ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Ποια είναι η βιταμίνη D, πού τη βρίσκουμε και ποιος είναι ο ρόλος της; Πιο κάτω βρείτε όλες τις απαντήσεις.

Aν και είμαστε χώρα με ηλιοφάνεια όλες τις μέρες του χρόνου, εντούτοις μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, έχουν έλλειψη της σημαντικής βιταμίνης D. Η έλλειψή της μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η ανεπαρκής πρόσληψη και/ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο, σε διαταραχές που περιορίζουν την απορρόφησή της και/ή σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μετατροπή της βιταμίνης στους ενεργούς μεταβολίτες της.

ΓΙΑ

ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ

Η Βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχετίστηκε με τη σκελετική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των οστών. Δικαιολογημένα, αφού στις αρχές του 20ού αιώνα αποδείχθηκε ότι η ραχίτιδα, μια νόσος της παιδικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, μπορεί να προληφθεί με το λιποδιαλυτό παράγοντα D της διατροφής ή με την έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Βέβαια επιστήμονες αναφέρουν πως δεν είναι αυστηρά βιταμίνη αφού έχει τη δυνατότητα να συντίθεται στο δέρμα και πράγματι, κάτω από κανονικές συνθήκες η ενδογενής σύνθεση αποτελεί τη βασικότερη πηγή της βιταμίνης.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας, επομένως ο γιατρός θα μας καθοδηγήσει με ποιο τρόπο μπορούμε να παράγουμε την εν λόγω βιταμίνη με ασφάλεια.

ΔΡΑΣΗ, ΠΗΓΕΣ. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Δράση: Η βασική λειτουργία της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυτταρικής ανάπτυξης, στη λειτουργία του νευρομυικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγές: Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Κάποια τρόφιμα στις ΗΠΑ είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D («fortified with vitamin D»). Ο εμπλουτισμός των τροφών δεν είναι απλό θέμα και γι’ αυτό επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση, βασισμένη σε επιστημονικά αποδεδειγμένη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, από κορυφαίους επιστήμονες που στηρίζονται σε δυνατές μελέτες.
Ασθένειες: Σε αρκετές ασθένειες ο γιατρός υποψιάζεται διαταραγμένη ισορροπία στο αίμα, της Βιταμίνης D, όπως είναι για παράδειγμα νοσήματα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η μυϊκή αδυναμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, η βρογχίτιδα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), διάφορες δερματικές παθήσεις όπως η λεύκη, η σκληροδερμία, η ψωρίαση, καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα. Σε καμία περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει από μόνος του συμπλήρωμα χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού του. Εντούτοις, το ΙΟΜ (Institute of Medicine) προειδοποιεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω συσχετίσεις.

Σε καμία περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει του συμπλήρωμα χωρίς την καθοδήγηση γιατρού

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ([email protected])

Keywords
Τυχαία Θέματα