Νέα επεισόδια με ρίψη χημικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τουλάχιστον 9.500 αποτροπές εισόδου. Πάνω από 1000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο. Άσκηση με αληθινά πυρά σήμερα στον Έβρο

Νύχτα εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Με τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων και επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας. Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τη λήξη του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκαν νέα έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό. Την Κυριακή

σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και δακρυγόνων από την άλλη πλευρά, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους.   Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.  

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το protothema.gr, μπλε μπογιά εκτοξεύει ο «Αίας» της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι επικεφαλείς των μέτρων στον Έβρο αποφάσισαν να προχωρήσουν σ’ αυτή την κίνηση με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα όλοι όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.   Λίγο μετά τις 08.00 έφτασε  στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο Superfast XI, όπου θα φιλοξενηθούν αστυνομικοί που μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Έβρου για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Τ

ο πλοίο της εταιρείας Superfast, που απέπλευσε από την Πάτρα και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, διαθέτει 198 καμπίνες και είναι χωρητικότητας 1.800 επιβατών.

Παρά τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η διέλευση σε κανέναν, η τουρκική προπαγάνδα δεν έχει μετριαστεί και όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να φτάσει στην ευρύτερη περιοχή.

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα στον Έβρο

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο μεταφοράς της πίεσης από τις Καστανιές στο νότο και στο Θρακικό Πέλαγος, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν την άμυνα της όχθης του Εβρου από την Ορεστιάδα έως και το Δέλτα, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται στην περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Τα  μηνύματα επ’αυτού καταφθάνουν ανησυχητικά καθώς στη νότια τουρκική μεθόριο του Έβρου προωθούνται προς τα Υψαλα, κοντά στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, με λεωφορεία, ημιφορτηγά και ταξί ομάδες μεταναστών/προσφύγων με προφανή σκοπό να περάσουν τα σύνορα από κάποιο σημείο του ποταμού.

Για τον λόγο αυτό αστυνομία και στρατός, υλοποιούν σχέδιο περαιτέρω θωράκισης του δέλτα του Έβρου, που θεωρείται ίσως και το πιο ευάλωτο σημείο του ποταμού λόγω της εδαφικής ιδιομορφίας (κανάλια, έλη κ.α). καθώς και της θαλάσσιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, που έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ενεργό πέρασμα προς την Ελλάδα. Αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν από όλη την επικράτεια, τα ξενοδοχεία εξαιτίας της συρροής αστυνομικών, στην Αλεξανδρούπολη  και τις άλλες πόλεις του Εβρου εμφανίζουν πληρότητα 100% και σήμερα το πρωί αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεγάλο επιβατηγό πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και όλες οι δυνάμεις του λιμενικού της περιοχής της Θράκης για την  αποτροπή εισβολής από θάλασσα, μια διαδρομή που χρησιμοποιούν συχνά οι διακινητές που μεταφέρουν με βάρκες από τις ευρωπαϊκές ακτές της Τουρκίας στα παράλια της Θράκης και την Σαμοθράκη πρόσφυγες και μετανάστες.

Το sms που μεταδίδεται στα κινητά όσων πλησιάζουν τα σύνορα

Όπως ενημερώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα που μεταδίδεται στα κινητά όσων μεταναστών πλησιάζουν τα σύνορα από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι το εξής:

«No one can cross the Greek borders. All those attempting illegal entry, are effectively prevented from entering. Numbers cited by Turkish authorities are entirely false and misleading».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι πρόκειται για διαφοροποίηση από το προηγούμενο μήνυμα και πως έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή.

The post Νέα επεισόδια με ρίψη χημικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τουλάχιστον 9.500 αποτροπές εισόδου. Πάνω από 1000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο. Άσκηση με αληθινά πυρά σήμερα στον Έβρο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα