Σε δύο νέες κλειστές δομές όσοι εισέλθουν παράνομα στη χώρα

Σε δύο νέες κλειστές δομές όσοι εισέλθουν παράνομα στη χώρα05.03.2020Άρθρα

Θα βρίσκονται σε Αθήνα και Σέρρες κοντά σε αεροδρόμια. Ανοιχτό ενδεχόμενο για κέντρα κράτησης (και) σε ξερονήσια

Σε κλειστές δομές που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Σέρρες σε περιοχές κοντά σε αεροδρόμια θα μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό

εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, όσοι καταφέρνουν να εισβάλλουν στη χώρα μας και στη συνέχεια συλλαμβάνονται. 

Σε αυτές δεν θα μεταφέρονται μόνον όσοι μπαίνουν από τον Εβρο αλλά και όσοι καταφθάνουν στα νησιά με λέμβους. Αρχικά θα δημιουργηθεί ένα κέντρο -πληροφορίες αναφέρουν αυτό στις Σέρρες και εάν χρειαστεί θα κατασκευαστεί και το δεύτερο. Πάντως το Δημοτικό Σιντικής Σερρών έχει ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία αυτής της δομής.

Όσοι μπαίνουν σε αυτά τα κέντρα δεν θα καταγράφονται στο σύστημα και δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου -σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ- περιμένοντας απλά την επιστροφή στη χώρα τους. Επιστροφή η οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα επιτευχθεί και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πιέσει πολιτικά τις χώρες προέλευσής τους να τους δεχτούν.

Αναφερόμενος στις κλειστές δομές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές -εάν προταθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση- να κατασκευαστούν ακόμη και σε ξερονήσια. Σημείωσε όμως ότι μέχρι στιγμής από πλευράς των νησιωτών δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι.

Πάντως διευκρινίστηκε ότι αυτή τη στιγμή βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στον Εβρο και η παρεμπόδιση όσων θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Απαντώντας ο Στέλιος Πέτσας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μαζικές αφίξεις στα νησιά, τόνισε ότι «δεν θα γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά», ενώ θέλησε να δώσει και μια εικόνα σχετικής αποσυμφόρησης των νησιών, αναφερόμενος σε 6.174 άτομα που έφυγαν από αυτά είτε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είτε λόγω χορήγησης ασύλου.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει και στις επιστροφές στην Τουρκία -παρόλο που καταγγέλλει ότι η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας παραβιάζεται από τη δεύτερη- και περιμένει αυτή την Παρασκευή να δοκιμάσει να στείλει κάποιους μετανάστες ανατολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα