Τσάι: ένα ρόφημα με πολλά οφέλη

Αρκετός κόσμος καταναλώνει το τσάι σε καθημερινή βάση και σίγουρα καλά κάνει αφού πλέον σχεδόν όλες, αν όχι όλες, οι μελέτες συμφωνούν στις ευεργετικές ιδιότητές του.

Aν εξαιρέσουμε τον καφέ καθώς και το νερό, τότε το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως. Αυτό το γεγονός δεν είναι κάτι πρόσφατο αλλά χρονολογείται αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν. Η χαρακτηριστική του γεύση καθώς και μια πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία ώθησε στην εξάπλωση του τσαγιού πολύ γρήγορα. Αρκετός κόσμος καταναλώνει το τσάι σε καθημερινή βάση και

σίγουρα καλά κάνει αφού πλέον σχεδόν όλες, αν όχι όλες, οι μελέτες συμφωνούν στις ευεργετικές ιδιότητές του. Οι κύριοι και πιο διαδεδομένοι τύποι τσαγιού που κυκλοφοράνε στην αγορά είναι το πράσινο και το μαύρο, αν και υπάρχουν ακόμη δύο είδη (το άσπρο και το τσάι μερικής ζύμωσης ή Ουλόνγκ) τα οποία ελάχιστος κόσμος γνωρίζει και προτιμά.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ
Ο κύριος λόγος που το τσάι μπορεί να μας προσφέρει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, χημικές ουσίες δηλαδή με φυτική προέλευση που έχουν τη δυνατότητα να βοηθάνε τα ανθρώπινα κύτταρα αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται σε αυτά. Με απλά λόγια, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να δράσουν ενάντια σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Σε αυτό το σημείο, απλώς να ξεκαθαρίσουμε πως αρκετή κατανάλωση τσαγιού δεν ισούται με εξαφάνιση πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Απλώς τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στο τσάι και συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο ως προς την αποφυγή καρκίνου ή άλλων ασθενειών.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Το τσάι μπορεί επίσης να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό και με άλλους τρόπους. Μια σημαντική ιδιότητα που μας προσφέρει το συγκεκριμένο ρόφημα είναι και το μειωμένο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα. Αυτό έχει να κάνει, όπως έχουν δείξει αρκετές πρόσφατες μελέτες, πάλι με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας προσφέρουν οι πολυφαινόλες. Εάν αναρωτιέστε ποιο είδος τσαγιού είναι το καλύτερο, απλώς να αναφέρουμε πως μεγάλες έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού, τουλάχιστο 3 φλιτζάνια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα μέχρι και 21%. Επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο για το μαύρο αλλά και για το πράσινο τσάι είναι πως μπορούν μέσω ουσιών που διαθέτουν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ως αποτέλεσμα να εμποδίσουν την εμφάνιση διαβήτη. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο η κατανάλωση πρέπει να είναι και αρκετή (τουλάχιστο 4 φλιτζάνια) αλλά και καθημερινή αφού σε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε θαυματουργά αποτελέσματα. Είναι φανερό λοιπόν πως το τσάι κρύβει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για να μπορέσουμε όμως να τις εκμεταλλευτούμε πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει καθημερινή και αρκετή κατανάλωση, κυρίως πράσινου και μαύρου τσαγιού.

ΕΡΕΥΝΕΣ
Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού, (3 φλιτζάνια), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα μέχρι και 21%
Tips
Άλλες ωφέλιμες ιδιότητες
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων, τη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Όσον αφορά το μαύρο τσάι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως βοηθά στην πρόληψη ενάντια στη στεφανιαία νόσο, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη ενάντια στην οδοντική πλάκα.

NOTA ΣΥΡΙΜΗ
διατροφολόγος, ειδικός εκγύμνασης για παιδιά  [email protected], www.nsnutrihome.com

Keywords
Τυχαία Θέματα