Ο γλυκαιμικός δείκτης και ο ρόλος του

Τι είναι, ποιες τροφές τον επηρεάζουν και πώς, και γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Ογλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση της επίδρασης που έχουν τα τρόφιμα στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Μερικές τροφές αυξάνουν πολύ γρήγορα το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Αυτές οι τροφές έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ οι τροφές που απορροφώνται αργά στο έντερο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι πάντοτε καλύτερο να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό

γλυκαιμικό δείκτη, ιδιαίτερα αν έχουμε διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη ή υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα.

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ
Για παράδειγμα τα γλυκά, οι τηγανιτές πατάτες και το άσπρο ρύζι έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το ρύζι τύπου μπασμάτι, οι φακές, οι γλυκοπατάτες και τα φασόλια. Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στην περιεκτικότητα των τρο­φί­μων σε υδατάνθρακες, όχι όμως σε λίπος ή πρωτεΐνη.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Σύμφωνα με έρευνες, μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη μείωση βάρους αφού μειώνει την όρεξη, μας κρατά χορτάτους για περισσότερο χρονικό διάστημα και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Μάλιστα, κάποιες έρευνες συμπέραναν ότι μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση βάρους σε σχέση με μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κο­ρεσμό και στην καλή υγεία του εντέρου.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και βοηθά να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη έτσι ώστε το σώμα μας να μπορέσει να πάρει ενέργεια από το φαγητό. Επίσης η ινσουλίνη συμμετέχει στην αποθήκευση λίπους. Όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, τότε η έκκριση της ορμόνης αυξάνεται. Όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), τότε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι συνεχώς αυξημένα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.

ΝΑΤΑΛΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην παχυσαρκία (BSc, RD, MSc) www.natalykyriakidou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα