Halloween (2018) Movie Review

“Happy Halloween Michael”

Η αναβίωση του horror genre καλά κρατεί, καθώς μετά τα Jigsaw, Leatherface και Cult of Chucky ένα ακόμη εκ των πιο εμπορικών franchises του χώρου αποκτά sequel. H περίπτωση ωστόσο του Halloween (Η Νύχτα με τις Μάσκες) μόνο ως ιδιάζουσα μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού

πρακτικά έχουμε να κάνουμε με το sequel της ομώνυμης ταινίας του John Carpenter, η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν από τέσσερις δεκαετίες. Για να πούμε την αλήθεια, το timeline του Halloween είναι ικανό να μπερδέψει ακόμη και τον φανατικότερο φίλο του franchise. H πρώτη προσπάθεια για να “ξεμπερδέψουν” τα πράγματα έλαβε χώρα με το Halloween H20: 20 Years Later, το οποίο συνέχιζε την ιστορία της Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Αν δεχθούμε την ύπαρξη διαφόρων παράλληλων timelines του Halloween, το φιλμ του 1998 ήταν το τρίτο χρονικά μετά τα Halloween και Halloween II.

Το φετινό Halloween κάνει ένα βήμα παραπάνω, πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων όλες τις προηγούμενες ταινίες πλην της ομώνυμης του 1978. Τα γεγονότα του λοιπόν εκτυλίσσονται 40 χρόνια μετά από εκείνη την εφιαλτική νύχτα των Αγίων Πάντων στο Haddonfield του Illinois, η οποία σημάδεψε την ζωή της -τότε έφηβης- baby sitter Laurie Strode. Υπεύθυνος για τους φόνους που έλαβαν χώρα πριν από τέσσερις δεκαετίες, ήταν ο ψυχασθενής Michael Myers. Στο σήμερα ο Michael Myers, βρίσκεται και πάλι έγκλειστος στο σανατόριο του Smith's Grove υπό τη φροντίδα του δόκτορα Ranbir Sartain (Nihat Haluk Bilginer), ενός εκ των μαθητών του Samuel Loomis (στο ρόλο αυτό είχαμε δει τον Donald Pleasence σε αρκετές ταινίες της κινηματογραφικής σειράς). Στον αντίποδα η Laurie Strode βρίσκεται στην δική της προσωπική “φυλακή”. Η σφαγή των φιλενάδων της, καθώς και τα όσα πέρασε 40 χρόνια της άφησαν βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Πλέον μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, ζει αποξενωμένη από την υπόλοιπη οικογένειά της σε μια αγροικία, την οποία και έχει μετατρέψει σε ένα πραγματικό φρούριο περιμένοντας καρτερικά την επιστροφή του... boogeyman.

Πράγματι η επιστροφή του δολοφόνου με τη λευκή μάσκα, του “The Shape” ή της ενσάρκωσης του απόλυτου κακού δεν θα αργήσει. Μετά την επίσκεψη των δημοσιογράφων Aaron Korey (Jefferson Hall) και Dana Haines (Rhian Rees) στο Smith's Grove, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα ρεπορτάζ για την δράση του Michael Myers (Nick Castle και James Jude Courtney), το... κτήνος ξυπνά. Κατά την μεταφορά του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο Myers δραπετεύει και επιστρέφει στο Haddonfield για να τελειώσει το νοσηρό έργο του...

Οι προσπάθειες του σκηνοθέτη David Gordon Green (Stronger), αλλά και των υπολοίπων συντελεστών της ταινίας, συμπεριλαμβανομένου και του John Carpenter, o οποίος επέβλεπε το όλο project, για να μας χαρίσουν ένα ατμοσφαιρικό slasher στα πρότυπα της πρώτης ταινίας θα λέγαμε ότι πέφτουν στο κενό. Η λέξη κλειδί είναι η “ατμόσφαιρα”, αυτό ακριβώς λείπει από το νέο Halloween. To φιλμ του 1978 ήταν τόσο επιβλητικό που αρκούσαν μερικά πλάνα στους μελαγχολικούς φθινοπωρινούς δρόμους του επαρχιακού Haddonfield για να ξυπνήσουν τους παιδικούς φόβους σας και να προκαλέσουν ρίγη στη ραχοκοκαλιά σας.

Στο πρωτότυπο Halloween πέντε φόνοι ήταν αρκετοί για να χαρακτηρίσουν τον Michael Myers ως την ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Η διαφορά είναι ότι τότε ο Myers σκότωνε με κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, εδώ όμως σκοτώνει αδιακρίτως. Οι περισσότεροι φόνοι της νέας ταινίας, μπορεί να είναι άκρως εντυπωσιακοί και αξιομνημόνευτοι, αλλά συνάμα είναι και άκρως αψυχολόγητοι. Όταν μια δολοφονία διαπράττεται με μοναδικό σκοπό την αλλαγή ενός φονικού όπλου (από σφυρί σε μαχαίρι) τότε προφανώς κάτι πάει στραβά...

Εξίσου προβληματική είναι και η σκιαγράφηση του Myers, καθώς την μια στιγμή αποτυπώνεται ως μια ανθρώπινη οντότητα με σάρκα και οστά και την αμέσως επόμενη ως μια υπερφυσική δύναμη που αψηφά τους κανόνες της λογικής. Ελπίζαμε ότι η επιστροφή στο αρχικό timeline θα μας έδινε κάποια εξήγηση ως προς τη φύση του Μichael Myers, αλλά δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Στην δεκαετία του ΄80 όλες πάνω κάτω οι ταινίες τρόμου άφηναν ανοιχτούς λογαριασμούς ή ένα παραθυράκι αν προτιμάτε, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηθεί ένα sequel. Το ίδιο ακριβώς είχαμε δει και στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς. Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό είτε εμπόδιζε την καλλιτεχνική ελευθερία των συντελεστών της ταινίας, είτε τους οδηγούσε σε ευφάνταστες αυθαιρεσίες. Από τη στιγμή που η παραγωγή δέχθηκε μόνο τα γεγονότα της πρώτης ταινίας ως γενόμενα, όφειλε να αποδώσει -πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη- την persona του Michael Myers με έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους συντελεστές της ταινίας, είναι για τον σεβασμό στο πρωταρχικό υλικό. Από τα opening μέχρι και τα ending credits, το Halloween αποτίει φόρο τιμής στο αλησμόνητο φιλμ του Carpenter. Αυτό το νοσταλγικό mood που αποπνέει είναι ικανό να σας ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν και να συγκινήσει όλους τους horror afficionados. Η σύνδεση με το παρελθόν επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Από την μια πλευρά έχουμε την πάντοτε ακμαία Jamie Lee Curtis, η οποία εξυψώνει το φιλμ με την ερμηνεία της σε έναν άκρως πολυδιάστατο ρόλο και από την άλλη το υπέροχο και διαχρονικό soundtrack του John Carpenter. Η αμερικανίδα ηθοποιός είναι εξίσου πειστική τόσο στις δραματικές στιγμές, όσο και στις άφθονες σεκάνς δράσης. Οι ρόλοι αντιστρέφονται μαεστρικά αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας, καθώς άλλες φορές ο Myers είναι ο κυνηγός και άλλες το θήραμα.

Η Jamie Lee Curtis καθιερώθηκε ως scream queen, εδώ όμως στον ρόλο αυτό συναντάμε την Andi Matichak, η οποία υποδύεται την Allyson Nelson, εγγονή της Laurie Strode. To θηλυκό τρίπτυχο της βασανισμένης και προβληματικής οικογένειας περιλαμβάνει και την Judy Greer (War for the Planet of the Apes) που υποπίπτει σε μια καθαρά υποτονική ερμηνεία στον ρόλο της κόρης της Laurie. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ερμηνείες, ο Nick Castle φορά ξανά με επιτυχία την λευκή μάσκα του δολοφόνου, ενώ ο Will Patton (The Punisher) είναι απλά συμπαθητικός στο ρόλο του σερίφη Frank Hawkins.

IGN GreeceΟι Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio ξανά μαζί σε νέα ταινίαΟι νέες αφίσες της εβδομάδας 15/10-21/10H Nicole Kidman μεταμορφώνεται στο πρώτο trailer του "Destroyer"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα