Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο, με διάφορες κλινικές εκδηλώσεις, όπως διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ακμή, υπερτρίχωση, αύξηση ανδρικών ορμονών, υπογονιμότητα και παχυσαρκία.

Περίπου το 5% με 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών μικρών κύστεων και αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών. Οι λόγοι για την εμφάνισή του μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα. Αν και τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, οι ειδικοί πιστεύουν πως τα πιο κάτω συχνά οφείλονται για τη δημιουργία

του:

ΚληρονομικότηταΟρμονικές διαταραχέςΑντίσταση στην ινσουλίνηΤρόπος ζωής, π.χ. έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί με βάση ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών και τα κλινικά συμπτώματα, αλλά και με ειδικές αναλύσεις.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
Το σύνδρομο φαίνεται να συνδέεται με την ινσουλινοαντίσταση, ένα συχνό φαινόμενο στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, έτσι ώστε να προμηθεύσουν τον οργανισμό μας με ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και βοηθά να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη έτσι ώστε το σώμα μας να μπορέσει να πάρει ενέργεια από το φαγητό. Επίσης, η ινσουλίνη συμμετέχει στην αποθήκευση λίπους. Όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, τότε η έκκριση της ορμόνης αυξάνεται.
Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες φαίνεται να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, αφού προωθεί την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό μας. Επίσης όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη, όπως συχνά παρατηρείται στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τότε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι συνεχώς αυξημένα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Εκτιμάται πως περίπου 50% με 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

ΕΡΕΥΝΕΣ
Υπολογίζεται πως το 50% με 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν
αντίσταση στην ινσουλίνη
Tips
Ποια η σχέση του με την παχυσαρκία
Περίπου 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες και συχνά αυτό συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία, υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία και διαταραχές έμμηνου ρύσεως. Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, φαίνεται να έχουν αυξημένη τοποθέτηση λίπους στην κοιλιακή χώρα, κάτι που έχει αποδειχτεί ότι μεγαλώνει των κίνδυνο καρδιοπαθειών. Έτσι, η διατήρηση του ιδανικού βάρους στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορούν να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Οι διαιτολόγοι συνιστούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

ΝΑΤΑΛΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc), www.natalykyriakidou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα