Τι είναι το τσάι ματέ; Το αφέψημα που αγαπούν οι Μέσι, Σουάρες, Γκριεζμάν, αλλά και οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές;

Λένε ότι δίνει την ενεργειακή τόνωση του καφέ, έχει τα οφέλη του τσαγιού και αυξάνει τα επίπεδα  ενδορφινών προκαλώντας ενθουσιασμό παρόμοιο με της σοκολάτας. Είναι το εθνικό ποτό της Αργεντινής, απέναντι στην οποία η Ουρουγουάη θα δώσει το τελευταίο της φιλικό ματς πριν τα προκριματικά του Μουντιάλ που αρχίζουν τον Μάρτιο. Αποτελεί επίσης το αγαπημένο ρόφημα του Πάπα, ενώ χάρη στον προπονητή Μαουρίτσιο Ποκετίνο έχουν μυηθεί και οι μισοί ποδοσφαιριστές της Τότεναμ. Πλέον, είναι αγαπημένο και όλης της Εθνικής Αγγλίας.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο τερματοφύλακας της Τότεναμ και της Εθνικής Αγγλίας, Έρικ Ντάιερ, δήλωσε λίγο εθισμένος σε αυτό.

Κι έπειτα από όλα αυτά, το τσάι ματέ (mateh) θα μπορούσε σύντομα να γίνει τόσο δημοφιλές στη Βρετανία, όσο είναι στη Νότια Αμερική.

Φτιάχνεται μέσα σε ένα δοχείο από επεξεργασμένη κολοκύθα (calabash gourd) εμποτίζοντας τα αποξηραμένα φύλλα του ιερού φυτού της Παραγουάης σε ζεστό νερό και πίνεται με ένα μεταλλικό καλαμάκι γνωστό ως «μπομπίγια» (bombilla), το οποίο λειτουργεί και ως σουρωτήρι τσαγιού. Η γεύση του αφεψήματος αυτού είναι κάτι ανάμεσα σε εκείνη ενός χλωρού πράσινου τσαγιού και ενός τσαγιού Earl Gray χωρίς περγαμόντο, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι εκτός από το ότι είναι υγιεινό, σε κάνει να νιώθεις υπέροχα.

Το γεγονός ότι η διέγερση που προσφέρει είναι παρόμοια με του καφέ δεν προκαλεί έκπληξη: το τσάι ματέ (γνωστό και ως yerba mate) περιέχει λίγο περισσότερο από το ήμισυ της τεΐνης που περιέχεται στον αμερικάνικο καφέ. Όμως, εκείνοι που καταναλώνουν το συγκεκριμένο τσάι δεν βιώνουν τη νευρικότητα ή τις αϋπνίες που ενδεχομένως βιώνουν οι λάτρεις του καφέ. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται επίσης ότι βοηθά στην πέψη και στη βελτίωση της ψυχικής οξύτητας. Όπως ανέφερε μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ που δημοσιεύτηκε το 1964: «Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα φυτό ίσο με τη θρεπτική αξία του τσαγιού ματέ».

Φυσικά, έπειτα από όλα αυτά κανείς θα αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ να διαδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μήπως επειδή διατίθεται στην αγορά απλά ως υγιεινή τροφή και όχι ως το καλύτερο μυστικό της Νότιας Αμερικής; Ωστόσο, αν η ομάδα της Αγγλίας τα πάει καλά στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Ντάιερ συνεχίσει να το επαινεί, αυτό το αφέψημα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτιάξετε το τσάι ματέ.

Ζεσταίνετε νερό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 85C.Γεμίζετε το φλασκί με το τσάι ως τη μέση. Στη συνέχεια το σκεπάζετε με την παλάμη σας και το ανακινείτε έτσι ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα πιο φίνα και πουδρώδη φύλλα.Επαναφέρετε το φλασκί και απομακρύνετε την παλάμη σας. Αυτό που θέλετε είναι να συσσωρευτεί το ματέ κατά μήκος μιας πλευράς. Σε αυτό το σημείο, κάποιοι υγραίνουν το ματέ με κρύο νερό ενώ άλλοι όχι. Τώρα είστε έτοιμοι για τη ζύμωση.Προσθέστε το ζεστό νερό έως ότου καλύψει σχεδόν το τσάι.Η κατανάλωση ματέ είναι ένα κοινωνικό γεγονός, αφού οι φαν του μοιράζονται το φλασκί με τη μπομπίγια: πρώτος πίνει μάλιστα εκείνος που το φτιάχνει για να βεβαιωθεί ότι είναι όπως πρέπει.Τα ίδια φύλλα ανακατεύονται ξανά και ξανά μέχρι να χάσουν τη γεύση τους και να έχουν πιει όλοι αρκετό.
Keywords
Τυχαία Θέματα