Γλυκαντικές ύλες

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα light προϊόντα με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, είτε γιατί αντί να βοηθούν στην απώλεια βάρους το αυξάνουν, είτε γιατί δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για την ασφάλειά τους;

Παρόλο που οι γλυκαντικές ύλες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους στo πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, κατά καιρούς κάποια δημοσιεύματα συχνά αμφισβητούν

την ασφάλειά τους και τους έχουν αποδώσει διάφορες «ευθύνες», που ξεκινούν από αύξηση της όρεξης όσων τις καταναλώνουν και φτάνουν ως την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων, διαταραχών στη διάθεση, αλλά και καρκίνου. Έτσι, οι καταναλωτές ανησυχούν και διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν.
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι συστατικά με πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα από εκείνη της ζάχαρης (σουκρόζη). Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ακεσουλφάμη-Κ, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, στέβια-οι γλυκοζίτες στεβιόλης και η σουκραλόζη, συστατικά που είναι 150 με 600 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, καθώς και η νεοτάμη.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕ «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ»
Όλες οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους για την ασφάλειά τους. Η έγκριση και η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως και όλων των άλλων προσθέτων τροφίμων, είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και διέπονται από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Γι’ αυτό είναι κατάλληλα για κατανάλωση ακόμη και από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι έγκυοι. Ειδικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, οι μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα που προσλαμβάνουν είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
Τα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, είναι από τα πλέον εκτενώς μελετημένα και ασφαλή πρόσθετα τροφίμων, όχι μόνο επειδή περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν την ασφάλειά της, αλλά επειδή διεθνείς φορείς ασφάλειας τροφίμων έχουν αξιολογήσει τις μελέτες αυτές και έχουν καταλήξει ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Μετά από την πρώτη αξιολόγησή της από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF), την έγκριση και την επιβεβαίωση της ασφάλειάς της στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η ασφάλεια της  ασπαρτάμης έχει επανειλημμένως αξιολογηθεί, κυρίως από την EFSA το 2006, το 2009, το 2011 και το 2013 αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και ποτών όπως ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (FDA, 2007).

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
Η ασπαρτάμη, μία από τις πλέον διαδεδομένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, αποτελείται από δύο αμινοξέα (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, όπως το γάλα, το κρέας και τα αβγά.
προσοχη
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι συστατικά με πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα από εκείνη της ζάχαρης (σουκρόζη)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν φαίνεται να αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμωνΤα άτομα που καταναλώνουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τείνουν να έχουν συνολικά ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής και να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα με ζάχαρηΣε κλινικές μελέτες παρέμβασης παιδιών και ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του βάρους λόγω της μικρότερης κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν γλυκαντικά που αποδίδουν θερμίδες.Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και στη διατήρηση του βάρους που χάθηκε.

ΕΛΛΗ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ, ΒSc, ΜSc
Διατροφολόγος δημόσιας υγείας – αθλητική διατροφολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα