Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης από ιούς και βακτήρια. Το πλύσιμο των χεριών ή τα απολυμαντικά τζελ

Επιστήμονες, μικροβιολόγοι και ειδικοί σε θέματα υγιεινής ξεκαθαρίζουν τι προστατεύουν τους ανθρώπους από βακτήρια και ιούς. Τα απολυμαντικά τζελ ή το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Απολυμαντικό χεριών

Το 1966, η Λούπε Ερνάντεζ, φοιτήτρια νοσηλευτικής «πατεντάρισε» για πρώτη φορά τα απολυμαντικά χεριών.
Ανακάλυψε πως η υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος στα τζελ «σκότωναν» βακτήρια και ιούς. Κάτι παρόμοιο όμως μπορεί να κάνει και το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.
Τα απολυμαντικά τζελ, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε νοσοκομεία και κλινικές, αλλά μπήκαν τελικά και στο νοικοκυριό

το 2009, με το ξέσπασμα του H1N1.

Απολυμαντικά τζελ, βρίσκονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης, δε διάφορες συσκευασίες από πολλές εταιρείες
Για να είναι όμως αποτελεσματικό ένα απολυμαντικό τζελ, η περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε 60% και 90%.
Στην αγορά, βέβαια, υπάρχουν και απολυμαντικά προϊόντα που δεν περιέχουν οινόπνευμα, τα οποία δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, αλλά είναι ιδανικά για ευαίσθητο δέρμα, καθώς δεν προκαλούν ξηροδερμία ή σκάσιμο χεριών, κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την εξάπλωση ιών και βακτηρίων.

Σύμφωνα με την Σάλι Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια στην Σχολή του Λονδίνου και ειδική για θέματα υγιεινής, τα καλά είναι ότι τα απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά, ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε μια πολλή μικρή ποσότητα. Κάτι που σημαίνει ότι το κοινό μπουκαλάκι που βρίσκουμε στην αγορά, μπορεί να είναι αρκετό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κα Μπούμφιλντ, τονίζει, ωστόσο, ότι η συχνή χρήση απολυμαντικών τζελ, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, να προκαλέσει ερεθισμούς, να το στεγνώσει και να απομακρύνει τα φυσικά του έλαια.
Έτσι, προτείνει το σχολαστικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι.

Νερό με σαπούνι στο σπίτι, απολυμαντικό τζελ σε εξωτερικούς χώρους


Σύμφωνα, με την κα Μπούμφιλντ, είναι προτιμότερο το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι σε εσωτερικούς ή «οικείους» χώρους, όπως το σπίτι και το γραφείο, και η χρήση απολυμαντικού χεριών να περιοριστεί όταν το πλύσιμο δεν είναι εφικτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, η χρήση τρεχούμενου νερού και σαπουνιού για τον σωστό καθαρισμό των χεριών είναι πιο αποτελεσματική από μια δόση απολυμαντικού τζέλ που οι χρήστες δεν τρίβουν αρκετά στα χέρια.
Όπως εξηγεί η Σάλι Μπλούμφιλντ,  οι ιοί είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στα απολυμαντικά από ότι τα βακτήρια. 

Το σωστό πλύσιμο χεριών


Το σαπούνι έχει ήπιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά δεν σκοτώνει τους ιούς.
Η διαδικασία πλυσίματος είναι η εξής.
Με μία ικανοποιητική ποσότητα σαπουνιού, τρίβουμε τα χέρια και από τις δύο πλευρές, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Το ξέπλυμα των χεριών διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και είναι το πιο σημαντικό βήμα, καθώς κατά το ξέπλυμα, απομακρύνονται οι ιοί.

Στη συνέχεια το σκούπισμα πρέπει να γίνει με πετσέτα μιας χρήσεως ή ακόμη καλύτερα με χάρτινη.
Άλλωστε, μελέτη της Κλινικής Mayo το 2012  σε ό,τι αφορά την υγιεινή οι χάρτινες πετσέτες είναι καλύτερες από τους στεγνωτήρες χεριών επειδή οι πρώτες στεγνώνουν τα χέρια πιο γρήγορα και πιο καλά ενώ οι μολύνσεις αναπτύσσονται περισσότερο με υγρά χέρια από ότι με στεγνά.
Απαραίτητη προϋπόθεση, το κλείσιμο της βρύσης με την πετσέτα, καθώς η κοινόχρηστη βρύση, ενδέχεται νε φέρει μικρόβιο και βακτήρια. 

Προστασία από ιούς και βακτήρια

Μέχρι στιγμής, λίγα είναι γνωστά για τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες, ωστόσο, γνωρίζουν τον τρόπο μετάδοσης του, που είναι μέσω σταγονιδίων, κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
Ανεξάρτητα από τη χρήση απολυμαντικού τζελ ή νερό με σαπούνι, προσοχή χρειάζεται στο τι αγγίζουν οι άνθρωποι.
Συνήθεις εστίες ιών και βακτηρίων, είναι οι λαβές και τα χερούλια σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε περίπτωση που δεν μπορούν να απολυμανθούν άμεσα τα χέρια, βασικό είναι να αποφεύγεται το άγγιγμα των χεριών στην περιοχή του προσώπου.

Τέλος, η κα Μπούμφιλντ συνιστά πως οι διάφορες εναλλακτικές «σπιτικές» συνταγές για απολυμαντικό χεριών, μπορεί να έινια «επικίνδυνες». Χρειάζεται συγκεκριμένη δοσολογία και τα αυτοσχέδια σκευάσματα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, αλλά όχι τους ιούς.

Ο ιός χρειάζεται έναν ξενιστή, ζωντανά κύτταρα δηλαδή, για να αναπαραχθεί. Επομένως, η περιοχή των ματιών, του στόματος ή ανοιχτές πληγές είναι απαγορευτικές, σε περίπτωση που τα χέρια δεν έχουν πλυθεί ή απολυμανθεί σωστά. 

The post Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης από ιούς και βακτήρια. Το πλύσιμο των χεριών ή τα απολυμαντικά τζελ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος,poios