Η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά

Η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά24.01.2018

Η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Αφρίν! «Εξηγήσεις» από Τσαβούσογλου

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται για ακόμα μια φορά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της Τουρκίας, η οποία για πέμπτη ημέρα βομβάρδισε από αέρος τις θέσεις των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν της Βόρειας Συρίας.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε χθες ότι η Τουρκία προσπαθεί

να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις συριακές, τις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ωστόσο δεν αμέλησε να τονίσει πως η χώρα του θα λάβει όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα για την ασφάλειά της.

«Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε μία τρομοκρατική οργάνωση» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον μας ως χώρα τίθεται σε κίνδυνο. Δεν φοβόμαστε κανέναν, είμαστε αποφασισμένοι».

Αυτοσυγκράτηση

Οι ΗΠΑ, το Παρίσι (ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Συρία) και η Ρωσία έχουν ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική εκστρατεία της, εντούτοις Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν εκ νέου ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό των Σύρων ανταρτών στον οποίο κυριαρχεί η YPG και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, από τη Μάνμπιτζ, την πόλη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αφρίν.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο της κουρδικής πολιτοφυλακής, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της πόλης Ρας αλ Αΐν στη Συρία, ενώ τη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός έπληξε από αέρος τις κουρδικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα