Τρέχουν τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη!

Τρέχουν τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη!06.11.2018Οικονομία

Αποσυμφόρηση δικαστηρίων, εντοπισμός κακοπληρωτών στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Θολό τοπίο με την παράταση

Από τον
Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Πλέγμα παρεμβάσεων για να επιταχύνει το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών για το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος του νόμου

για ακόμα έναν χρόνο.
Πέρα από την επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, το υπουργείο σχεδιάζει τη σύσταση Αρχής για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως και την αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων.

Η ισχύς του νόμου Κατσέλη εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και όσοι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια δεν καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής θα μείνουν απροστάτευτοι. Με φόντο τις εκλογές η κυβέρνηση επιδιώκει την εκ νέου παράταση της ισχύος του νόμου έως το τέλος του 2019, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Φραντσέσκο Ντρούντι. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ΕΚΤ για την Ελλάδα εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σχετικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως τι θα γίνει. Είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, που θα πρέπει να διευθετηθούν βάσει σχεδίου δράσης έως το 2021.

Σύσταση Αρχής

Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ακριβώς σε αυτά τα δύο σημεία επικεντρώνεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας. Βρίσκεται, λοιπόν, υπό διαμόρφωση σχέδιο δράσης για την αποσυμφόρηση ως το 2021 των ειρηνοδικείων από τις χρονίζουσες υποθέσεις στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα αφορά τη σύσταση Αρχής (Credit Bureau) για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών ή και επιχειρήσεων. Στόχος, η αποκατάσταση της ασύμμετρης πληροφόρησης και ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για όσους έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους και πληρούν μία σειρά από κριτήρια.

Keywords
Αναζητήσεις
τρέχουν να μπουν στον κατσέλη
Τυχαία Θέματα