Έκτακτα μέτρα σε τρεις νομούς μετά το ένατο κρούσμα

Έκτακτα μέτρα σε τρεις νομούς μετά το ένατο κρούσμα05.03.2020Ρεπορτάζ

Κλείνουν σχολεία, κινηματογράφοι, θέατρα και ακυρώνονται μαζικές συναθροίσεις σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα

Την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, ανάμεσα στα οποία το κλείσιμο σχολείων, θεάτρων και κινηματογράφων, και την ακύρωση μαζικών συναθροίσεων αποφάσισε χθες το υπουργείο Υγείας για την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Αχαΐα προκειμένου να προληφθεί η διασπορά του κορονοϊού. 

Η

απόφαση ελήφθη αργά χθες το βράδυ μετά τον πανικό που «έσπειρε» η είδηση ότι από τις συγκεκριμένες περιοχές προέρχονται τα 54 άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο που διαπιστώθηκε ως το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και με τον οποίο είχαν ταξιδέψει μαζί στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στους τρεις παραπάνω νομούς κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα και αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα δεν θα πραγματοποιηθούν μαζικές συγκεντρώσεις, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την έκκληση των επιστημόνων για την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και ιδιαίτερα των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Ο 66χρονος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου». Οπως τονίζει το υπουργείο, δεν είναι διασωληνωμένος και η πορεία της υγείας του παρακολουθείται στενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής, ο οποίος κατάγεται από την Αμαλιάδα Ηλείας, εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο της περιοχής του και από εκεί παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο Πατρών, όπου και νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά στην παθολογική κλινική είχε εισαχθεί με το αιτιολογικό της λοίμωξης του αναπνευστικού. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε τελικά και έπειτα από εξέταση που έγινε, νοσούσε από κορονοϊό. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου.

Αυτό σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα ήρθε σε επαφή με αρκετά άτομα μέσα στο νοσοκομείο. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου του Ρίου Γρηγόρη Ευαγγελάτο, έγινε σύσταση σε 15 άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο ασθενή να τεθούν σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι τους.

Χθες το πρωί, πριν από την επιβεβαίωση του κρούσματος στην Πάτρα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν Ελληνα ο οποίος μένει στη Θεσσαλονίκη και ήρθε σε επαφή με φίλη της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην Ελλάδα.

Φίλος της εκπαιδευτικού ο όγδοος

Εννέα έγιναν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ το όγδοο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για έναν άνδρα, φίλο της 38χρονης εκπαιδευτικού που είχε διαγνωστεί θετική. Το πρώτο δείγμα που ελήφθη από τον άνδρα ήταν αρνητικό, αλλά οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ επέμειναν και του πήραν δεύτερο δείγμα, το οποίο απέδειξε την ύπαρξη του ιού. Ο ίδιος έχει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ. Ο άνδρας είναι φίλος του πέμπτου κρούσματος, μιας γυναίκας, η οποία συναντήθηκε και αγκαλιάστηκε με την 38χρονη μετά την επιστροφή της από το Μιλάνο.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, από την άλλη, καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οπως αναφέρει, «η επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης φανερώνουν με έντονο τρόπο τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό».

Αετονύχηδες μπαίνουν σε σπίτια για να... απολυμάνουν

Ακόμα και τον κορονοϊό «αξιοποιούν» οι απατεώνες για να εξαπατούν τους πολίτες. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών που αναφέρουν ότι κάποιοι προσποιούνται τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπίτια και να κλέψουν.

Τώρα που στην επικαιρότητα είναι το θέμα του κορονοϊού, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό, οι απατεώνες βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο για να αρπάξουν χρήματα, κυρίως από ηλικιωμένους. Οι απατεώνες είτε πρώτα καλούν στο τηλέφωνο και μετά πηγαίνουν από το σπίτι είτε χτυπούν απευθείας το κουδούνι του σπιτιού. Προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι θα έρθουν στο σπίτι για να το απολυμάνουν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων.

Η Αστυνομία, από την πλευρά της, προειδοποιεί τους πολίτες να μην πιστεύουν τους επίδοξους ληστές και να μη δίνουν πρόσβαση στο σπίτι τους. Βέβαια η ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει σε καμπάνια που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό για τις απάτες γενικά. Πηγές μάλιστα της Αστυνομίας αναφέρουν ότι οι απατεώνες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επικαιροποιούν το μήνυμα της απάτης τους, εκμεταλλευόμενοι κάθε φορά το θέμα που υπάρχει στην επικαιρότητα.

Πολλοί δήμοι επίσης εκδίδουν ανακοινώσεις για την προστασία των πολιτών, όπως ο Δήμος Μαλεβιζίου στην Κρήτη.

Αναβάλλονται ημερίδες, συνέδρια, ακόμα και απονομές πτυχίων!

Τη στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα εννέα και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχωρά σε ακύρωση των τελετών απονομής πτυχίων στους αποφοίτους των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Η απόφαση ελήφθη από το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στον Βόλο, με αφορμή την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που αφορά τις οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι στις προγραμματισμένες ημερομηνίες των τελετών που ακυρώθηκαν οι απόφοιτοι μπορούν να προσέρχονται στις γραμματείες των τμημάτων προκειμένου να παραλάβουν τα πτυχία τους, ενώ οι τελετές απονομής πτυχίων που αναβλήθηκαν θα πραγματοποιηθούν κατά τη θερινή περίοδο.

Η ΚΕΔΕ

Tην ίδια στιγμή η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας αποφάσισε την αναβολή του συνεδρίου της, που θα γινόταν στις 16 και τις 17 Μαρτίου, «λόγω των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρός της.

Απόφαση για την αναβολή ελήφθη και σχετικά με την 4η ημερίδα «Επιχειρείν στον αραβικό κόσμο», που είχε προγραμματιστεί για τις19 Μαρτίου, με καινούργια ημερομηνία την 11η Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα