Μειώθηκαν οι ροές στα νησιά,νέα ένταση στη Μυτιλήνη

Μειώθηκαν οι ροές στα νησιά,νέα ένταση στη Μυτιλήνη05.03.2020Άρθρα

Λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό «Ρόδος» του Πολεμικού Ναυτικού που...

... θα φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα τουρκικά παράλια τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτεραιότητα θα δοθεί σε μητέρες και παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά

τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης όσο χρειαστεί ώσπου να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Κατά την άφιξη του αρματαγωγού στο λιμάνι επικράτησε ένταση, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια συγκεντρώθηκαν στο σημείο πιστεύοντας ότι το πλοίο έφτασε προκειμένου να παραλάβει τους ίδιους και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα και εν συνεχεία να φύγουν από την Ελλάδα. Επειτα από ολιγόλεπτα επεισόδια μικρής έντασης, διμοιρίες των ΜΑΤ και Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να τους απωθήσουν. Την ίδια ώρα, οι ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου εμφανίζονται μειωμένες, γεγονός που στελέχη του Λιμενικού Σώματος αποδίδουν τόσο στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα πελάγη όσο και στην αύξηση των περιπολιών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από το πρωί της Τρίτης έως χθες το πρωί αποβιβάστηκαν 41 πρόσφυγες και μετανάστες στο Φαρμακονήσι και 32 στην Κω, ενώ δεν υπήρξε καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελαχιστοποίηση των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου και ανέφερε πως για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στην πολύπαθη Λέσβο είναι η απαιτούμενη και ενδεδειγμένη. «Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και ανηφορικός. Ολοι μαζί, ενωμένοι, με επιμονή και διάρκεια, αλλά και χωρίς ακρότητες που θα μας κάνουν να χάσουμε το δίκιο μας, προχωράμε. Καλή δύναμη!» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η Frontex έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Λ.Σ. έχει ζητηθεί η αποστολή από τα κράτη-μέλη της Frontex επιπλέον πλωτών σκαφών, αεροσκαφών και συστημάτων επιτήρησης συνόρων.

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο

Μετά το ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε ο Ερντογάν στον Εβρο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επαγρύπνησης προκειμένου να αποτραπεί η μεθόδευση του τουρκικού καθεστώτος για το άνοιγμα νέων μετώπων στα θαλάσσια σύνορα.

Με συνεχείς ασκήσεις που διεξάγονται με πραγματικά πυρά και διαρκείς περιπολίες το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα στήνουν ένα θαλάσσιο τείχος προσπαθώντας να θωρακίσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, την ώρα που στις απέναντι τουρκικές ακτές παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών, οι οποίοι αναμένουν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών προκειμένου να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Δίδυμος στρατηγικός στόχος είναι αφενός να εμποδιστεί η αθρόα είσοδος μεταναστών σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το Φαρμακονήσι, το Καστελόριζο και η Κως, όπου κατέπλευσαν χθες περί τους 70 μετανάστες, και αφετέρου να αποτραπεί αποτελεσματικά πιθανή προβοκάτσια που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε στρατιωτική κρίση ή γενικευμένη εμπλοκή.

Στο μεταξύ από νωρίς χθες το πρωί η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας έπιασε το συνηθισμένο γαϊτανάκι των παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου, παραβάσεων του FIR Αθηνών και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πριν από το μεσημέρι δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από τη Ρω, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την υπερπτήση στα ίδια ακριτικά νησιά.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε δύο φορές πάνω από τη Ρω. Στη συνέχεια ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα