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία έχει πληγεί από τεράστια χρέη.

Δύσκολοι είναι οι τελευταίοι μήνες για την Evergrande, τον γίγαντα ακινήτων της Κίνας με έργα σε σχεδόν σε περίπου 300 πόλεις και 200.000 εργαζομένους, μιας και επλήγη από τεράστια χρέη, ως αποτέλεσμα λαθών της διοίκησής της.

Εξίσου εφιαλτικές, βέβαια, είναι οι στιγμές που βιώνει και η Evergrande New Energy Vehicle Group

(Evergrande NEV), θυγατρική του ομίλου που δραστηριοποιείται στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Η Evergrande NEV κλήθηκε από τοπικές κυβερνήσεις να επιστρέψει επιδοτήσεις ύψους 1,9 δισ. γουάν (247 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) λόγω της αδυναμίας της να παράξει αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, η εταιρεία, η οποία τον Απρίλιο του 2019 είχε υπογράψει μια σειρά συμφωνιών επενδυτικής συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις επιθυμούν να τερματίσουν τα συμβόλαια και απαιτούν την επιστροφή των επιδοτήσεων.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ανασταλεί από τη διαπραγμάτευση από τις 17 Μαΐου μέχρι νεωτέρας.

Όπως αναφέρει η South China Morning Post, η Evergrande NEV βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές κυβερνήσεις για την επίλυση του ζητήματος. Αν, ωστόσο, στο τέλος χρειαστεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, τότε ίσως υποστεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, μιας και στην τελευταία ετήσια οικονομική της έκθεση γίνεται λόγος για συνολική ζημιά ύψους 12,3 δισ. γιουάν (1,6 δισ. ευρώ), όταν οι υποχρεώσεις της ήταν 72,5 δισ. γουάν (9,4 δισ. ευρώ).

Το 2023 η εταιρεία παρήγαγε συνολικά μόλις 1.700 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 311 δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστή.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2024, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ζήτησε τη ρευστοποίηση της Evergrande (μητρική της Evergrande NEV) καθώς η εταιρεία και οι ξένοι πιστωτές της δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της (276 δισ. δολάρια).

Παράλληλα η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 6 εκατ. ευρώ στον ιδρυτή της εταιρείας, Xu Jiayin, για «κατασκευασμένα» έσοδα 72 δισ. ευρώ γεγονός που οδήγησε στον δια βίου αποκλεισμό του από τις αγορές τίτλων στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα