4 μύθοι για το διαιτητικό λίπος και τη χοληστερόλη

Στον ιατρικό κόσμο, λίγα θέματα έχουν λάβει τόση προσοχή όσο το διαιτητικό λίπος και η χοληστερόλη. Για δεκαετίες, αυτές οι δύο έννοιες θέτουν υπό αμφισβήτηση τον αντίκτυπό τους στην ευημερία μας. Αμέτρητες παρανοήσεις έχουν ριζώσει, διαιωνίζοντας τη σύγχυση και οδηγώντας πολλούς στην αποφυγή τους για την επίτευξη της βέλτιστης διατροφής. Ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν διαψεύσει την εν λόγω ιδέα, οι μύθοι γύρω από τη διαιτητική χοληστερόλη και το λίπος συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ πολλοί πάροχοι υγειονομικής

περίθαλψης συνιστούν δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Πάμε να καταρρίψουμε, λοιπόν, τους μύθους που ταλαιπωρούν εκατοντάδες κόσμου παγκοσμίως.

Η κατανάλωση λίπους οδηγεί σε αύξηση βάρους

Ένας κοινός διατροφικός μύθος είναι ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκαλεί αύξηση βάρους. Ενώ είναι αλήθεια ότι η υπερβολική πρόσληψη οποιουδήποτε μακροθρεπτικού συστατικού, συμπεριλαμβανομένου του λίπους, ενδέχεται να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η ισορροπημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής ενδείκνυται από τους περισσότερους διατροφολόγους. Στην πραγματικότητα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών, όπως, των αυγών, του αβοκάντο, των ξηρών καρπών και των γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απώλειας βάρους και του αισθήματος πληρότητας.

Τα πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα είναι ανθυγιεινά

Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη, όπως το παγωτό, τα τηγανητά και το επεξεργασμένο κρέας, θα πρέπει να περιορίζονται σε οποιοδήποτε υγιεινό διατροφικό πλάνο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή καλή χοληστερόλη (HDL). Για παράδειγμα, οι κρόκοι αυγών παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, είναι γεμάτοι με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της Β12, που μας γεμίζει ενέργεια, της χολίνης και του σεληνίου, ενώ το γιαούρτι αποτελεί φυσική πηγή πρωτεϊνών και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Ενώ το θέμα εξακολουθεί να συζητείται έντονα μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, πρόσφατες έρευνες δεν έχουν δείξει σταθερή σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών τείνει να μειώνει τα μικρότερα, πυκνότερα σωματίδια LDL που συνδέονται άμεσα με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσουν την προστατευτική για την καρδιά HDL χοληστερόλη.

Η κατανάλωση λίπους αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Πολλά διατροφικά πρότυπα που συνιστώνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι χαμηλά σε λιπαρά. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση διαιτητικού λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Αν και ορισμένες τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως τα τρανς λιπαρά και το fast food, δύνανται πράγματι να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προσφέρουν προστασία από την ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, τα λιπαρά ψάρια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
4 μύθοι για το διαιτητικό λίπος και τη χοληστερόλη,