Στο Νταβός βλέπουν... άσπρη μέρα

Στο Νταβός βλέπουν... άσπρη μέρα 24.01.2018Πρόσωπα

Μέσα στο χιονισμένο τοπίο, το ΔΝΤ «ονειρεύεται» ανάπτυξη, όμως κρούει τον κώδωνα για ενδεχόμενη νέα ύφεση

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ο στόχος της συνάντησης της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας ήταν να αποτραπεί η «πτώση» της Δύσης. Ωστόσο, σαν σε ειρωνεία, πρωταγωνίστρια

του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα την «Οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο» παραμένει η... χιονόπτωση.

Το ύψος του χιονιού στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας έφτασε χθες τα 1,75 μέτρα (σημειώνοντας ρεκόρ από το 1931!), εμποδίζοντας τα δεκάδες ελικόπτερα και τις λιμουζίνες που μεταφέρουν τους πολιτικούς ηγέτες, τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους celebrities οι οποίοι θα «παρελάσουν» στο Νταβός έως την Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ακόμα και την… ακρίβεια του ελβετικού ρολογιού, σαν να θέλει το σύμπαν να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστοι μπορεί να γίνουν όποιοι σχεδιασμοί.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι ευνοημένοι του πλανήτη συναντώνται με αντικείμενο την «οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος» για μια Δύση που -πολιτικά- εμφανίζεται πιο διχασμένη από ποτέ. Από ελληνικής πλευράς, στο φόρουμ παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει επαφές, μεταξύ άλλων, με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Ζόραν Ζάεφ. Χθες, ο πρόεδρος της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκε ως οπαδός της παγκοσμιοποίησης, την ώρα που το Νταβός αναμένει, για πρώτη φορά μετά το 2000, τη συμμετοχή στο φόρουμ του -γνωστού για το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική»- προέδρου Τραμπ.

Αισιοδοξία

Δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αισιοδοξία έχει επανέλθει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, πολλοί από τους συγκεντρωμένους στο Νταβός φοβούνται τις απειλές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτό το σκηνικό - από τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή έως τις κυβερνοεπιθέσεις και τους πολέμους. Ιδιαίτερα απαισιόδοξος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ τόνισε ότι «η επόμενη ύφεση μπορεί να έλθει πιο γρήγορα απ' ό,τι φανταζόμαστε και τα πολεμοφόδια για να την πολεμήσουμε είναι πολύ πιο περιορισμένα, καθώς τα δημόσια χρέη είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με εδώ και δέκα χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα