Βλήτα: Καθάρισμα – Βράσιμο – Θερμίδες
Μόλις ζεστάνει ο καιρός και ανέβει η θερμοκρασία, βγαίνουν τα άγρια βλήτα στα χωράφια και τα καλλιεργήσιμα στα μποστάνια. Τα μεν άγρια βλήτα φύονται από μόνα τους, τα δε καλλιεργήσιμα αν ρίξεις λίγους σπόρους στην αρχή της άνοιξης στο μποστάνι σου θα έχεις παραγωγή για όσο ο καιρός είναι ζεστός. Θυμάμαι την πρώτη φορά που φυτέψαμε βλήτα στο μποστάνι της Πάρου, από Ιούνιο μέχρι και σχεδόν
Αν όμως θέλετε να μείνουν καταπράσινα τα βλήτα με έντονο ζωηρό χρώμα θα πρέπει να κάνετε το εξής:
Όσο βράζει η πρώτη δόση με τα χόρτα γεμίζουμε ένα φαρδύ μπολ με νερό και μπόλικα παγάκια.Μόλις βράσουν τα βλήτα τα βγάζουμε με τσιμπίδα, αφού στραγγίσουν λίγο πάνω από την κατσαρόλα, τα βυθίζουμε στο κρύο νερό για να κοπεί τελείως ο βρασμός.Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν τελείως, έτσι θα βγουν καταπράσινα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.Πώς συντηρώ ωμά και βραστά βλήταΤα ωμά βλίτα μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 ημέρες στο ψυγείο, στο ράφι με ήπια θερμοκρασία, πολύ καλά τυλιγμένα είτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε κλειστή σακούλα τροφίμων.Τα μαγειρεμένα δεν διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο. Να θυμάστε ότι είναι πολύ βασικό να τα στεγνώσετε πολύ καλά και να τα τοποθετήσετε σε γυάλινο μπολ με καπάκι. Για 2 ημέρες διατηρούνται σε ράφι του ψυγείου με ήπια θερμοκρασία. Από την τρίτη ημέρα και μετά όμως αρχίζουν και βγάζουν μια κολλώδη ουσία και βαραίνει η μυρωδιά τους.Εναλλακτικά αφού τα στραγγίσετε πολύ καλά μπορείτε τα βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων και να σφραγίσετε. Τοποθετήστε τα στην κατάψυξη αλλά μόνο για 5-6 εβδομάδες όχι πάρα πάνω. Έτσι θα τα έχετε έτοιμα βλήτα όχι όμως για σαλάτα αλλά για το επόμενο μαγείρεμα που θα τα προσθέσετε.Αν πρόκειται να μπουν σε μια πίτα τα σοτάρετε σε λίγο λάδι πριν ώστε να στεγνώσει όλη η υγρασία τους για να μπουν στη γέμιση.Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρέπει να αγοράζετε μόνο όσα χρειάζεται για το καθημερινό τραπέζι. Τα χόρτα πρέπει να τρώγονται ολόφρεσκα και την ίδια ημέρα που κόβονται για μεγαλύτερη απόλαυση.Βλήτα συνταγέςΤα βραστά βλήτα με λάδι, καλό ξύδι από κόκκινο κρασί και ελάχιστο σκορδάκι, είναι η απόλυτη βραστή σαλάτα που δεν λείπει από τα καλοκαιρινά μας τραπέζια. Συνδικάστε τα με μπόλικη σκορδαλιά και τηγανητά ψαράκια. Το δροσερό και τρυφερό των βλίτων, η αψάδα του σκόρδου, η οξύτητα του ξυδιού και η λιπαρότητα του τηγανητού ψαριού, δίνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία νησιωτικού καλοκαιρινού τραπεζιού που σίγουρα όλοι έχετε δοκιμάσει σε κάποιο νησί στις διακοπές σας.
Γιαχνί με ντομάτα, τσιγαριστά με φέτα, γίνονται γέμιση για πίτες και τάρτες, φουρνίζονται μαζί με τους γίγαντες, παντρεύονται με φρέσκα φασολάκια ντομάτα και κολοκυθάκια που μελώνουν στην κατσαρόλα, μπαίνουν στο ψάρι πλακί αλλά και σε πολλές ακόμα συνταγές.
Μπορείς να τα βάλεις σε σφουγγάτο, σε χορτοκεφτέδες, σε μπουρεκάκια, αλλά και σε χορτοτηγανίτες.
Βλήτα θερμίδεςΕίναι εξαιρετικά υγιεινά και πολύ φτωχά σε θερμίδες.
Θερμίδες: Περίπου 20-25 kcal ανά 100 γραμμάρια βρασμέναΠεριεκτικότητα σε νερό: Πάνω από 90%, γι’ αυτό και είναι ελαφριάΘρεπτικά στοιχεία:
Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιοΚαλή πηγή φυτικών ινώνΠεριέχουν βιταμίνες A, C και ΚΈχουν αντιοξειδωτική δράσηΕλπίζω να σας βοηθούν οι συμβουλές μου και να σας έλυσα όλες τις απορίες σας. Είμαι πάντα εδώ, στην διάθεση σας, για να μοιραζόμαστε μυστικά της κουζίνας.
Το άρθρο Βλήτα: Καθάρισμα – Βράσιμο – Θερμίδες εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Argiro

- Τελευταία Νέα Argiro
- Βλήτα: Καθάρισμα – Βράσιμο – Θερμίδες
- Κολοκυθάκια: Διατροφική αξία, συντήρηση
- Μελάνι σουπιάς, που το βρίσκω και πως το χρησιμοποιώ
- 35 Συνταγές με Γιαούρτι
- Κοπή κρέατος: Μπριζόλα
- Μυστικά για πανκέικ που πρέπει να γνωρίζετε
- Αποξηραμένο βερίκοκο
- Βερίκοκο θερμίδες
- Κεράσια: Διατροφική αξία και θερμίδες
- Ποιο είναι το μυστικό για το καλύτερο κοκκινιστό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές