Θύματα ρατσισμού οι παχύσαρκοι

Θύματα ρατσισμού οι παχύσαρκοι05.03.2020Νέα

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για τις επιπτώσεις από τις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων εξαιτίας του βάρους τους

Ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί από όλο τον πλανήτη μαζί με 100 ειδικούς απηύθυναν έκκληση να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και να λάβουν ρητή δέσμευση ότι θα βοηθήσουν να δοθεί ένα τέλος στον στιγματισμό των παχύσαρκων ανθρώπων. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλές αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, και μάλιστα δημόσιες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι η βασική αιτία για το στίγμα που συνοδεύει την παχυσαρκία.

Γι’ αυτόν τον λόγο μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ζητεί να υπάρξουν άμεσα κατάλληλες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διάκριση σε βάρος των ανθρώπων εξαιτίας του βάρους τους.

Η έκκληση αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Στο κείμενό τους οι επιστημονικοί φορείς, με επικεφαλής τον καθηγητή Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής Φρανσέσκο Ρουμπίνο του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, σημειώνουν με νόημα ότι το στίγμα της παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματική όσο και ψυχική βλάβη. Και αυτό γιατί οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζονται ως άβουλοι, άπληστοι και μαλθακοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να πειθαρχήσουν, και αυτό έχει ως συνέπεια να υφίστανται ρατσισμό τόσο στο εργασιακό περιβάλλον τους, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, όσο και στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Οπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς, το στίγμα για την παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και στην ουσία υποσκάπτει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο επικεφαλής της κίνησης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν να συγκεντρώσουμε μια ευρεία ομάδα ειδικών και επιστημονικών οργανισμών, ώστε για πρώτη φορά να μιλήσουμε με μία φωνή και να καταδικάσουμε απερίφραστα το στίγμα του βάρους, εκθέτοντας τις παρανοήσεις που συμβάλλουν σε αυτό».

Mάλιστα, καλούνται και τα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την παχυσαρκία με σωστό, ισορροπημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, χωρίς να διαιωνίζουν αυτό το στίγμα και τις διακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα