Ο Κρητικός που μιλάει 32 γλώσσες!

Ο Κρητικός που μιλάει 32 γλώσσες!24.01.2018Πρόσωπα

Ο Γιάννης Οικονόμου γνωρίζει άπταιστα τις 16 και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες τόσες

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά... 32 ξένες γλώσσες, και μάλιστα σε άριστο επίπεδο, μιλά ο Κρητικός Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος θεωρείται -και όχι άδικα- ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη!

Το... μικρόβιο της μάθησης μπήκε μέσα του όταν ήταν μικρός, στην Κρήτη, και άκουγε τα καλοκαίρια τους εκατοντάδες τουρίστες να συνεννοούνται μεταξύ τους

σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες. «Για μένα αυτό που παρήγαν ήταν θόρυβοι, ήχοι, φθόγγοι» είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Στην πρώτη δημοτικού άρχισε να μαθαίνει αγγλικά και να ενθουσιάζεται που τελικά «οι θόρυβοι που παρήγαν οι τουρίστες είχαν νόημα». Οταν μεγάλωσε πλέον, ασχολήθηκε πιο επίσημα με τη μεγάλη του αγάπη, καθώς σπούδασε Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Μεσανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει άπταιστα 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες τόσες.

Στον μακρύ κατάλογο βρίσκονται «κοινές» γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, αλλά και «ιδιαίτερες», όπως τα κινεζικά, τα εβραϊκά, η γλώσσα ουρντού του Πακιστάν, ακόμα και αρχαίες γλώσσες, όπως τα σανσκριτικά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Αξίζει να αναφερθεί πως η μέθοδος που χρησιμοποιεί για την εκμάθηση διαφέρει από τη συνηθισμένη.

Συγκεκριμένα, δεν μαθαίνει να μιλά μέσα από τα βιβλία αλλά γνωρίζει την Ιστορία κάθε χώρας, την επισκέπτεται για να μιλήσει με τους ντόπιους, βλέπει προγράμματα στην τηλεόραση και ακούει μουσική στη γλώσσα που θέλει να μάθει. Δεν θα μπορούσε να μην κάνει την κλίση του επάγγελμα, καθώς ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μία από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να ταξιδεύει, καθώς με αυτό τον τρόπο κρατιέται σε... φόρμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα