25 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ως ο βασιλιάς των σπορ και η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που τιμάμε το άθλημα που «δίνει καθημερινά πνοή» σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είτε πρόκειται για απλούς οπαδούς, είτε για άλλους που βασίζουν σε αυτό το εισόδημά τους και δεν μιλάμε μόνο για τους αθλητές, που ανήκουν σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δεκάδες ηλεκτρονικά και

επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και πολλά άλλα. Ελάχιστοι fans δεν γνωρίζουν το FIFA, το Subbuteo, κάποιοι άλλοι μεγάλωσαν παίζοντας το λεγόμενο ποδοσφαιράκι με ελατήρια, ορισμένοι ένιωσαν ποδοσφαιριστές διαβάζοντας το βιβλίο «Η φανέλα με το 9», ενώ τυχεροί ήταν όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σινεμά το φιλμ «Η απόδραση των 11».

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με ρίζες στην αρχαιότητα και οι ιστορικοί έχουν καταγράψει διάφορες μορφές του, με τους παίκτες να κλωτσάνε μια μπάλα. Ήταν παιχνίδια όπως ο επίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα. Οι βάσεις για τους κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου μπήκαν στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια για την τυποποίηση των διαφορετικών παραλλαγών του που παίζονταν στα σχολεία της Αγγλία. Βεβαίως, η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται από τον 8ο αιώνα μ. Χ. και η χώρα θεωρείται ως αυτή που γέννησε το σπορ.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Το Κύπελλο Αγγλίας είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός. Ο πρώτος τελικός πραγματοποιήθηκε πριν από 152 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1872, με τους Wanderers να κατακτάνε το τρόπαιο κερδίζοντας τους Royal Engineers με 1 – 0. Σημειώνεται ότι ο πρώτος αγώνας του FA Cup είχε διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου 1871.

Το 1872 πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Λίγα χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1888 – 1889 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα Αγγλίας, που τότε είχε την ονομασία First Division. Πρωταθλήτρια ήταν η Preston North End, που επανέλαβε την επιτυχία της και την επόμενη χρονιά. Την περίοδο 1992 – 1993 μετονομάστηκε σε Premier League, θεωρείται τη στιγμή αυτή το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα παγκοσμίως και εγκαίνια στην κορυφή, πάλι με τίτλους back to back, έκανε αυτή τη φορά η Manchester United.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα ήταν ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, που ιδρύθηκε το 1890 στην ιστορική πόλη της Μικράς Ασίας.

Το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1906, με τη συμμετοχή τριών ομάδων, του Εθνικού Αθηνών, του Πανελλήνιου και του Πειραϊκού. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, μια περίοδο όπου το μυαλό όλων δεν μπορούσε να βρίσκεται στον αθλητισμό, το 1922 ιδρύθηκε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος (ΕΣΠΕ), ο βίος της οποίας ήταν βραχύς. Διοργάνωσε πάντως ένα πρωτάθλημα με τη συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα, το οποίο κατέκτησε ο Πειραϊκός Σύνδεσμος νικώντας τον Άρη Θεσσαλονίκης με 1 – 0.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ιδρύθηκε το 1926 και τότε έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Πανελλήνιου πρωταθλήματος με τη συμμετοχή των πρωταθλητών από τις τρεις ιδρυτικές της ενώσεις. Αυτές των Αθηνών, του Πειραιώς και της Μακεδονίας. Το πρώτο πρωτάθλημα προκηρύχθηκε για την περίοδο 1927- 1928, όμως λόγω διαφωνιών με την ΕΠΟ δεν μετείχαν η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, οι τρεις μεγάλοι του κέντρου όπως αποκαλούνται, που ίδρυσαν τη δική τους, ανεπίσημη ένωση, η οποία μέχρι και τις μέρες μας μνημονεύεται ως ΠΟΚ.

Το ελληνικό πρωτάθλημα πήρε την πρώτη του «τυποποιημένη» μορφή το 1959- 1960, με την καθιέρωση της Α’ Εθνικής. Την περίοδο 1979- 1980 το ελληνικό ποδόσφαιρο μετεφέρθηκε σε επαγγελματικό επίπεδο με την ίδρυση της ΕΠΑΕ και τις ομάδες να αποτελούν πλέον ανώνυμες εταιρείες. Η ΕΠΑΕ «άντεξε» ως το 2006 –  2007, όταν ιδρύθηκε η Super League η οποία έχει μέχρι και σήμερα την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΑΜΨΗ

Η λάμψη του ποδοσφαίρου ξεπερνάει τα όρια κάθε χώρας και τείνει να ενώσει τους λαούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1930 και κάθε τέσσερα χρόνια (με διακοπή λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 και το 1946), διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ή Μουντιάλ, που προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στο φίλαθλο κοινό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Euro, την αντίστοιχη διοργάνωση σε επίπεδο ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, που επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας, με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουνίου. Αντίστοιχες διοργανώσεις, περιφερειακών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών διοργανώνονται σε όλη την υφήλιο, με το Κόπα Αμέρικα να είναι μια από αυτές που ξεχωρίζουν.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει του Champions League η αίγλη του οποίου σίγουρα έχει ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας όσων το εμπνεύστηκαν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Ο φετινός μεγάλος τελικός ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Ντόρτμουντ θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Θα προηγηθεί, στις 29 Μαΐου ένας τελικός, με, επιτέλους, ελληνικό ενδιαφέρον. Σε ελληνικό έδαφος, στην OPAP Arena, την έδρα της ΑΕΚ, θα διεξαχθεί ο τελικός του Conference League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα. Τον χορό των τροπαίων άνοιξε την Τετάρτη 22 Μαΐου η Αταλάντα, επικρατώντας με 3 – 0 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Europa League.

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Ο Κωτσόβολος βρίσκεται πάντοτε στην καρδιά της τεχνολογίας και σου προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσεις με μοναδικό τρόπο τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού που έρχονται το επόμενο διάστημα. Μπες στο site ή έλα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος, όπου το έμπειρο προσωπικό θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στην επιλογή της τηλεόρασης των ονείρων σου, την οποία θα μπορέσεις να συνδυάσεις με μια ηχόμπαρα, για να βιώσεις την ατμόσφαιρα του γηπέδου στο σαλόνι σου. Γιατί ο Κωτσόβολος γνωρίζει τις ανάγκες σου και μπορεί να τις ικανοποιήσει 100%.

The post 25 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
premier league, manchester united, super league, champions league, europa league, μαΐου, fifa, φιλμ, ελλαδα, βασεις, σχολεια, royal, cup, end, league, ποδοσφαιρο, πανιωνιος, συμμετοχή, αθηνα, θεσσαλονικη, επο, ΑΕΚ, ολυμπιακος, παναθηναικος, ποκ, επαε, super, euro, ιουνίου, opap, arena, europa, site, blog, βιβλια, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βασεις 2012, μουντιαλ 2014, opap, επιτραπεζια παιχνιδια, super league, αυστραλια, βημα, γηπεδα, εδρα, επο, κινα, κωτσοβολος, παιχνιδια, πειραιως, ρεαλ, σινεμα, ταινιες, blog, αιγλη, αρχαια, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, επαε, επιτυχια, ερχονται, ευθυνη, ιδρυση, φιλμ, κυπελλο, λαμψη, μαΐου, μορφη, μυαλο, ομαδα, ορια, ποδοσφαιρο, πηγη, ποκ, ραντεβου, ρεαλ μαδριτης, σειρες, σεντρα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, φιορεντινα, φορα, αγωνας, arena, αρχαια ελλαδα, super, cup, ενωση, euro, royal, europa, fifa, χωρα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, καρδια, league, manchester united, μουντιαλ, ομαδες, premier league, site, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα