Τεταμένη κατάσταση στον Έβρο. ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα. Τούρκος ΥΠΕΣ: «76.358 πρόσφυγες έφυγαν από Ανδριανούπολη για Ευρώπη»

Από το βράδυ του Σαββάτου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων.

Με βάση τον ΔΟΜ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».
Ο ΔΟΜ διευκρίνισε

ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.
«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».
«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.
«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.
Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

«76.358 πρόσφυγες έφυγαν από Αδριανούπολη για Ευρώπη»

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να υποστηρίζει πως 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού ανέφερε πως «μέχρι τις 9.55 (ώρα Τουρκίας) ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν για Ευρώπη μέσω Αδριανούπολης είναι 76.358. Ανοίξαμε τις πόρτες. Οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να μείνουν στην Τουρκία ή να αποχωρήσουν», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Saat 09.55 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 76.358

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) March 1, 2020

As of now, the number of refugees left Turkey to Europe is 76.358.

We have opened the doors. Refugees are free to stay in Turkey or leave.

— Süleyman Soylu EN (@SuleymanSoyluEN) March 1, 2020

Τεταμένη κατάσταση στον Έβρο

Οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης, πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση, έγινε γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα.
Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος.
Χθες, Σάββατο κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα κούτσουρα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά.
Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν ότι όταν θα μπουν στην Ελλάδα θα σκοτώσουν.
Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες. Στη μεθοριακή διάβαση Καστανεών υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 3000 άτομα.

Προσπάθησαν να κόψουν τα σύρματα 

Σύμφωνα με πληροφορίες τουΑΝΤ1 περίπου στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου ομάδα ατόμων έκοψε φράχτη και προσπάθησε να πλησιάσει, όμως επενέβησαν δύο τροχοφόρα οχήματα του στρατού μαζί με αστυνομικούς και τους σταμάτησαν.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ  στο σημείο έφτασαν Τούρκοι αστυνομικοί και έπεσαν αρκετά χημικά.
Πρόκειται για τουρκικό στρατιωτικό υλικό που είναι σαν χειροβομβίδα, αφαιρούν την περόνη και στη συνέχεια τα εκτοξεύουν προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Aκόμα βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει λεωφορεία να συνοδεύονται με στρατιωτικά οχήματα του τουρκικού κράτους.

Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο- «Γραμμή Μαζινό» με αίσθημα ομοψυχίας στα σύνορα

Ενίσχυση των δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο. Γραμμή άμυνας με αίσθημα εθνικής ομοψυχίας στη συνοριογραμμή.
Για μια ακόμα δύσκολη μέρα μάχης προετοιμάζονται οι ελληνικές δυνάμεις που φυλάσσουν τη συνοριογραμμή στον Έβρο, καθώς ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών από τη μεριά της Τουρκίας, με τη σαφή κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης, όλο και αυξάνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμόδιων επιτελικών στελεχών ο αριθμός των όσων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα φτάνει τους 15.000 και όλο και αυξάνεται.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ολο και αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρονται από μονάδες της Κεντρικής, της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονται στον Έβρο, ενώ επί τόπου συντονίζει την επιχείρηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ακόμα 400 αστυνομικοί μεταβαίνουν στο σημείο, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται και με άνδρες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ που μεταβαίνουν στην περιοχή. Πρακτικά, γίνεται υπερπροσπάθεια ώστε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η «Γραμμή Μαζινό» που έχει αναπτυχθεί στα σύνορα, προκειμένου να αποκρουσθεί η είσοδος των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, στην περιοχή θα είναι εκ νέου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ πιθανώς θα μεταβούν και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Σημειωτέον, χθες καταγράφηκαν 70 συλλήψεις ατόμων που κατάφεραν με κάποιον τρόπο να περάσουν τα σύνορα. Το άκρως ενδιαφέρον, πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι οι 66 που πέρασαν την πρώτη μέρα, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, πήγαν στο αυτόφωρο, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε 3,5 χρόνια χωρίς αναστολή, κάτι που σημαίνει έκτιση ποινής στη φυλακή.

Συνεχίζεται η άφιξη προσφύγων και μεταναστών: 250 άτομα έφτασαν στη Λέσβο

Με τέσσερις βάρκες έφτασαν μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο.
Συνολικά τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν περίπου 250 πρόσφυγες και μετανάστες σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου.
Όπως αναφέρει το stonisi.gr μετά τις 6 το πρωί της Κυριακής στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασαν 74 άτομα και στην Εφταλου 53 άτομα που είχαν μαζί τους πάνω από 30 παιδιά, ενώ 2 βάρκες έφτασαν και στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

The post Τεταμένη κατάσταση στον Έβρο. ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα. Τούρκος ΥΠΕΣ: «76.358 πρόσφυγες έφυγαν από Ανδριανούπολη για Ευρώπη» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεταμένη, Έβρο, ΟΗΕ, Τουλάχιστον 13 000, Τούρκος ΥΠΕΣ, 76 358, Αδριανούπολη, Ευρώπη,tetameni, evro, oie, toulachiston 13 000, tourkos ypes, 76 358, adrianoupoli, evropi