The Miseducation of Cameron Post Review

Η μπερδεμένη ζωή μιας έφηβης

Η εφηβεία είναι μια ευάλωτη ηλικία όπου δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Από τη μία αισθάνεσαι αρκετά σοβαρός για να αναλάβεις τις ευθύνες σου, από την άλλη όταν έρθει εκείνη η ώρα, συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις την ψυχική δύναμη για κάτι τέτοιο. Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή σου σού συμπεριφέρονται σαν ενήλικας, αλλά όταν έρθει η ώρα των σοβαρών αποφάσεων γι' αυτούς είσαι παιδί. Και παράλληλα έχεις τις δικές σου αλλαγές, σωματικές και ψυχολογικές, οι οποίες σου κάνουν τη ζωή μαρτύριο. Τα ίδια και άλλα πολλά θα συμβούν και στην πρωταγωνίστρια της δικής μας ταινίας.

Η

Cameron είναι ένα 16χρονο κορίτσι που αρχίζει να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της και διαπιστώνει ότι τελικά αυτά που θεωρεί η ίδια φυσιολογικά, για τους άλλους δεν είναι. Έτσι, μετά από ένα ατυχές περιστατικό, βρίσκεται σε μια θρησκευτική κατασκήνωση, της οποίας σκοπός είναι η διαπαιδαγώγηση και η αναμόρφωση των νέων με τη βοήθεια πάντα του Κυρίου.

Η Cameron δεν είναι ατίθαση, αλλά από την αρχή της ταινίας ανακαλύπτει ότι η κατασκήνωση, οι διδαχές της και αυτό που αντιπροσωπεύει, έρχεται σε αντίθεση με τα δικά της πιστεύω, τα οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Καταφέρνει να κάνει φίλους τους "επαναστάτες" της κατασκήνωσης, με τους οποίους θα αισθανθεί άνετα και μέσω αυτών να ανακαλύψει μερικές αλήθειες για τον εαυτό της και για τον κόσμο.

Η Chloë Grace Moretz, η οποία έχει εξελιχθεί τρομερά από τότε που ήταν η Hit Girl στο "Kick-Ass", ήταν καταπληκτική στον ρόλο της Cameron. Παρουσιάζει με ακρίβεια την περιπλοκότητα της εφηβικής ψυχής και το μπέρδεμα που περνάει ένας νέος όταν όλοι θέλουν να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ο ίδιος επιλέγει τον αντίθετο. Η Quinn Shephard (Midnight Sun), ή εδώ Coley, είναι το κέντρο βάρους της ηρωίδας, ωστόσο εμφανίζεται σε συγκεκριμένες σκηνές. Ποτέ δεν μαθαίνουμε το παρελθόν της ή την αληθινή φύση της σχέσης της με την Cameron. Όσον αφορά τους Jane Fonda και Adam Red Eagle, τους οποίους ενσαρκώνουν οι νεαροί ηθοποιοί Sasha Lane και Forrest Goodluck, μπορεί εξωτερικά να φαίνονται ότι ξέρουν τι τρέχει, αλλά εσωτερικά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους. Είναι οι μόνοι αληθινοί χαρακτήρες και μια σωσίβια λέμβος για την ηρωίδα και αυτό σε κάνει να τους συμπαθήσεις από την αρχή.

Οι ενήλικοι χαρακτήρες στην ταινία είναι εξίσου μπερδεμένοι με τους εφήβους και πρακτικά αποκαλύπτουν την μεγαλύτερη αλήθεια της ενηλικίωσης: Ακόμα και οι ενήλικες δεν ξέρουν τι κάνουν και στην ουσία όλοι μας μικροί και μεγάλοι, απλά αυτοσχεδιάζουμε. Η Jennifer Ehle (The King's Speech) καταφέρνει να παρουσιαστεί ως λύκος με ενδυμασία προβάτου και ο John Gallagher Jr. (The Newsroom) να παίξει έναν έφηβο υπό την μορφή ενήλικα, ο οποίος νομίζει ότι έχει καταλάβει τι του γίνεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα. Πραγματικά, στεναχωριέσαι γι'αυτόν.

Η ταινία έχει μια vintage αισθητική, εξάλλου μην ξεχνάμε ότι διαδραματίζεται την δεκαετία του '90, χωρίς πολλές φανφάρες και άτοπους πλούτους, καθώς όλοι οι χαρακτήρες είναι ταπεινής καταγωγής. Η μουσική που κυκλώνει την ταινία περιέχει κομμάτια που σίγουρα γνωρίζεις, σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, τότε που τραγουδούσες μόνος σου στο δωμάτιό σου, και σε κάνουν να τα σιγομουρμουράς μαζί με τους ηθοποιούς.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι η Desiree Akhavan, η οποία μαζί με την Cecilia Frugiuele έγραψαν ένα καθόλου κουραστικό σενάριο, από άποψη ιστορίας, με τη σκηνοθεσία να είναι εξίσου ευχάριστη. Ίσα-ίσα που δεν αισθάνεσαι την διάρκεια της ταινίας, η οποία είναι μικρή, και σε κάνει να θες κι άλλο.

Καλό είναι να θυμόμαστε κατά την διάρκεια της ταινίας ότι διαδραματίζεται σε μια άλλη εποχή όπου "ακραίες" συμπεριφορές όπως η ομοφυλοφιλία δεν εθεωρείτο "κανονική". Πολλές από τις ατάκες και τις απόψεις των χαρακτήρων μπορεί να φανούν οπισθοδρομικές για κάποιον νεώτερο και μερικές φορές μπορούν κάλλιστα να σε εκνευρίσουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ταινιών Sundance, όπου και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, το μεγαλύτερο βραβείο του φεστιβάλ. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Emily M. Danforth, το οποίο εκδόθηκε το 2012 και αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα.

IGN GreeceΟι Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio ξανά μαζί σε νέα ταινίαΟι νέες αφίσες της εβδομάδας 15/10-21/10H Nicole Kidman μεταμορφώνεται στο πρώτο trailer του "Destroyer"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα