Τι διαγράψατε από τα σχολικά βιβλία;

Τι διαγράψατε από τα σχολικά βιβλία;06.11.2018Παρασκήνιο

Η Ν.Δ. ζητάει να μάθει τι αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση επιστημόνων με Ελληνες και Σκοπιανούς εκπροσώπους

Να έρθουν στο φως όλα όσα συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας - ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία μάλιστα συμφωνήθηκε να διαγραφούν συγκεκριμένες αναφορές από

τα σχολικά βιβλία, ζητεί από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, οι τομεάρχες της Νίκη Κεραμέως (Παιδείας) και Γιώργος Κουμουτσάκος (Εξωτερικών) με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνουν στους υπουργούς Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα και Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης.

Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή ποιες είναι οι αναφορές αυτές και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η διαγραφή τους. Ζητούν, επίσης, να κατατεθούν στη Βουλή και τα πρακτικά κάθε άλλης προπαρασκευαστικής συνάντησης, της ΜΔΕΕ ή άλλου οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η «διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Περισσότερη Ιστορία

Στο μεταξύ, μεγάλη στροφή στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, προσδοκώντας να ανακτήσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Τα βιβλία για το δημοτικό και το λύκειο θα περιλαμβάνουν σειρά ιστορικών γεγονότων, ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την Ιστορία.
Πρώτη φορά το μάθημα της Ιστορίας στο δημοτικό και το λύκειο θα αφορά νεότερα ιστορικά γεγονότα, όπως η άνοδος και η πτώση της Σοβιετικής Eνωσης, ο Ψυχρός Πόλεμος, ενώ θα περιέχει και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική Ιστορία, όπως τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος πόλεμος και το κυπριακό ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους μαθητές της α΄ λυκείου, θα διδάσκονται την Ιστορία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η συνέχεια της Ρεπούση

Πόσες «αναγνώσεις» μπορούν να γίνουν στην Ιστορία; Οπως απέδειξε η λαίλαπα Ρεπούση, πολλές. Το ζήτημα είναι πού θέλουν να κατευθύνουν τη σκέψη μας οι συγγραφείς των βιβλίων.
Τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Στο ευαίσθητο μάθημα της Ιστορίας θα προωθηθούν και πάλι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και του δήθεν «εκσυγχρονισμού». Κάποιοι θέλουν να κάνουν πολιτική μέσω της εκπαίδευσης. Και θα προσπαθήσουν ξανά να μας κάνουν να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.

Δ. Ριζούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα