Αναθεώρηση με πυρά στο Μαξίμου από τη Ν.Δ.

Αναθεώρηση με πυρά στο Μαξίμου από τη Ν.Δ.06.11.2018Παρασκήνιο

Ο Μητσοτάκης καταθέτει σήμερα το μεσημέρι την πρότασή του

Στο κόκκινο» βρίσκεται η διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού οι εκατέρωθεν βολές «δίνουν και παίρνουν» προτού καλά καλά αρχίσει η κοινοβουλευτική μάχη. Σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τη δική του πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, περιλαμβάνει την αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ενίσχυση

της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση ιδιωτικών, καθώς και τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και να μιλήσει για όψιμη πρωτοβουλία. Αλλωστε, ήδη η Ν.Δ. κατηγόρησε το Μαξίμου για «κινήσεις διχασμού», που δεν αρμόζουν σε μια τόσο κορυφαία διαδικασία, ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ακυρώνει τον στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση».

Οπως αναμενόταν, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν άργησε να απαντήσει στη Ν.Δ., καταλογίζοντάς της «συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» και σχολιάζοντας ότι προκαλεί εντύπωση η μη αναφορά της στο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Και ενώ οι πρώτες αψιμαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέστειλε ήδη την επιστολή στoυς αρχηγούς των κομμάτων για τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναθεώρηση, η οποία θα απαρτίζεται από 46 μέλη: 23 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 12 από τη Ν.Δ., τρεις από τη ΔΗ.ΣΥ., το ΚΙΝ.ΑΛ., δύο από το ΚΚΕ, δύο από τη Χ.Α., και έναν βουλευτή από το Ποτάμι, έναν από τους ΑΝ.ΕΛ., έναν κεντρώο και έναν ανεξάρτητο. Για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωστός για τον «περίφημο» νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αν και εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Οι διαδικασίες αρχίζουν άμεσα, καθώς η συζήτηση για τη σύσταση της επιτροπής και τη χρονική της διάρκεια θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πρέπει να αλλάξει το «βαθύ κράτος»

Σίγουρα οι επαΐοντες, συνταγματολόγοι και όχι μόνο, γνωρίζουν καλύτερα από εμένα γιατί και πώς θα αλλάξει το Σύνταγμα.

Να μου επιτρέψουν όμως μια διαφορετική προσέγγιση για την περιβόητη αναγκαιότητα των αλλαγών που προωθούν αμφότερες οι πολιτικές δυνάμεις. Εκτιμώ ότι δεν είναι το Σύνταγμα εκείνο το οποίο χρήζει άμεσων αλλαγών. Εκείνο που πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε είναι τη λειτουργία του βαθέος κράτους. Αυτού που βασανίζει τους πολίτες και λειτουργεί αυτόνομα, όποιες και να είναι οι αποφάσεις και οι προθέσεις των κυβερνήσεων.

Εάν λοιπόν θέλουν πράγματι κάτι να αλλάξουν, ας τολμήσουν να αλλάξουν αυτό. Και σε αυτό θα βρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δίπλα τους.

Νίκος Ελευθερόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα