Χρήστος Κυρατσούς: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό»

Χρήστος Κυρατσούς: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό»05.03.2020Ρεπορτάζ

Ο ερευνητής Χρήστος Κυρατσούς δημιουργεί στις ΗΠΑ αντισώματα για τη νέα παγκόσμια επιδημία

Καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς, ενώ παράλληλα έχει τρομοκρατήσει εκατομμύρια

ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δίνει μέσα στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρίας Regeneron ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Χρήστος Κυρατσούς.

Ο 39χρονος επιστήμονας, τον οποίο το περιοδικό «Business Insider» συμπεριέλαβε στους 30 ανθρώπους παγκοσμίως που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας και ο οποίος πριν από λίγα χρόνια βρήκε το φάρμακο κατά του Εμπολα σώζοντας τη ζωή αρκετών ανθρώπων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τον θάνατο, εξηγεί στη «δημοκρατία» πως μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το φάρμακο κατά του κορονοϊού.

«Μαζί με την ομάδα μου στη Νέα Υόρκη ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία, όπως και για τον αιμορραγικό ιό του Εμπολα. Σε έξι μήνες το πολύ τα αντισώματα που θα δίνονται στους ασθενείς με τη μορφή ένεσης θα είναι έτοιμα. Οι πρώτες ομάδες που θέλουμε να διαφυλάξουμε είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, αυτό που στην ουσία ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιδιώκουν, είναι να μιμηθούν την αντίσταση του οργανισμού κάθε φορά που προσβάλλεται από έναν παθογόνο παράγοντα. «Αν, για παράδειγμα, κάποιος μολυνθεί από τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα φτιάξει αντισώματα εναντίον του ιού αυτού. Εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτή τη διαδικασία και να παράξουμε τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα, τα οποία όταν χορηγηθούν σε κάποιον ασθενή θα κολλήσουν επάνω στον ιό και θα σταματήσουν τη διασπορά του» σημειώνει.

Τα αντισώματα θα χορηγούνται στον οργανισμό υγιών αλλά και πασχόντων με ενέσεις, τις οποίες θα μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του στο σπίτι, όπως, για παράδειγμα, αυτές της ινσουλίνης. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος χρειαστεί μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων, η χορήγηση θα πραγματοποιείται σε νοσοκομεία με ενδοφλέβια έγχυση.

«Η παγκόσμια ανησυχία για τον Covid-19 οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για εποχικό ιό και κατά πόσο θα επεκταθεί. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως εταιρίες και εργαστήρια δουλεύουν σκληρά προκειμένου να παρασκευαστούν νέα φάρμακα ή και εμβόλια» λέει και ξεκαθαρίζει πως ο νέος κορονοϊός δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη γρίπη του 1919 που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. «Και οι δύο προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, αλλά μοριακά είναι εντελώς διαφορετικοί» διευκρινίζει.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα